Blauw Bloed en ANP brengen uniek fotoboek en koninklijke kalender uit

Beatrix: van prinses tot prinses

in Mediatips

Blauw Bloed en het Algemeen Nederlands Persbureau hebben de krachten gebundeld en brengen dit najaar twee bijzondere koninklijke producten op de markt: een fotoboek over prinses Beatrix en een koninklijke fotokalender voor het jaar 2021.

Het fotoboek Beatrix: van prinses tot prinses toont het leven van prinses Beatrix in 10 uiteenlopende thema’s. In 150 foto’s wordt het verhaal verteld van een vorstin die haar taak heel serieus nam, soms misschien afstandelijk overkwam, maar die ook warm en betrokken meeleefde met mensen die getroffen werden door verdriet.

Tijdsbeeld

Het fotoboek geeft ook een tijdsbeeld; achter de foto's zie je de Nederlandse samenleving veranderen. Van de mannen met hoeden die de kranten lezen waarin de geboorte van Beatrix wordt aangekondigd, tot de rookbommen op haar trouwdag en de krakersrellen bij haar inhuldiging.

Duizenden foto's

Het leven van Beatrix is grondig gedocumenteerd en in de beeldbank van ANP ligt een schat aan materiaal. De Blauw Bloed- en ANP-redacteuren konden kiezen uit duizenden foto’s. Bij de keuze van de foto’s hebben zij zich laten leiden door verschillende overwegingen: sommige foto’s zijn gekozen vanwege hun historische betekenis. Bijvoorbeeld de eerste, wazige foto van prinses Beatrix en Claus von Amsberg, gemaakt in de tuin van Kasteel Drakensteyn. Andere foto’s staan in het fotoboek vanwege hun stilistische schoonheid.

Betrokken houding

Alle foto’s hebben met elkaar gemeen dat ze iets vertellen over Beatrix.
Of het nu een onderonsje met prinses Amalia is, haar ernstige blik tijdens een toespraak bij een staatsbezoek, of haar betrokken houding als ze een bezoek brengt aan slachtoffers van een ramp.

Koninklijke kalender

De koninklijke kalender Een jaar met de Oranjes is op bijzondere wijze tot stand gekomen: duizenden kijkers van Blauw Bloed hebben onlangs massaal gestemd op hun favoriete foto’s voor in de kalender. De ANP-foto’s waarop gestemd kon worden, zijn gemaakt in de bijbehorende kalendermaand, een of twee jaar eerder.

Verjaardagen en jubilea

Bij de maand februari kon bijvoorbeeld gestemd worden op de meest recente foto's van de Oranjes in Lech, in maart op het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië en in april op een Koningsdagfoto. De foto’s met de meeste stemmen zijn terug te vinden op de kalender.

Naast foto's van de koninklijke familie is de kalender gevuld met belangrijke, interessante en jaarlijks terugkomende gebeurtenissen rondom de Oranjes zoals verjaardagen en jubilea.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons