Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Versoepeling moet ook mogelijk zijn in de kerk'

De kerk als 'fieldlab'

Tijdens het Tweede Kamerdebat afgelopen woensdag heeft demissionair minister Hugo de Jonge toegezegd dat het kabinet in gesprek gaat met kerken over mogelijke versoepelingen rondom de kerkdiensten.

Deel:

Volgens Gert-Jan Segers (CU) moet er opnieuw overlegd worden met de kerken, buurthuizen en bibliotheken. "Dit gaat met name over maatwerk en ruimte om weer een plek van ontmoeting te kunnen zijn. Met - onder veilige voorwaarden - kerkdiensten, maaltijden en jongerenclubs. Er zijn kerken die in een hele kleine ruimte bijeenkomen. Dan is een aantal van 30 mensen echt te veel. Maar er zijn ook grote kerken waarin 1400, 1500, 1600 of 2000 mensen passen. Daar zouden veel meer dan 30 mensen op een hele verantwoorde manier ter kerke kunnen gaan. Er is dringend behoefte aan maatwerk."

Testen

Demissionair minister De Jonge wil daarnaar kijken. "Heel graag zelfs”. Wel voegde hij eraan toe dat het dus niet zo is dat je als kerk kunt denken: 'op dit moment word ik eigenlijk geacht om geen diensten te houden, maar als ik straks met testen ga werken, kan ik weer gewoon met 500 man in de kerk. "Die grote groepen zijn op dit moment gewoon niet verantwoord."

Kerk als 'fieldlab'

In de persconferentie van 23 februari j.l. werd gesproken over de kerken als zogenaamde fieldlabs. Dit zijn experimenten met testbewijzen om grotere bijeenkomsten weer mogelijk te maken. De Jonge gaf aan dat er op dit moment nog geen kerken betrokken zijn bij deze fieldlabs. "Ik zou er niet tegen zijn overigens, om ook in kerken met toegangstesten weer meer mogelijk maken. Waar ik wel tegen zou zijn, is zomaar weer met grotere groepen bij elkaar komen, want dat is toch wel heel riskant."

Lees ook: EO en ND onderzoeken kerkgang na corona
Lees ook: EO en ND onderzoeken kerkgang na corona

Hij verwees naar de fieldlab van afgelopen maandag in het Beatrixtheater. "Ik begrijp dat daar bij de ingang zes mensen zijn tegengehouden die besmet waren. Moet je jezelf eens voorstellen, 500 man in de zaal die gewoon weer als vanouds in een clubje bij elkaar gaan staan. En dat daar dus inderdaad zes mensen tussen lopen die besmet zijn. Dan heb je zomaar 500 mensen besmet op zo’n bijeenkomst. Dat kan natuurlijk in een kerkdienst ook heel makkelijk, daar hebben we ook best wel regelmatig voorbeelden van gezien. Een fieldlab vergt wel behoorlijk wat organisatiekracht, maar er zullen best kerken zijn die dat zouden kunnen."

Mogelijkheden

Volgens de Jonge zou 'collega Grapperhaus', dat met de kerken kunnen bespreken. "De verwachting is dat er volgende week wel een gaatje te vinden moet zijn waarin minister Grapperhaus van Eredienst met de kerken spreekt over de mogelijkheden."

Schraalheid verzachten

Scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. René de Reuver merkt ook dat het steeds lastiger wordt om vol te houden: “Het duurt al zo lang. Wanneer kunnen we weer gezamenlijk het geloof innen en uiten in het lied en God de lof zingen?” Vanuit veel plaatselijke gemeenten hoort hij deze verzuchting ook. “Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat we konden samenkomen. Dat valt ons allen zwaar. Als moderamen herkennen en voelen wij deze pijn. Onderlinge bijeenkomsten dragen zoveel bij aan ons welbevinden, omdat we daar God én elkaar ontmoeten.” Het moderamen van de generale synode hecht er belang aan gemeenten perspectief te bieden en is daarom van mening dat de deur naar voorzichtige versoepelingen moet worden opengezet. Daarbij is het heel goed ons te realiseren dat meer ruimte ook meer verantwoordelijkheid betekent. “Met elkaar moeten we verantwoorde risico's overwegen en binnen de kaders maatwerk toepassen,” aldus De Reuver. “Op deze manier kunnen we wat ruimte nemen om de schraalheid van deze tijd iets te verzachten."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--