Nederland plant bomen

Nieuwe EO-campagne wil Nederland groener maken

Eén miljoen bomen planten om nieuwe bossen aan te leggen. Dat is het doel van de campagne ‘Nederland plant bomen’ die de EO is gestart. De omroep roept, samen met Staatbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag, iedereen in Nederland op een boom te kopen en zo mee te werken aan een groener Nederland.

Op de Boomfeestdag, die van het voorjaar naar 18 november werd verplaatst, plantte EO-presentator Bert van Leeuwen samen met een groep schoolkinderen een boom in Bunschoten-Spakenburg. Hij gaf daarmee het startschot van de campagne en van het boomplantseizoen 2020-2021.

Bert, jij bent het gezicht van deze campagne. Waarom is het planten van bomen zo belangrijk?
“Bossen spelen een belangrijke rol in het leefbaar houden van onze wereld. Ze zorgen voor schone lucht, opslag van CO2, biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Maar het is vooral ook heel fijn om er te zijn. Juist in deze coronatijd is het bos door veel mensen herontdekt. Ik loop er ook graag, met m’n kleinkinderen en met de hond. Het is een kleine moeite om een boom te kopen, maar het effect is groot. Ik zie ernaar uit dat Nederland steeds groener wordt.” 

Een miljoen bomen, dat is een behoorlijk aantal.
“Ja, dat is heel veel. Het is dan ook een ambitieus project, maar we gaan er wel voor en zullen alle middelen gebruiken die we hebben. Wat mij erg aanspreekt in deze campagne, is dat het om iets heel duurzaams gaat. Een boom wordt doorgaans ouder dan een mens, dus het is niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de generaties na ons. Als iedereen een boompje bijdraagt, hebben we straks een aantal nieuwe bossen in Nederland.”

Om wat voor bomen gaat het?
“Het zijn allerlei soorten bomen, maar wel Nederlandse, zogenaamde autochtone bomen. Ze worden in alle provincies van Nederland geplant.”

Er worden juist veel bomen gekapt voor huizen- en wegenbouw. Is er wel ruimte voor een miljoen bomen erbij?
“Staatsbosbeheer koopt stukken grond hiervoor op, dus er zijn absoluut stukken grond in Nederland die daarvoor geschikt zijn. En die worden dus ook niet voor andere doeleinden gebruikt.”

Je hebt op de startdag van de campagne zelf ook een boom geplant. Hoe was dat?
“Hartstikke leuk! Ik heb zelf de handen uit de mouwen gestoken en zelf een boom in de grond gezet. Dat maakt het heel tastbaar. En omdat het om een relatief klein bedrag gaat – een boom kost € 7,50, inclusief het planten en de eerste jaren verzorging – kan vrijwel iedereen hieraan meedoen. Het wordt één groot nationaal project waarvan ik hoop dat heel veel mensen eraan mee gaan doen.”

Campagne Nederland plant bomen

De EO wil met de campagne Nederland in beweging brengen om op een verantwoorde manier met de natuur om te gaan. De campagne bestaat uit een online platform (Nederlandplantbomen.nl), een serie korte tv-afleveringen van 1 tot 6 maart 2021 op NPO 1 en wordt afgesloten tijdens de 64e Nationale Boomfeestdag op 17 maart 2021. Op Instagram.com/nederlandplantbomen zijn enthousiaste vloggende boswachters, mooie natuurfoto’s en persoonlijke verhalen te vinden.  

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons