Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koren en corona: wel of niet repeteren?

'Het zou zomaar kunnen dat we de repetities weer stilleggen’

Niet alleen kerken, maar ook veel koren worstelen met de coronamaatregelen. De overheid maakte bij de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober een uitzondering voor samen musiceren, omdat dit wordt gezien als een ‘maatschappelijk wenselijke activiteit’. Toch is het voor koren lastig te bepalen wat te doen met de wekelijkse repetities nu het aantal besmettingen weer toeneemt.

Deel:

Kies je er als koor voor gehoor te geven aan de oproep om zo min mogelijk te reizen en contacten zoveel mogelijk te beperken – en dus tijdelijk niet te repeteren? Of maak je als koor gebruik van de uitzonderingsregel en blijf je met elkaar zingen?

Update: De aangescherpte maatregelen van het kabinet d.d. 4 november leiden tot een zangpauze van twee weken voor de koorwereld. Omdat het kabinet iedereen oproept zoveel mogelijk thuis te blijven gaan onder meer de theaters, podia en andere culturele instellingen twee weken op slot. Amateurkunstbeoefening -zoals acteren, blazen, dansen en zingen – is tijdens deze periode niet toegestaan met meer dan 2 personen, of 1 huishouden.  

Aanvaardbaar alternatief

“Wij zouden begin oktober weer beginnen met een proefrepetitie om te kijken of het haalbaar was voor ons koor en voor de dirigent,” vertelt koor- en bestuurslid Ria Rotman. “Kort daarvoor werden er verscherpte maatregelen aangekondigd, gevolgd door de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Als bestuur van Gereformeerd Zangkoor Laus Deo uit Enschede kijken we wat we het beste kunnen doen. En met ‘het beste’ bedoel ik dat het voor zowel koorleden als voor de dirigent een aanvaardbaar alternatief moet zijn voor een reguliere repetitie. Het is niet eenvoudig om een ruimte vinden waar 55 leden veilig kunnen repeteren. Online repeteren vereist zowel van bestuur als dirigent de nodige technische knowhow. We weten heel veel van zangtechniek en koorklank, maar niet veel van computers.”

Geen noodzaak

“Zingen is geweldig,” zegt Rian van Randwijk, dirigent van diverse koren uit de omgeving van Zoetermeer. “Zingen in een koor kan met inachtneming van alle maatregelen veilig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de repetitie in een ruimte plaatsvindt die groot genoeg is en de juiste ventilatie heeft. Desondanks blijft zingen een hobby. En hoe gezellig ook, het is beslist geen noodzaak. Er wordt nadrukkelijk gevraagd alleen uit huis te gaan als dit noodzakelijk is. Eerlijk is eerlijk: zingen in een koor is dat niet. Als we nu even op onze tanden bijten en heerlijk thuis zingen onder de douche of tijdens een Zoom-sessie, kunnen we waarschijnlijk veel sneller weer zorgeloos écht samen zingen.”

Hoe gezellig ook, zingen is geen noodzaak

Zachtjes zingen

“Wij zingen voorzichtig en heel zachtjes met een paar leden in een hele grote ruimte,” vertelt Peter Bohutnik. “Wij bekijken het per week. Ons koor, Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius, bestaat bijna volledig uit mannen die in een of meerdere risicogroepen vallen. Als bestuur zijn wij daar goed van doordrongen. Wij faciliteren de repetitie voor de leden die willen repeteren en respecteren de leden die niet willen komen. Wij houden de richtlijnen met een gezonde portie achterdocht in de gaten. Het zou zomaar kunnen dat wij de repetitie in de nabije toekomst weer moeten stilleggen. Op dit moment maken wij gebruik van een enorm grote kerk, maar met de winter voor de deur wordt dat echt te fris de komende tijd."

Lees ook: Groot virtueel koor zingt 'The Blessing'
Lees ook: Groot virtueel koor zingt 'The Blessing'

Zorgvuldige afweging

Koornetwerk Nederland, de organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling en promotie van koorzang, meldt op de website: ‘We roepen de koren op een zorgvuldige afweging te maken die past bij het koor, bij de leden en de dirigent, de beschikbare faciliteiten en de omgeving. Samen zingen kan (nog steeds) binnen bovengenoemde richtlijnen. Gebruik je verstand, en neem je verantwoordelijkheid.’

Ga met God

“Het blijft een lastige afweging,” besluit Ria Rotman van Laus Deo. “We vragen als bestuur en koor daarin altijd om Gods leiding, zowel bij een repetitie als bij een vergadering. Ons koor bestaat uit 55 actieve en betrokken christenen. We voelen ons erg verantwoordelijk voor elkaar. In de afgelopen periode zijn wij als bestuur twee keer bij de leden langs geweest met een attentie en een kaart. Op de kaart staat: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn, tot wij elkaar weer ontmoeten.’ Daar houden we ons voorlopig maar aan vast.”

In de praktijk

Op de Facebookpagina Koor & Corona blijkt uit een onderzoekje onder 400 koorleden uit heel Nederland dat meer dan de helft van de koren ervoor heeft gekozen om de repetities tijdelijk helemaal te stoppen. Een kwart van de koren gaat door met repeteren, met inachtneming van de voorschriften zoals afstand houden en de juiste ventilatie. Voor koorleden die liever niet naar een fysieke repetitie komen, bieden sommige koren de mogelijkheid deze repetitie online te volgen. De overige koorleden uit het onderzoek repeteren online via videobellen.

Beeld: Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--