Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zangverbod koren per 1 december van tafel

Kabinet blijft zingen wel sterk ontraden

Het zangverbod verandert per 1 december 2020 in een dringend advies om niet samen te zingen. Maar het kabinet blijft onverkort achter het advies van het Outbreak Management Team (OMT) staan om samen zingen te ontraden.

Deel:

Zingen kan een bron van besmettingen zijn, zegt het OMT. Het OMT adviseerde het kabinet daarom op 3 november 2020 om zingen in een groep af te raden. Sinds 19 november was het verboden in een groep van 2 personen of meer te zingen. Met de inwerkingtreding van de COVID-19 wet op 1 december ontbreekt een wettelijke basis om zingen in groepsverband te verbieden. Daarom is per 1 december het verbod op zingen in groepsverband omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen.

Verantwoordelijkheid

Koornetwerk, de grootste korenorganisatie van Nederland schrijft op de website: "We begrijpen dat het per 1 december niet eenvoudiger wordt voor de koren. Het dringend advies om niet te zingen legt de keuze immers bij koren en dirigenten, bijvoorbeeld als het gaat om een besluit over het al dan niet hervatten van repetities."

Begrip en respect

Koornetwerk Nederland roept zowel de thuisblijvende als de doorzingende koren, zangers en dirigenten opnieuw op om begrip en respect te tonen voor ieders standpunt en beslissing. "Elke situatie vraagt om een eigen afweging. Dat is al lastig en ingewikkeld genoeg. Een ‘richtingenstrijd’ vol emoties en grote woorden is het laatste waar de koorsector op zit te wachten."

Onrechtvaardig

"Het zangverbod kwam in november echt uit de lucht vallen", vertelt dirigent Jan Quintus Zwart. "Ik ben dirigent van zeven koren en wij waren sinds augustus weer lekker aan het repeteren. In een grote kerk, op afstand, met goede ventilatie. Geen pauze, geen koffie en alles volgens de regels. Dat ging prima. Toen kwam de gedeeltelijke lockdown. De repetities werden opnieuw stilgelegd. Maar nadat de verzwaarde coronamaatregelen waren opgeheven, bleef het verbod op zingen in groepsverband vreemd genoeg bestaan. Er was een uitgezondering voor kerken, demonstraties en voor professionele koren. Dat riep uiteraard vragen op. Zijn professionele koren minder besmettelijk dan een regulier koor? Koren behoren overigens volgens de cijfers van het RIVM tot de groep met de laagste besmettingsgraad. Maar de beloning hiervoor was een zangverbod. De magere onderbouwing voor deze zware maatregelen en wijze van communicatie stemden ons droevig. Het voelde zeer onrechtvaardig."

Zijn professionele koren minder besmettelijk dan reguliere koren?

Verdrietig

Nu het verbod op zingen per vandaag is omgezet in een dringend advies om niet te zingen, is er in ieder geval weer een mogelijkheid om de repetities te hervatten. "Het klinkt misschien recalcitrant maar ik lap dat dringende advies aan mijn laars. Wij gaan met de koren graag weer zingen binnen de vastgestelde regels en voorschriften. Maar het probleem is dat kerkelijke zalen de deuren potdicht houden, ook voor zangrepetities. Er wordt nog steeds niet gezongen in kerkdiensten; men is erg huiverig. Moet je dan als koor in plaats van in een kerk ergens in een sporthal gaan zitten? En daarnaast: waarvoor moet je als koor repeteren? Kerst zijn we al kwijt, en het is nog maar de vraag of we volgend jaar met Pasen concerten mogen geven. Het is heel verdrietig. Zingen is een heel sociaal, en voor onze koren ook een heel inhoudelijk gebeuren. Als gevolg van alle maatregelen zijn al een flink aantal koren definitief gestopt. Het is de teloorgang van een uniek stuk Nederlands cultureel erfgoed."

Hou vol

Toch zijn er ook koren die nog niet staan te trappelen om weer te gaan zingen. Marjan Weerd is bestuurslid en zangeres bij Mixsing, een koor met veel kwetsbare leden. "Wij gaan de repetities nog niet hervatten. We krijgen het virus niet onder controle als we nu alweer bij elkaar komen om te zingen. Ik zou zeggen: hou nog even vol tot we gevaccineerd zijn. Dan kunnen de sterren weer veilig van de hemel gezongen worden!"

Brandbrief

Ondertussen blijft Koornetwerk Nederland zijn best doen om meer te weten te komen over het onderzoek en het OMT-advies. "Naar aanleiding van de brandbrief die Koornetwerk Nederland mede namens verschillende culturele organisaties op 20 november naar de Tweede Kamer stuurde, zijn er Kamervragen gesteld. Daarop is door minister De Jonge de toezegging gedaan voor een overleg over de ontstane situatie in de koorsector."

Jan Verhoef is dirigent van 4 koren. "Koordirigenten en musici willen in actie komen om nog meer schade aan de koorsector te voorkomen en om aandacht te vragen voor het schijnbaar gebrek aan interesse vanuit het kabinet. De gemeente Den Haag heeft toestemming gegeven om met 200 demonstranten samen te komen aan de Lange Vijverberg tegenover het Binnenhof. Vrijdag 4 december a.s. om 11.30 uur voeren we John Cage's 4'33 uit en zal de petitie 'Laat ons zingen' overhandigd worden."
Aanmelden vooraf is noodzakelijk: D_Rouwkema@hotmail.com

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--