Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leef-Rotterdam start nieuwe kerkplant

Leef-Erasmus richt zich op internationale studenten

Het Leef-netwerk in Rotterdam is onlangs een nieuwe kerkplant gestart. Met Leef-Erasmus richt de kerkgemeenschap zich op de internationale studenten in de stad.

Deel:

De nieuwe kerkplant Leef-Erasmus is de tweede die uit de in 2012 gestarte gemeenschap Leef-Rotterdam voortkomt. In 2018 ontstond al de Family Bible Church. Theoloog Theo Visser is vanaf het begin van Leef-Rotterdam betrokken geweest bij de gemeenschap. Hij vertelt dat het team voor de nieuwe kerkplant zich op dit moment vormt. “In het komende halfjaar gaan ze aan de slag met visievorming. Dat doen ze aan de hand van veel gebed, ze maken bijvoorbeeld gebedswandelingen, en ze gaan bij andere kerkplanten langs om van hen te leren. Vervolgens hopen we ergens in juni te starten met andere activiteiten. We starten op een stevig fundament en hopen dat het tegen die tijd ondanks de coronacrisis weer mogelijk is om elkaar te ontmoeten. Het hele proces gaat erg bottom-up.”

Niet drammen

‘Bottom-up’ houdt onder meer in dat er geen fulltime voorganger wordt aangesteld door Leef. Theo: “De uitvoering van taken ligt namelijk bij de hele gemeenschap en niet alleen bij de leiding, die zich vooral met de toerusting bezighoudt.” Het betekent ook dat gekeken wordt naar de behoeften van de (internationale) studenten die de kerkplant op het oog heeft. “We beginnen bijvoorbeeld met een Alphacursus. Als die voorbij is, kijken we wie er verder wil. Zo gingen we ook te werk toen ik jaren geleden voorganger was van ICF-Rotterdam. We nodigden studenten in Rotterdam-Zuid uit voor een barbecue en van de twintig gaven er uiteindelijk tien aan een Alphacursus te willen volgen.

Wij verwachten wonderen op het gebed

En ook als ze dat niet willen, proberen we er voor hen te zijn, uiteraard. We gaan niet drammen, maar willen gewoon uitdelen van het beste wat er bestaat.”

Alex Ndemezo wordt parttime voorganger van Leef-Erasmus. Deze migrantenpredikant noemt de woorden discipelschap en toerusting als kernwaarden van de nieuwe kerkplant. “We hopen de studenten, die een paar jaar in Nederland zijn, toe te rusten voor de verkondiging van het evangelie in hun eigen land. Zo bereiken we plaatsen waar we zelf niet makkelijk naartoe kunnen. Het gebed neemt een belangrijke plaats bij ons in. Daarop verwachten wij wonderen.”

Laboratorium

Uiteindelijk moeten de Leef-gemeenschappen samen een netwerk gaan vormen waarin ze zelfstandig zijn en samenwerken waar dat wenselijk is. Theo: “Leef is een soort laboratorium voor ICP (Intercultural Church Plants, red.) Europa, waar ik voor werk. We zetten in Europa netwerken op die hier eerst zijn getest. Zo zijn er inmiddels ook ICP-kerkplanten in Engeland en Italië en voeren we gesprekken in onder meer België, Griekenland, Spanje en drie Scandinavische landen. Of ik dat spannend vind? Óntspanning is belangrijk. Je kunt alleen maar aanhaken waar Gods Geest al aan het werk is. Daar zoeken we naar.”

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--