Syrische vluchtelingen richten zendingsplatform op

‘Dit is dé kans om het evangelie te verspreiden’

in Christelijk Nieuws
Samer Younan

Hoewel Samer Younan al jaren in Nederland woont, laat de situatie in zijn door burgeroorlog verscheurde vaderland Syrië hem niet los. Daarom richtte hij samen met andere Syrische vluchtelingen in Nederland, België, Zweden en andere landen Mosterdzaad Zending op, een platform dat lokale evangelisten ondersteunt bij hun werk.

Waar kwam het idee voor Mosterdzaad Zending vandaan?
“Met een aantal Nederlandse Syriërs waren we aan het nadenken over hoe goed wij het hier in Europa hebben als vluchtelingen,” vertelt Samer, die zelf evangelist in Nederland is. “Maar we horen en zien ook wat er allemaal gebeurt in Syrië tijdens de burgeroorlog, die inmiddels al tien jaar duurt. We willen ons volk graag helpen; daarom gingen we met een aantal mensen in gebed en vroegen God hoe Hij wilde dat wij ons volk zouden helpen. Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat alleen het evangelie hoop en redding biedt. Natuurlijk willen we geld geven en de honger stillen, maar we kunnen nooit alle problemen oplossen. De grootste nood in Syrië is dat mensen Jezus niet kennen; zij hebben Hem nodig. Daarom hebben we dit platform opgericht.”

Wat is het doel van jullie platform?
“Wij geloven dat God vrede kan brengen in Syrië. Daarom is het onze missie om door heel het land lokale evangelisten te ondersteunen. Zij kennen de taal en cultuur, en kunnen mensen praktische hulp bieden en vriendschappen opbouwen. In samenwerking met lokale kerken delen ze bijvoorbeeld voedselpakketten uit en organiseren ze activiteiten voor kinderen. Door dit soort dingen heen willen zij iets van God laten zien en proberen ze het gesprek over Hem aan te gaan.”

Wij geloven dat God vrede kan brengen in Syrië

Hoe gevaarlijk is het om in Syrië te evangeliseren?
“Het is er nooit veilig. Van de overheid mag je niet openlijk evangeliseren. Maar mijn eigen ervaring is dat de regering, omdat de burgeroorlog nog steeds voortduurt, daar minder streng tegen optreedt. Tegelijkertijd moet je wel voorzichtig zijn en het niet al te openlijk doen. De evangelisten die wij ondersteunen, weten dat uiteraard. De gevaarlijkste situaties zijn die waarin iemand zich vanuit een islamitische achtergrond bekeert. Dat brengt niet alleen levensgrote risico’s mee voor de evangelist die hem of haar begeleidt, maar ook voor de persoon zelf.”

Is er sprake van meer openheid voor het evangelie, nu de oorlog er al tien jaar woedt?
“In alle moeilijkheden en crises zie je dat mensen gaan stilstaan en nadenken over hun leven. Daarom is er in deze omstandigheden zeker meer openheid om naar evangelisten te luisteren. Dit is dé kans om het evangelie te verspreiden. Dat geldt voor ons allemaal als christenen, niet alleen in Syrië.”

Wat is jouw ultieme droom voor jullie vaderland?
“Dat het hele land tot geloof komt, dat de vrede van Jezus Christus zal heersen in Syrië en dat God deze evangelisten daarvoor gebruikt. Daarvoor is geld nodig, maar vooral: mensen die voor ons bidden.”

Tekst: Tamara Brandemann
Beeld: Arnoud Klop

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons