Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst met Sela-zangers Mirjam en Frans bij het kampvuur

‘Waarom vieren we niet wekelijks dat Jezus naar de aarde kwam?’

De rooklucht van het kampvuur die avond ervoor zit nog in Mirjams haren. “En ik heb het al twee keer gewassen.” Frans lacht: “Je hebt wél mooi een kerstboom omgehakt.”

Deel:

Op een fraaie buitenlocatie in Deventer nam de band Sela een video op voor een nieuw kerstlied. Zangers Frans Korpershoek (32) en Mirjam Kerkhof (29) kennen hun nieuwe lied ‘Kerstnacht boven Bethlehem’ inmiddels uit het hoofd. Frans: “En het blijft prachtig. Ik durf het wel het nieuwe ‘Ere zij God’ te noemen, maar dan vrolijker.”

Kerst in augustus

Het kerstgevoel zit er bij de twee ook goed in. En dat is vroeg, want we spreken elkaar twee weken voor advent. Mirjam: “Ik heb dit coronajaar extra veel zin in Kerst. Ik ben er gewoon aan toe.” “Mijn vrouw en ik runnen met anderen een kringloopwinkel en daar begint Kerst al in augustus,” vult Frans met een grijns aan. “Je moet andere winkels voor zijn, en die beginnen ook al rond die tijd. Eerst reageren klanten nog verbaasd, maar je ziet ze al snel wat kerstspulletjes meenemen.”

Voor hen ligt een stapeltjes gesprekskaartjes op tafel waarmee de EO in het afgelopen jaar een campagne hield om echte gesprekken te stimuleren. We spreken af om ons door de kaartjes te laten verrassen. Mirjam pakt het eerste kaartje en leest hem voor.

Sela Zangersduo
Mirjam Kerkhof en Frans Korpershoek. beeld: Jacqueline de Haas.

Heb je weleens iets weggeven wat je liever gehouden had?
Frans: “Mijn messing giraf! Ik houd enorm van messing en geelkoper en pas heb ik een lange messing giraf weggegeven aan een koffiebedrijf dat Giraffe Coffee heet. En eerder heb ik een setje vergelijkbare giraffen weggegeven als huwelijkscadeau. De ene stond fier rechtop en de ander naar beneden gebogen. Ik vond dat een mooie symboliek: als je voor elkaar buigt en de blik op God houdt in je huwelijk, red je het. Zo’n betekenis geven aan dingen maakt het extra speciaal.”
Mirjam: “Wat mij het meest pijn doet om weg te geven, is mijn tijd. Mijn man en ik hebben drie kinderen van 0, 2 en 4 en mijn tijd is dus schaars. Als ik dan op straat of in de winkel staande word gehouden voor een praatje dat vervolgens alleen maar over de ander gaat, lukt het mij niet goed om dat als een cadeau aan de ander te zien. God leert me dat wel momenteel. Want al mijn tijd is eigenlijk Zijn tijd. Dat besef helpt me daarbij.”

‘Riedeltjes doen’

Frans pakt een nieuw kaartje en begint hard te lachen.

Wat zou je doen als je een dag de persoon naast je was?
Frans: “Dan zou ik de hele dag riedeltjes doen met mijn stem. Mirjam is daar zo goed in. En ik zou Reyer bellen om effe een nummer op te nemen. O wacht, haar broers en zussen wil ik dan ook alle zes nog ontmoeten!”
Mirjam: “En ik jouw familie. Verder zou ik, als ik een dagje jou was, een lijstje maken van alle vrienden die ik graag wil zien, en dan van de één naar de ander hoppen. Daar heb ik dan energie voor.”

Wat was je mooiste kerstfeest?
Mirjam: “Twee jaar geleden gingen we met Sela op kersttour en toen kreeg de rol van de herbergier in het kerstverhaal ineens een nieuwe betekenis voor me. Want ik realiseerde me dat ik best veel op hem leek. Jezus stond voor de deur en de herbergier houdt de deur dicht. Net als ik zo vaak. Tijdens die Kerst bedacht ik dat ik niet zo wilde zijn. Mijn eerste reactie moet zijn: alle gasten eruit en Jezus erin. Al mijn zorgen en verlangens moeten plaatsmaken voor Hem.”

En Frans, jouw mooiste kerstherinnering?
“Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met het feest an sich. Met de drukte, de gang die je moet meenemen naar het familiediner, de prestaties die je moet leveren. En qua concerten is het ook meestal heel druk, al vervangen we die nu allemaal door één mooi videoconcert via internet. Waarom vieren we niet iedere week dat Jezus naar de aarde kwam? Dan gaat de druk er in december een beetje af.” 

Waarom heeft U eerst de man en toen de vrouw geschapen?

Plan B

Wat wil je aan God vragen?
Mirjam: “Waarom heeft U eerst de man en toen de vrouw geschapen? Ik voel me niet minder hoor, ik weet dat God van me houdt, maar ik wil graag weten hoe dat precies zit. Als je het scheppingsverhaal leest, krijg je haast het gevoel dat er nog maar even een vrouw bij moest, omdat Adam alleen was. Een soort plan B. Dat snap ik niet. Ik snap wel dat man en vrouw elkaar aanvullen, dat ze niet zonder elkaar kunnen, dat ze samen een completer beeld van God weerspiegelen. Maar die ondergeschikte rol van de vrouw, daar wringt het bij mij.”
Frans: “Mijn vraag is haast een bevel: ‘Kom snel!’ Ik weet zeker dat het beter is om bij Hem te zijn, ook al hecht ik enorm aan aardse spullen, aan mensen, aan de natuur. Maar ik hoop echt dat Hij ons snel verlost van deze wereld waarvan we denken dat we het er zo goed hebben. Het Sela-lied ‘Maranatha’ heeft me keer op keer geraakt. ‘Jezus, wacht toch niet langer, kom. Niets is beter dan bij U te zijn, wat een vreugde om te leven zonder pijn.’”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Ik wist dat ik niet hoefde te proberen Kinga na te doen

Wat zou je doen als er een dag geen regels waren?
Mirjam, beslist: “Dan zou ik me niet afvragen wat anderen van me vinden en me geen zorgen maken om sociale regels. Als je uit een groot gezin komt, zoals ik, leer je om altijd rekening met anderen te houden. Daardoor lukt het me soms niet goed puur vanuit mezelf te reageren. Mijn dochter van 2 jaar zat pas bij mij in een winkelwagentje heel hard: ‘Here God! Amen! Amen!’ te zingen. Echt wel tien keer achter elkaar. Ik wilde haar niet remmen, maar ondertussen vroeg ik me af wat anderen hiervan zouden vinden.”
Frans: “Een dag geen regels?! Nou, dan zou ik iedereen op straat huggen. Ik mis dat enorm in coronatijd. Voordien kwam het regelmatig voor dat ik vreemden even een knuffel gaf. Soms mensen onder invloed, maar ook gewoon een groep blije mensen die een bepaalde energie uitstraalde. Daar word ik dan naartoe gezogen. Ons bandlid Ad is iemand met wie ik innig hug. Een boezemvriend. Dat woord heb ik nog nooit gebruikt, maar dat is hij echt. Zo’n omhelzing ervaar ik intens en geeft me veiligheid en erkenning. Daar zit niks seksueels bij, maar het is wel intiem.
Aan sociale regels heb ik sowieso al lak. Ik kan verkeerd geïnterpreteerd worden als mensen mij niet goed kennen, dingen kunnen anders overkomen op papier, maar vraag dan gewoon door in plaats van een oordeel te vellen.”
Mirjam: “Ik heb daar een mooi voorbeeld van. De band was voor mijn tijd eens in een kerk voor een optreden en had aan het begin van de avond het avondmaal gevierd. Toen de koster na afloop nog een fles wijn op de tafel zag staan, reageerde hij geschrokken. Gelukkig vroeg hij ernaar, anders had zomaar het idee kunnen ontstaan dat we wijn drinken voordat we het podium op gaan.”

‘Veel gelachen’

Sela Zangersduo
beeld: Jacqueline de Haas.

“Je oordeel uitstellen vind ik best een belangrijk thema,” vervolgt Frans met een ernstige blik. “Met Kinga Bán hebben we, ook tijdens haar ziekte, veel gelachen. Om van alles. Als ik daarover iets vertelde aan mijn vrienden, snapten ze het vaak niet.”

Wat is Kinga’s erfenis voor Sela?
Frans: “Kinga missen we nog steeds op veel verschillende momenten. Zo van: ‘Weet je nog dat we dit speelden en dat Kinga toen dit of dat zei?’ Of je herinnert je iets op een bepaalde plek waar je komt en waar ze óf ziek was van bepaalde medicatie óf juist nog energie had.
Tegelijk gaat Sela door en blijft onze missie hetzelfde. Pas keek ik het lied ‘Ik zal er zijn’ terug dat Mirjam en ik op de Nederland Zingt Dag in 2019 zongen. Dan krijg je op YouTube daarna de variant van een paar jaar eerder met Kinga aangeboden. Ik merk dat ik het verdriet van haar overlijden op zulke momenten verwerk. Die vriendin naast me is er niet meer. Tegelijk kun je nog van alles van haar beluisteren, en dat vind ik prachtig. En ondertussen voelt Sela nu ook compleet.”

Kerst bij Sela

‘Kerstnacht boven Bethlehem’ heet het nieuwe kerstlied dat Sela onlangs lanceerde. Het wordt onderdeel van een Kerst-cd die volgend jaar september uitkomt. Veel nieuwe liederen worden al gezongen tijdens een digitaal kerstconcert op 21 december. Mensen die een toegangskaartje reserveren kunnen het concert live volgen of twee weken lang terugkijken op een zelfgekozen moment.

beeld: Jacqueline de Haas

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--