Bassist Bert Bos hoopt op concerttour Trinity in de herfst

Muzikant drijvende kracht achter EO-podcasts

Bert Bos Trinity EO podcast

Al sinds 2004 treedt bassist Bert Bos op met Elbert, Niek en Johan Smelt in de band Trinity. De band bereidt zich voor op een online concert in het voorjaar en (hopelijk) een concerttour in de herfst. Een portret van de muzikant, die nauw betrokken is bij diverse EO-podcasts. Steeds meer mensen luisteren op deze manier ‘radio’ wanneer ze maar willen.

“Wat het medium podcast heel boeiend maakt, is dat de mogelijkheden eindeloos zijn," vertelt Bert Bos. "Je kunt met een groepje mensen nieuwe muziek bespreken, lang met een gast doorpraten over geloof, of een historisch onderwerp uitdiepen. Bovendien mag een podcast zo lang duren als je wilt, al is het natuurlijk aan de maker om het boeiend te houden.”

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn jonge jaren zag ik heel lang een toekomst voor me als boer of cowboy. Maar op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste basgitaar en toen ik met mijn ouders naar Ede verhuisde, kwam ik bij Niek Smelt in de klas. De rest is geschiedenis.”

Wie is Bert Bos?

• 35 jaar
• Getrouwd met Doremieke en vader van Sam (6) en Pepijn (4)
• Studeerde Engels in Utrecht en Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen
• Verzorgde muziek en productie van Holy Hits (NPO Radio 2), Nog even zondag en Musica Religiosa (NPO Radio 5)
• Sinds januari muzieksamensteller van Martine in de morgen (NPO Radio 2); is te horen in de podcast Holy Hits; verzorgt de opnames van de podcasts Levensbepalend en Deze Week
• 
Sinds 2004 bassist bij Trinity

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Als ik in de file beland, zet ik ‘dansbare’ muziek aan met een beetje uptempo, om te voorkomen dat ik echt chagrijnig word. Bijvoorbeeld het nummer ‘September’ van Earth, Wind & Fire.”

Wie bewonder je?
“Op spiritueel gebied is de franciscaner monnik Richard Rohr een groot voorbeeld voor mij. Bijzonder hoe hij met zijn geloofsvisie christenen samen weet te brengen. Maar ik bewonder ook mijn moeder, omdat ik zie hoe ze omgaat met het verlies van mijn vader, nadat hij vorig jaar plotseling is overleden. Ze blijft veel dingen ondernemen, zoekt mensen op en vindt zo een manier om met het leven door te gaan.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bert Bos Holy Hits podcast EO Trinity
Bert Bos treedt op met Trinity, maar maakt ook EO-podcasts: "De mogelijkheden zijn eindeloos."

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Het boek dat ik – afgezien van de Bijbel – het vaakst heb gelezen, is The Lord of the Rings. In mijn ogen een van de beste boeken die ooit zijn geschreven. Het is zó’n goed verteld verhaal over mensen die met zichzelf en anderen leren omgaan, terwijl ze ontdekken hoe geniepig het kwaad is, maar ook tot welke mooie dingen ze in staat zijn.”

Soms moet ook iemand míj bij Jezus brengen

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Onlangs werd ik opnieuw geraakt door het bekende verhaal van de verlamde man die door zijn vrienden bij Jezus wordt gebracht. Ze laten hem door het dak naar beneden zakken. In die geschiedenis stelde ik me altijd voor dat ik een van de vrienden zou zijn. Zou ik die keuze ook gemaakt hebben? Maar nu stelde ik me opeens voor dat ik de man op dat bed was. Misschien heb ik soms zelf ook mensen nodig die me bij de hand nemen en bij Hem brengen.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met loyaliteit. Als ik wat langer met mensen optrek, vind ik het belangrijk om een goede band met ze te onderhouden. Daar doe ik graag moeite voor.”

Beeld: Willem Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons