Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een jaar #Nietalleen: ‘We weten elkaar beter te vinden’

'Het platform heeft veel organisaties bij elkaar gebracht'

Ruim een jaar geleden lanceerden de EO en een grote groep partnerorganisaties het initiatief #Nietalleen. Hoe gaat het nu?

Deel:

“We ontvangen nog steeds diverse hulpaanvragen,” zegt Janet Bac. Zij is binnen de Protestantse Kerk verantwoordelijk voor #Nietalleen. “Hoewel de aantallen teruglopen, zijn er nog steeds mensen die met vragen naar ons toe komen. Zo ontvingen we onlangs een verzoek van een 78-jarige vrouw. Ze is weduwe en voelt zich soms eenzaam en alleen. Ze wil graag een maatje, liefst een met een auto, om leuke dingen mee te doen. Leuke dingen zijn voor haar autoritjes maken en ergens koffiedrinken. Een andere vraag kwam van iemand die meestal zelf een pakket ophaalt bij de Voedselbank, maar daar nu door slecht weer niet toe in staat was. Kon iemand anders het misschien doen?”

nietalleen

Hoe groot is #Nietalleen eigenlijk?
“Afgelopen jaar zijn er van alle aanvragen die binnenkwamen ruim 2200 koppelingen gemaakt naar een lokaal hulpinitiatief. Verder zijn er van de ruim 350 burgerlijke gemeenten inmiddels 199 voorzien van een lokale #Nietalleen-coördinator. Dat is iemand die alle lokale initiatieven coördineert, de hulpvraag ontvangt en doorzet naar het meest geschikte hulpinitiatief. Coördinatoren pakken dit verschillend aan. De een komt in actie als er een hulpvraag doorkomt van het landelijke callcenter, anderen organiseren lokaal van alles.”

Samenwerking

Intussen is er door #Nietalleen iets moois op gang gekomen, vertelt Janet. “Veel aangesloten initiatieven werken nu samen, terwijl ze eerder geen contact met elkaar hadden. Dat is prachtig, want zo stimuleren we de lokale samenwerking tussen kerken en maatschappelijke organisaties. Samen zijn we #Nietalleen!”

Initiatiefnemer Tiemen Westerduin (foto) beaamt dit. “We komen nu echt in een nieuwe fase,” vertelt hij. “#Nietalleen is een platform geworden dat veel organisaties bij elkaar heeft gebracht. We weten elkaar beter te vinden dan voorheen. Stichting Chris en Voorkom stelden bijvoorbeeld de vraag wat we in deze tijd moeten met problematiek onder jongeren. Binnen de kortste keren was er een divers palet aan organisaties die de handen ineen hebben geslagen rond dit thema. Voordat #Nietalleen bestond, was zoiets in zo’n korte tijd niet mogelijk geweest. Media- en hulpverleningsorganisaties komen op een nieuwe plek bij elkaar.”

Van een ad hoc initiatief is het een belangrijke maatschappelijke schakel geworden?
“We waren heel organisch georganiseerd en zijn nooit een stichting of iets dergelijks geworden. We gaan nu onderzoeken wat de toegevoegde waarde van dit initiatief is geweest en wat de toegevoegde waarde voor de komende tijd is. De aanleiding om met #Nietalleen te starten was heel specifiek: de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Maar hierdoor is iets nieuws ontstaan wat er daarvoor niet was en wat misschien wel veel breder inzetbaar is.”

Dus #Nietalleen is een blijvertje?
“Misschien is de conclusie wel dat organisaties elkaar nu gevonden hebben en dat we onszelf op een gegeven moment weer opheffen. Tegelijkertijd is er bijvoorbeeld een netwerk-app waarin iedereen bij elkaar zit en je met één knop veel organisaties kunt bereiken. Organisaties zijn over hun eigen schaduw heen gesprongen. Dat vind ik waardevol.”

Organisaties zijn over hun eigen schaduw heen gesprongen

Tekst: Lars Jacobusse

--:--