Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ik wil niet in complotten geloven

Blog van Tijs van den Brink

Oef, ze klopten dus echt niet: de modellen die aangaven dat de Britse variant het coronavirus in ons land weer een enorme boost zou geven, met overvolle IC’s tot gevolg.

Deel:

Ik vind het een spannende zin om te typen, merk ik. ‘Dat kun jij wel denken Tijs, dat die modellen niet klopten, maar is het daarvoor niet te vroeg? De cijfers kunnen toch nog steeds oplopen? Die modelleurs van het RIVM en deskundigen in het OMT zullen het toch wel beter weten dan jij?’

Dat laatste weet ik wel zeker. En toch heb ik al een tijd twijfels bij de onheilstijdingen over de Britse variant. De grafieken die we begin dit jaar te zien kregen, waren glashelder. Ons werd getoond hoe de ‘klassieke variant’ langzaam maar zeker terugliep dankzij de lockdown die half december werd afgekondigd. Maar tegelijkertijd was er in dezelfde grafiek een snel stijgende lijn te zien: die van de Britse variant die veel steiler opliep dan de lijn van de klassieke variant daalde. En dus zou het aantal besmettingen in de loop van de tijd snel gaan stijgen als we niets deden.

De angst voor de Britse variant was een belangrijke reden voor de verlenging van de lockdown en het gesloten houden van de scholen, winkels, kerken, theaters, alles. Er hing dus nogal wat vanaf.

Hoe kon dit in vredesnaam gebeuren?

Maar ondertussen daalde het aantal besmettingen in Groot-Brittannië pijlsnel. En in Lansingerland viel het aantal besmettingen met de Britse variant erg mee. Net als in Twente. Het kabinet bleef, op basis van de modellen van het RIVM, de angst voeden. Begin februari werd nog betoogd dat van alle nieuwe besmettingen inmiddels tweederde van Britse origine zou zijn.

Deze week begon het beeld te kantelen. In het Catshuis, op 10 januari blijkt een totaal verkeerd model te zijn gehanteerd: niet van het RIM, maar van het ministerie van VWS, zo meldde de Volkskrant woensdag. Vandaag meldde het AD dat het RIVM de schattingen heeft bijgesteld: begin februari was niet tweederde, maar minder dan de helft van de nieuwe besmettingen van de nieuwe variant.

Juist omdat ik niet wil geloven in complotten, hoop ik dat hier een dezer dagen een snoeihard politiek debat over volgt. Hoe kon dit in vredesnaam gebeuren? Ondertussen daalt het draagvlak voor de maatregelen.
Als het kabinet wil dat we vertrouwen houden in de aanpak, moet dit snel en grondig worden opgehelderd.

Tijs

Beeld: ANP, Koen van Weel

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--