Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Muzikant in coronatijd: 'Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen'

Coronacrisis: een jaar later

In maart 2020 zette de eerste intelligente lockdown een dikke streep door alle geplande concerten en evenementen. Hoe gaat het nu, een jaar later, met zzp-ers zoals muzikanten? ‘Ik heb geleerd te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen.’

Deel:

In Nederland hebben we ruim een miljoen zzp’ers. Een aantal van hen draait ondanks de coronacrisis door alsof er niets is veranderd. Maar veel zelfstandigen zonder personeel hebben door corona weinig tot geen inkomen. Dat laatste geldt met name voor veel muzikanten die normaal gesproken hun geld verdienen met (gospel)concerten en optredens in bijvoorbeeld kerkdiensten.

Het roer om

De ene muzikant ziet totaal geen mogelijkheden om aan het werk te gaan en zit thuis de coronacrisis stilletjes uit. De ander gooit het roer totaal om. “Als percussionist en drummer had ik vorig jaar veel leuke muzikale klussen in de agenda staan,” vertelt Peter Doest. “Er stonden tientallen concerten op de rol. Maar toen in maart 2020 het doek viel voor alle evenementen en concerten, vielen ook mijn werkzaamheden compleet weg. Ik wilde niet thuis zitten duimendraaien en ben toen in de bouw gaan werken om op die manier toch inkomsten te genereren. Daarnaast heb ik mijn webshop met drumstellen flink uitgebreid. Dat loopt nu aardig.”

Studio

Jan Pronk is geluidstechnicus en houdt zich gewoonlijk in zijn studio bezig met het opnemen, mixen en masteren van audio. Daarnaast verzorgt hij regelmatig de geluidsversterking bij concerten. “De gevolgen van de coronacrisis zijn bij ons als facilitair bedrijf ook keihard merkbaar. Door de lockdown werden meer dan zestig concerten geannuleerd. De opnames van albums werden stopgezet. En dat terwijl we net nieuwe apparatuur hadden aangeschaft. Maar we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Zelf ben ik gaan schilderen. Een andere geluidsman ging zonweringen installeren. Ik ken ook een muzikant die vakken is gaan vullen in de supermarkt. Het helpt denk ik niet om achterover te gaan leunen en te klagen. Daar schiet niemand iets mee op.”

Wij geloven in muziek als medicijn

Topjaar

Daar is Sjoerd Krijtenburg het roerend mee eens. “Het jaar 2020 beloofde voor mij een topjaar te worden met veel leuke shows, een clubtour en een tour als drummer bij een Amerikaanse rockband. Het was echt even slikken toen dit allemaal ineens wegviel. Ik besefte dat ik meer als ondernemer moest gaan denken, dus vanuit mogelijkheden en niet vanuit beperkingen. Klinkt enorm cliché misschien, maar het werkt voor mij. Ik verdien mijn geld momenteel met online lesgeven, songwriting, coaching van talentvolle jonge muzikanten en wat studio (drum)werk. Daarnaast ben ik samen met singer-songwriter William Wixley en producer Chris den Dulk bezig met een tof project voor het Prins Bernard Cultuurfonds. Momenteel zijn we drie prachtige liedjes aan het uitwerken, produceren en opnemen. In een tijd waarin iedereen op zoek is naar perspectief geloven wij in muziek als medicijn. Door middel van vlogs, updates en livestreams kun je ons creatieve proces volgen op weg naar het eindproduct van dit project: drie liedjes en korte documentaires geïnspireerd door de ervaringen van gewone mensen in buitengewone tijden.”

Be still my soul

Tijdens de coronacrisis heeft een aantal muzikanten toch een cd kunnen maken. "Het begon allemaal met het verlangen muziek te blijven maken in een tijd waarin veel concerten, evenementen en tours wegvielen," vertelt pianist en arrangeur Jan Willem van Delft. "Samen met Daniel van der Molen en Jeroen van Santen werkten we aan een cd-opname in de TCC Studio's in Veenendaal. De klik was zo fijn dat we besloten maar door te spelen. De liederen die we kozen, hadden voor ons tijdloze en schitterende melodieën en een boodschap van hoop die diepte gaf tijdens het spelen. We arrangeerden ze ‘on the spot’, waardoor er veel ruimte in de muziek ontstond, met improvisatie en een vrijheid die ik zelf waarschijnlijk niet had ervaren als ik de touwtjes meer in handen had gehad. Een leerzaam proces. Na een aantal opnamedagen stond er genoeg materiaal op de band voor een heel album. We zijn enthousiast over het resultaat en willen de muziek graag delen met de wereld! Begin maart is de cd klaar, maar is nu al te bestellen via de webshop: www.janwillemvandelft.nl/shop."

Hier zijn audiofragmenten te beluisteren: https://youtu.be/cPJqaJBpl5E

Wachten

Eveline Leijdekkers had tot 2020 een bomvolle agenda. Als zanger, arrangeur en zangcoach lukte het prima om rond te komen. Sinds het begin van de coronacrisisis  is haar agenda vrijwel leeg en moet ze het doen met een vergoeding vanuit TOZO. “Het is voor mij eigenlijk niet te doen om ander werk te zoeken. Ik zou dan bij een fulltime werkweek nauwelijks meer verdienen dan de TOZO-uitkering. Bovendien zou ik dan al mijn leerlingen moeten afzeggen. Voordat ik mijn brood verdiende in de muziek werkte ik op kantoor. En daar werd ik doodongelukkig van. Huilend naar kantoor en huilend weer naar huis. Dus voor mij is het echt wachten op betere tijden tot we weer muziek kunnen maken.”

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Daarnaast is er de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)

Paulus

"Ik was niet alleen zanger, maar ook dakdekker," vertelt singer-songwriter Daniel Marx. “Helaas kon ik dit werk vanwege mijn gezondheid niet meer volhouden. Op dit moment zit ik dus thuis. Financieel redden we het nog wel, ook omdat mijn vrouw gelukkig haar werk als verloskundige nog kan doen. Bevallingen gaan gewoon door! Het is niet altijd makkelijk, maar we zijn dankbaar voor wat we wel hebben. Maar ook buiten coronatijd is het prima om er een baan bij te hebben. Paulus ging zelf ook werken om zichzelf te voorzien. Ook al had hij een naam en status. Hij geeft het juiste voorbeeld, lees maar in 2 Tessalonicenzen 3:7-15: 'Wie niet werkt, zal ook niet eten.'”

Van de eerste TOZO regeling (TOZO1) maakten ongeveer 380.000 zelfstandigen gebruik. De kosten hiervan bedroegen pakweg 2,5 miljard.

Het ministerie schat in dat totaal zo'n 119.000 aanvragen voor de TOZO2 regeling zijn gedaan. De daling in het aantal aanvragen heeft alles te maken met het invoeren van een partnertoets bij TOZO2. Ongeveer 106.000 van de aanvragen betreft inkomensondersteuning en 13.000 voor een lening voor bedrijfskapitaal. Van de aanvragen voor inkomensondersteuning is ongeveer 88% toegekend en ongeveer 6% afgewezen. De overige aanvragen zijn nog niet afgehandeld of zijn ingetrokken of buiten behandeling gesteld.

De TOZO3 is naar schatting 65.000 keer aangevraagd. De schatting van het aantal Tozo 3 aanvragen is gebaseerd op cijfers van 121 gemeenten. Dat is ongeveer 5% van alle zelfstandigen (met en zonder personeel) in Nederland.

Nederland kent bijna 1,5 miljoen zelfstandigen. 1,1 miljoen van hen is zelfstandige zonder personeel.

Bron: CBS

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--