Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Zo’n gesprek dwingt je nieuwe woorden aan je geloof te geven'

Rosa Douma over de gesprekken die zij voerde in de podcast Dit Dus!

In gesprek gaan met mensen die een ander geloof of andere levensvisie hebben: dat is de opzet in de podcast Dit Dus!. “Een gesprek met een niet-gelovige is vaak interessanter dan een ontmoeting met iemand waarmee je op één lijn staat.”

Deel:

“Ik vond alle gesprekken mooi en boeiend om te voeren. Juist ook omdat ik een zekere behoefte bij de gasten zag om over levensbeschouwing te praten,” vertelt Rosa Douma; zij leidt de gesprekken in de podcast.

Hoe voer je zo’n gesprek op een goede manier?
“Het grootste compliment dat luisteraars en gasten gaven, is dat ze de gesprekken gelijkwaardig vonden. Veel gelovigen vinden dat ze het bij het rechte eind hebben. Logisch, anders geloof je niet. Maar een grote valkuil daarbij is dat je jezelf daarom als beter ziet. Ik geloof in de waarde van elk mens en zo’n gesprek levert het meest op als je jezelf naast iemand plaatst. Dat laatste bevestigt de podcast wat mij betreft ook.”

“Tegelijkertijd heeft theoloog Kees van Ekris (links op de foto red.) de rol om de gast af en toe flink aan de tand te voelen,” vervolgt Rosa. “Daardoor lijkt die gelijkwaardigheid soms verstoord, maar het is ook een kwaliteit van hem om iemand een spiegel voor te houden. Dat doet hij door misschien ‘gewaagde’ vragen te stellen, maar ik vind dat heel verfrissend en het maakt een gesprek ook boeiend.”

De gesprekken worden gevoerd met “mensen die midden in het leven staan met vragen ván het leven”. Juist het christelijk geloof heeft iets te zeggen over deze vragen, volgens de podcastmakers. Die insteek vindt Rosa leerzaam. “Ik vind het mooi hoe Kees een Bijbels onderwerp weet te introduceren op basis van bepaalde levensvragen, zoals welke doelen iemand in zijn leven stelt. Hij maakt het praktisch door te vragen naar de eerste gedachtes, nadat hij een gast kennis heeft laten maken met een voorbeeld uit de Bijbel dat bij die vraag aansluit. Tegelijkertijd proberen we de gast ook persoonlijke vragen te stellen. Het wordt daardoor een open gesprek dat raakt aan de realiteit.”

Nieuwe invalshoeken
“Nathan de Vries vertelt in de podcast bijvoorbeeld hoe hij ooit afscheid nam van het geloof en nu weer op de drempel staat van een zoektocht naar God,” vervolgt Rosa. “Intussen weet hij zowel de voor hem aantrekkelijke als de onaantrekkelijke aspecten van het geloof naar voren te brengen. Ik ben christen, maar heb veel fundamentele vragen. Zulke gesprekken bieden nieuwe invalshoeken en laten me zien dat er meer te bestuderen valt dan ik dacht. Mijn boekenkast is sinds het opnemen van de afleveringen een stuk voller.”

“De gesprekken bevestigen voor mij dat geloven niet stopt bij de standaardzinnetjes die we zo vaak horen. Een gesprek met iemand die een andere levensvisie of geloofsovertuiging heeft, is volgens mij interessanter dan een gesprek met iemand die ongeveer hetzelfde denkt. Je wordt gedwongen om nieuwe woorden te geven aan wat je gelooft. Dat kan ik alleen maar aanbevelen.”

Tekst: Lukas ten Napel/EO Visie

--:--