Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de zeven kenmerken van de midlifecrisis

'Wat is écht van waarde?'

De midlifecrisis komt voor bij twintig procent van de mannen tussen de 35 en 60 jaar. Maar hoe ziet zo’n psychologische crisis eruit? Hieronder lees je zeven kenmerken van mannen in de midlifecrisis.

Deel:

1. Vroeger was alles beter

Een typisch kenmerk van de midlifecrisis is nadenken over vroeger en beseffen hoe leuk (en onbezorgd) het leven toen was. Jeugdliefdes passeren zeker ook de revue. Mannen in de midlifecrisis kunnen uren doorbrengen op websites als Facebook en Schoolbank om oude schoolvrienden (en jeugdliefdes) op te sporen en om hun levens te vergelijken met dat van hen.

2. Onrustig en down

Mannen in de midlifecrisis zijn vaak onrustig. Als ze niet tevreden zijn over hun levendan kunnen ze ongemotiveerd raken. Zeker als mannen ouder worden en ‘vast’ zitten aan de dagelijkse verplichtingen. De gedachte aan de toekomst kan zorgen voor depressieve gevoelens en mannen proberen dit soms te verdoven met (meer) alcohol. Een midlifecrisis (het overdenken en analyseren van het leven) kost ook veel energie. Dit leidt er vaak toe dat mannen meer slapen, maar niet echt uitgerust wakker worden.

3. Signalen midlifecrisis

Mannen in een midlife crisis willen vaak verandering. Kortgezegd: Ze vinden hun huidige leven saai of niet voldoen aan het leven dat ze graag zouden willen leiden. Mannen kunnen dan ook radicaal van mening veranderen op het gebied van bijvoorbeeld relatie, werk, hobby, etc. Zo willen sommige mannen testen of ze nog kans maken bij andere vrouwen. Dit betekent ook dat de relatie met hun huidige partner verandert. De relatie die wellicht altijd goed was, kan hij ineens niet meer voldoende vinden. Als gevolg hiervan kan er juist meer of minder behoefte zijn aan seks.

Grote veranderingen kosten ook vaak geld. En mannen in de midlifecrisis smijten een stuk gemakkelijker met geld dan mannen die hier geen last van hebben. Een nieuwe (dure) auto is hier een goed voorbeeld van. Een auto symboliseert jeugdigheid en succes, en dit zijn juist twee dingen die voor een man in deze fase heel belangrijk zijn.

Een nieuwe baan is ook een goed voorbeeld van een radicale verandering. Een man kan zomaar besluiten dat het tijd wordt voor iets anders. Dit terwijl hij het eigenlijk nog prima naar z’n zin heeft op z’n werk. Hij kan zelfs zomaar alle schepen achter zich willen verbranden en een plan maken om te emigreren onder het mom van: “Dit is iets wat ik altijd al wilde…”
Het kan ook zijn – en dat geldt voor mannen vanaf 45 jaar – dat ze het gevoel hebben de verkeerde carrière te hebben gekozen. De drang om plots iets anders te gaan doen is groot: zoveel tijd om iets nieuws op te bouwen is er namelijk niet meer.
Een man kan zich daarentegen ook volledig op z’n werk storten zodat hij niet met andere dingen bezig hoeft te zijn. Hard werken wordt dan een uitvlucht zodat hij niet met echte problemen geconfronteerd wordt.

4. Bevestiging van vader

Mannen in de midlifecrisis worstelen vaak met hun vader. De schouderklop en ‘ik ben trots op je’ die ze in hun jeugd niet van hun vader gekregen hebben speelt hen nu op. Het gemis van een vader, vooral bij jongens die hun vader al op jonge leeftijd zijn verloren, komt in deze periode ook vaker bovendrijven.

5. De dood

Mannen die in de midlifecrisis zitten, realiseren zich dat ze ouder worden en denken daardoor vaker aan de dood. Dit kan verstrekt worden door sterfgevallen in de familie- of vriendenkring. Beseffen dat het leven op aarde niet oneindig is en dat de tijd verstrijkt – terwijl je nog niet al je dromen hebt verwezenlijkt – zorgt voor onrust. Mannen zijn in deze fase dan ook meer met hun gezondheid bezig en bezoeken soms ook vaker de dokter, omdat ze niet willen dat hun leven (te) vroeg stopt.
Aan de andere kant zorgt dit thema er ook voor dat mannen meer bezig zijn met wat écht van waarde is. Ze realiseren zich dat geluk vaak in kleine dingen (en in relaties) zit.

6. Uiterlijk

Mannen in de midlife crisis vinden het moeilijk om in de spiegel te kijken. Ze vinden zichzelf er snel ‘oud’ uitzien en ze herkennen diegene niet die ze voor de spiegel zien staan. Deze mannen gaan dan ook vaak iets doen aan hun uiterlijk. Een ander kapsel, het verven van (grijs) haar en soms zelfs een haartransplantatie horen hierbij. Het lichaam wordt vaak ook aangepakt. Mannen willen afvallen, gaan naar de sportschool en werken aan hun spierbundels om er zo jonger uit te zien. Ook het ineens kiezen van een hele andere kledingstijl kan horen bij de midlifecrisis.

7. Vrijheid en dromen

Het verlangen naar vrijheid geldt heel letterlijk voor mannen in de midlifecrisis. Deze mannen willen minder thuis zijn en gaan vaak ook sporten doen waarin ze ‘vrij’ kunnen bewegen zoals hardlopen, fietsen, dansen of parachutespringen. Nog een belangrijk kenmerk is dat deze mannen op zoek gaan naar nieuwe vriendschappen. Ze ruilen hun huidige vrienden in voor jongere exemplaren. Logisch want de jongere generatie geeft vaak andere energie en nieuwe ideeën, iets waar mannen in de midlifecrisis echt naar verlangen. En ook geldt: ‘playing again, just to play.’ Er is een sterke behoefte om leuke dingen te doen zonder dat daar een reden achter zit.  

Mannen in de midlifecrisis hebben hiernaast ook vaker de behoefte aan een ‘simpeler’ leven. Ze willen ontsnappen aan de dagelijkse verlichtingen en tijd vrijmaken voor dingen die er voor hun écht toe doen. Het realiseren van een langgekoesterde droom zoals bijvoorbeeld het maken van een lange verre reis – misschien wel alleen – hoort hier zeker bij.

Beeld: Kendall Scott

--:--