Christelijke adventskalenders voor kinderen én volwassenen

Visie tipt 13 kalenders en boeken voor advent

in Mediatips

HEMA, LEGO en IKEA – elk zichzelf respecterend merk verkoopt ‘em: de adventskalender. Maar wat nu als je op zoek bent naar een exemplaar met meer inhoud dan chocolaatjes? Goed nieuws: er zijn ook steeds meer christelijke varianten! Visie geeft tips voor kalenders en boeken die je helpen om bewust naar Kerst toe te leven.

Christelijke adventskalenders – kind

1. Adventsslinger
Iedere dag draai je samen met je kind een kaartje om aan de adventsslinger van De Wonderwolk. Zo kom je elke dag een stukje verder in het kerstverhaal. De kaartjes hebben allemaal vier regels eenvoudige tekst. De verhaallijn is eenvoudig: details als het verhaal van Zacharias en Elisabeth, de ontmoeting in de tempel met Simeon en Hanna, en de vlucht naar Egypte komen er niet in voor. De eerste helft van december belicht het bezoek van de engel en de reis naar Bethlehem. Al op 14 december wordt Jezus geboren, en daarna komen de herders en de wijzen langs.

Adventsslinger voor peuters. Variant van de adventskalender.
Adventskalender in de vorm van een slinger: elke dag een ontdekking over het kerstverhaal.

Tip: peuters hebben behoefte aan concrete ervaringen, zoals liedjes en eenvoudige opdrachten. Eventueel kun je daarom opdrachten aan de kaartjes toevoegen. Speel bij het verhaal van Zacharias een spelletje dat ze niet mogen praten, maar wel iets duidelijk moeten maken. En verstop sterren bij het verhaal van de wijzen en ga ze zoeken met je peuter.

  • Voor peuters en kleuters.
  • Prijs: tussen de € 10 en € 18,50.

2. Adventure
Ga mee op avontuur met Jozef en Maria. Elke dag gaan ze een stapje verder op de landkaart, die van 1 tot 25 december loopt. Onderweg ontvouwt zich het kerstverhaal, dat je kunt uitspelen met vingerpoppetjes. Ze trekken langs verhalen uit het Oude Testament, die vertellen over Gods belofte dat er een Verlosser komen zal.

Het boekje geeft dagelijks suggesties voor eenvoudige teken- en knutselopdrachten, spelletjes en proefjes. Het verband met het verhaal is niet elke dag even duidelijk, maar je hebt gegarandeerd plezier!

  • Voor kinderen in de basisschoolleeftijd (onderbouw).
  • Prijs: € 9,50.

3. Dicht bij het Licht: adventskalender en expeditiekaart
Deze ware ‘advents-escape-room' helpt je kinderen puzzelend op weg naar Kerst. Elke dag plak je een sticker op de adventskalender. Zo ontstaat er een sleutelzin tegen de tijd dat het Kerst is. Maar dat niet alleen, elke adventszondag kun je met de Expeditiekaart aan de slag. Daarmee zijn er een puzzels op te lossen. Je moet vouwen, geheime codes kraken en goed zoeken om meer te ontdekken over een bepaald licht dat iets met kerst te maken heeft... Erg leuk voor kinderen van de basisschoolleeftijd. 

Zorg wel dat je als volwassene online het bijbehorende begeleidende materiaal downloadt van BijbelBasics. Zo haal je alles uit de toffe producten van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Adventskalenders – volwassenen

4. LUV-adventsslinger
Ook voor volwassenen zijn er volop adventskalenders, zoals deze LUV-adventsslinger. Tel af naar Kerst door van 1 tot en met 25 december elke dag een kaart om te draaien. Op de achterkant staan mooi geïllustreerde Bijbelteksten, spreuken of songteksten. De volgorde voelt soms wat willekeurig. Daarom is deze slinger vooral geschikt als je op zoek bent naar een luchtige christelijke adventskalender.

Bij de kalender krijg je ook een touwtje en goud gespoten knijpers. Een mooie eye-catcher aan de muur!

  • Prijs: € 14,99
LUV adventskalender met kaarten
De LUV-adventskalender: draai elke dag een kaart om voor een Bijbeltekst of spreuk.

5. Adventshuisje 'Light of the world'
Pure nostalgie in een hip jasje, dit adventshuisje. Plaats dit huis van stevig papier om een windlicht en open iedere dag een luikje. Zo wordt het steeds lichter in huis. Achterop elk venstertje staat een woord om over na te denken, zoals ‘Wees niet bevreesd’ of ‘Zoon van de Allerhoogste’. In de eerste week komen deze woorden uit de evangeliën, de tweede week uit Jesaja. In week drie volgen ‘woorden van licht’ en in week vier ‘woorden van hoop’. Op eerste kerstdag gaan tot slot de deuren open: het feest van Licht is aangebroken!

Voor deze adventskalender moet je wel een beetje ervaring hebben met stiltemeditatie. Anders is het misschien even wennen. Of zie het als een laagdrempelige eerste kennismaking!

  • Prijs: € 9,95.
  • Ook verkrijgbaar in verschillende boekhandels.

6. De omgekeerde adventskalender van Open Doors
We kennen allemaal de adventskalender als iets waar je elke dag een klein cadeautje uithaalt. Open Doors komt met een ‘omgekeerde’ adventskalender: achter ieder deurtje zit een leeg vakje, waar je een euromunt in kunt doen. Bij iedere dag hoort een bijzonder levensverhaal van iemand. Deze verhalen staan in een boekje dat je bij de gratis kalender krijgt.  

Het geld dat je met deze kalender verzamelt, kun je met Kerst doneren aan Open Doors. Zij zorgen ervoor dat het terechtkomt bij de mensen die dat het hardste nodig hebben. En is dat niet veel toepasselijker bij de echte gedachte van Kerst?

Waar komt de adventskalender vandaan?

Eigenlijk is de adventskalender een aftelkalender: elke dag maak je een luikje open – en ben je weer een dag dichter bij Kerst. Adventskalenders zijn al jaren populair in Duitsland en Oostenrijk. Ook in andere overwegend christelijke landen wordt de kalender steeds meer verkocht.

In de 19e eeuw waren er alleen Bijbelse adventskalenders, met elke dag een Bijbels plaatje als beloning voor het openen van een vakje. Langzamerhand werd de adventskalender steeds commerciëler en werden de plaatjes van engelen en Bijbelse figuren vervangen door teddyberen en ander kinderspeelgoed. Nog weer later kwamen er verrassingen als chocolaatjes achter de luikjes vandaan.

De meeste adventskalender starten ieder jaar op 1 december, vaak klopt dit niet. Officieel hoort de kalender te starten op de eerste adventszondag, daarom noemen veel commerciële aanbieders het gemakshalve een ‘decemberkalender’. In 2020 valt de eerste adventszondag twee dagen eerder: op 29 november.

7. Met psalmen richting Kerst
Ook Visie blijft natuurlijk niet achter: abonnees ontvangen bij hun magazine vier weken lang steeds een nieuw gedeelte van de Visie-adventskalender. Om langzaam naar Kerst toe te leven, kun je deze advent elke dag uitvoerig stilstaan bij een andere psalm. De Bijbelgedeeltes zijn grotendeels gebaseerd op het leesrooster van Psalmen in beeld. Zie het als een Bijbelleesrooster: de kalender biedt geen overdenkingen en opdrachten, want de woorden van de psalmen zijn al rijk van zichzelf. Elke zaterdag blik je terug: welke psalm raakte me het meest en waarom?

Ook deze adventskalender ontvangen? Probeer dan eens een abonnement. Of download 'em hier voor een digitale versie.

Adventsboeken

8. ‘Decemberdagboek’
“Dit dagboek helpt je om in de drukste maand van het jaar stil te staan bij God, bij jezelf en bij de mensen om je heen,” belooft de achterflap van het Decemberdagboek. Elke dag lees je een overdenking over een belangrijk figuur rondom de geboorte van Jezus. Verder is er ruimte om je dank- en bidpunten op te schrijven, en krijg je dagelijks een aantal tips om te geven en te doen. Van ‘plant een paar bloembollen in een stuk gemeentegrond’ tot het maken van je eigen adventskaarshouder. Je kunt een beetje overweldigd raken door alle tips. Maar als je selectief bent, beleef je die drukke decembermaand inderdaad een stuk bewuster.

  • Prijs: € 9,99

9. PKN-adventskalender 'Geef licht'

Geef licht is het thema van de adventskalender van de Protestantse Kerk. Iedere dag lees je een Bijbeltekst over licht. Na de tekst vind je een korte overdenking en een vraag waar je over na kunt denken. De korte stukken tekst maken het behapbaar en de vragen roepen op tot verder nadenken. De week begint zondags met een langere overdenking. Naast het geestelijke gedeelte vind je in de adventskalender ook lekkere gerechten en doe-het-zelf ideeën. Al met al een mooie kalender voor als je stil wilt staan bij advent, maar niet de hele dag de tijd hebt.

10. Bijbel en kunst in adventskalender 'Vrede op aarde'
Ook dit jaar brengt het Nederlands Bijbelgenootschap een adventskalender uit. Deze staande kalender heeft voor elke dag veel te bieden: een prachtig kunstwerk van Anneke Kaai of Jinke Koning, een Bijbeltekst, een korte uitleg én - zoals ze dat zelf zeggen - een suggestie om de tekst met je leven te verbinden. Meestal zijn dat vragen of stellingen om eens langer over na te denken. 

Binnenkort is het leesplan met daarin de tekst van de kalender terug te vinden in de app Mijn Bijbel.

Advent?

In het christendom is advent een periode van voorbereiding op Kerst, het feest van de komst van God naar de wereld door de geboorte van Jezus. Dat zie je terug in de betekenis van het woord advent: het stamt af van het Latijnse adventus (‘komst’). De adventsperiode start vier zondagen voor Kerst; in 2020 is dat zondag 29 november.

Al komt advent niet in de Bijbel voor, het is een eeuwenoude traditie: waarschijnlijk ontstond het in de 4e eeuw na Christus in de Oosterse Kerk. Hier lees je meer over de betekenis en geschiedenis van advent.

11. Aftelkalender van Youth for Christ
De christelijke organisatie Youth for Christ ziet de adventsperiode als een mooie kans om licht te brengen in de levens van jongeren. Daarom delen ze een gratis aftelkalender uit, gevuld met korte overdenkingen, Bijbelteksten en praktische tips vanuit de dagelijkse praktijk van het jongerenwerk.  De teksten en opdrachten zijn kort en krachtig – en daarom heel behapbaar. Elke dag weer daagt deze vrolijke en creatieve kalender je uit jongeren te zien, te waarderen en voor ze te bidden. Voor welke jongere in jouw omgeving wil jij een licht zijn?

12. In het licht
Dit persoonlijke dagboek van Daniëlle Heerens helpt je om toe te leven naar Kerst. Bij elk van de zesentwintig overdenkingen staat een Bijbeltekst, korte anekdote die je aan het denken zet en een vraag of opdracht. Op die manier gaat het Licht meer voor je leven. Leuke extra: achterin het boek vind je vierentwintig kaarten met teksten om uit te delen of op te hangen als adventsslinger.

  • Prijs: € 14,99

13. Lof vol liefde
Jacomien van Urk schrijft overdenkingen voor Zij lacht, een online platform voor christelijke vrouwen. Nu heeft het online platform dit offline leesplan voor advent. Het is een prachtige uitgave waarin je aan de hand van elf lofliederen door de Bijbel heen gaat. Elke dag van advent is anders: je leest de liederen met daarbij een overdenking, je gaat in gebed en voert opdrachten uit. Zo ‘ontmoet je het wonder van Liefde’.

  • Prijs: € 17,99

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons