Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Denk nooit: dit overkomt mij niet’

Lisette van de Heg schreef een roman over ontrouw, ‘Flirt’

Een roman schrijven over ontrouw in een christelijk huwelijk? Dat was “een behoorlijk zware bevalling”, zegt auteur Lisette van de Heg over Flirt. “Ik heb vaak gedacht: ik stop ermee.”

Deel:

En voordat Johan de woonkamer instapte, had ik mijn telefoon naast me gelegd, tussen mijn bovenbeen en de bankleuning in, haast onzichtbaar. In mijn handen hield ik een reclamefolder.
‘Hoi schat,’ begroette ik Johan en ik legde de folder weg. Voelde ondertussen hoe het toestel tegen mijn been trilde. Nog een berichtje. Straks kijken. Nu niet. Aandacht geven aan Johan. Vragen naar zijn avond. Wat drinken inschenken, nootjes op tafel.

(Fragment uit Flirt)

Lisette van de Heg
Auteur Lisette van de Heg (37).

“Jaren geleden speelde ik, na een lange writer’s block, met de gedachte een roman te gaan schrijven over een vrouw in een midlifecrisis,” vertelt Lisette (37). “Al snel merkte ik dat daar enorm veel kanten aan zitten, die onmogelijk allemaal in een verhaal passen. Overspel was ‘slechts’ één aspect dat naar voren kwam. Dat bleef bij me haken; ik weet niet goed waarom. Toen dacht ik: ik schrap het midlifecrisis-idee en focus op overspel.”

Speelden ‘Second Love’-advertenties daarbij een rol?
“Toen ik met dit idee bezig was, zag ik inderdaad weer zo’n campagne voorbijkomen. Second Love promoot overspel als iets leuks en spannends. Maar uiteindelijk blijven er altijd mensen gekwetst achter, of je nu voor je nieuwe partner kiest, of voor je bestaande. Second Love ‘vermarkt’ overspel: met seks scoor je altijd. Ik vind het zó ontzettend plat dat ik daar erg kwaad om kan worden. Moedwillig iets kapotmaken wat in principe mooi en goed is, wat God ons heeft gegeven; een wig drijven tussen mensen die ooit bewust voor elkaar hebben gekozen… Puur om er geld mee te verdienen – wat het nóg platter maakt.”

Veel genuanceerder

Lisette koos een dubbelperspectief: ze laat de lezers afwisselend in het hoofd van Laura en echtgenoot Johan kruipen.
“Met de vorm van dit verhaal heb ik best geworsteld,” bekent ze. “Vaak dacht ik: het lukt niet, ik stop ermee. In gesprekken met mijn uitgever kwamen we uiteindelijk tot de conclusie dat het eerst vooral over Laura’s verliefdheid moest gaan; dat het leuk en een beetje spannend voor haar is. Tegelijk wilde ik met deze roman laten merken dat het veel te zwart-wit is om te zeggen: Laura is dader, haar man Johan slachtoffer. Net als in de werkelijkheid ligt het veel genuanceerder.”

Er blijven altijd mensen gekwetst achter

Tijdens het schrijfproces sprak Lisette veel ervaringsdeskundigen. ‘Snapt’ ze nu beter waarom mensen – inclusief christenen – overspel plegen?
“Nou,” reageert ze, “ik vind het nog steeds moeilijk. Mensen zeiden bijvoorbeeld vaak: ‘Het overkomt je gewoon.’ Dan dacht ik: je bent er toch zelf bij? Ik geloof inmiddels wel dat zij het zo ervaren, maar voor mezelf is het nog steeds ontzettend moeilijk te bevatten.”


Ik wilde...
Meer.
Jean Paul las het in mijn ogen en terwijl hij me aan bleef kijken, boog hij zich opnieuw naar me toe en verkleinde de afstand, tot onze lippen elkaar opnieuw raakten. Langer nu. Warm en zacht en onbekend nieuw. Ik haalde beverig adem.
Stak die grens over.
Zonder een seconde na te denken.


Laura is zich er dus wel van bewust dát ze een grens oversteekt...
“Klopt. Cocky Drost vertelde me dat mensen inderdaad momenten hebben dat ze denken dat het hun overkomt. Zo’n kus? Ik kan me voorstellen dat de hormonen door je lijf gieren. Waarschijnlijk wil je dan helemaal niet ‘bewust nadenken’, maar je overgeven aan dat onweerstaanbare geluksgevoel. Zelfs als je ergens aanvoelt dat wat je doet niet zuiver is.”

'Jij en je scherm'

Flirt laat scherp zien hoe smartphones en social media mensen uit elkaar óf juist naar elkaar toe kunnen drijven. Rijinstructeur Johan wordt om de haverklap afgeleid door appjes van leerlingen, terwijl Laura via Messenger ‘stiekem’ steeds intiemer in contact komt met Jean Paul: de man die haar de aandacht geeft waar zij – om allerlei redenen – naar hunkert.
“Social media maken het tegenwoordig wel heel makkelijk. En het is privé: jij en je scherm. ‘Even’ een oude liefde opzoeken op Facebook? Als je niet oppast, komt van het een het ander.”

Waarom heb je de bijbehorende website Flirtromance.nl gelanceerd?
“Daarmee hopen we – onder andere – te laten zien dat je, ook als christen, nooit moet denken: dat overkomt mij niet. En via bijvoorbeeld blogs en bijdragen van diverse deskundigen willen wij het thema overspel beter bespreekbaar maken. Want het gebeurt in de kerk net zo vaak. Helaas.”

Wat was de mooiste lezersreactie tot nu toe?
Lisette denkt even na. “Het schrijfproces was zo’n worsteling voor me. Daarom is het fijn dat ik opvallend veel reacties krijg. Meer dan anders. De mooiste reactie… Misschien wel die van een vrouw die schreef: ‘Ik houd nu nóg meer van mijn man.’”

Mede n.a.v. ‘Flirt, een romance’, Lisette van de Heg, Plateau, 312 blz., € 19,99

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--