Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Christelijke films en series

Op zoek naar een film of serie op Netflix? Visie helpt een handje en licht films uit met een positieve boodschap, christelijke insteek of inspirerend verhaal.

Eerlijk is eerlijk: op de Nederlandse Netflix is het aanbod van christelijke films niet zo groot. Daarom staan er in deze lijst niet alleen christelijke films, maar ook films met een positieve boodschap, christelijke insteek of inspirerend verhaal. Of films die relevante vragen stellen en stevig doorpraatmateriaal bieden voor bijvoorbeeld een kringavond.

Anne with an E (serie)

Met Anne with an E sluit Netflix aan bij een lange traditie van verfilmingen van Lucy Maud Montgomery's geliefde boekenreeks Anne of Green Gables. De eerste film over Anne stamt al uit 1919. Terugkijken van deze stille film zit er jammer genoeg niet in: alle filmrollen zijn verloren gegaan. Sinds die tijd zijn er talloze versies van het verhaal verschenen, van musicals tot Japanse animatieseries. De Netflixserie Anne with an E onderscheidt zich op een aantal manieren. Vanaf de eerste minuut valt op met hoeveel zorg het negentiende-eeuwse Canada, waar het verhaal zich afspeelt, is neergezet. De huizen op de sets doen geloven dat ze echt worden bewoond. Ook de stadjes barsten van het leven dankzij de vele figuranten in fleurige kostuums.

 • Kijkwijzer: 12 jaar.

A.D. (Bijbelse serie)

Waar de (door de EO) uitgezonden miniserie The Bible ophoudt bij Jezus, begint A.D. op het moment dat Jezus naar de hemel gaat. Daarbij lopen een hoop verhaallijnen door elkaar: de Romeinse machthebbers, de apostelen, de eerste christenen; het is een wirwar van verhaallijnen, intriges en Bijbelse en buitenbijbelse historische (en minder historische) gebeurtenissen. Fascinerend kijkvoer, maar nooit heel diepgravend.

 • Kijkwijzer: vanaf 16 jaar.

Coach Carter (biografisch drama)

In een buurt waar de kans dat jongeren in de gevangenis belanden tachtig keer hoger ligt dan dat ze een vervolgopleiding doen, is basketbalcoach Ken Carter een uitzondering. Hij eist volledige toewijding van zijn team, en hoge cijfers; als één teamlid niet hard genoeg leert, mag het hele team niet spelen. Zijn methodes zijn omstreden bij leerlingen, ouders én collega’s; maar hij bereikt heel wat. MTV verfilmde het leven van deze (christelijke) coach. Dat betekent dat het straatleven (inclusief geld, seks en taal) niet subtiel wordt neergezet; maar de hoge moraal, de liefde en de kracht van coach Carter stijgen daar bovenuit. Mooi kijkvoer om over door te praten!

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.

When calls the Heart (serie)

In het begin van de twintigste eeuw verlaat de welgestelde Elizabeth Tatcher de stad om lerares te worden in een Canadees mijnstadje: Hope Valley. Wie deze western dramaserie kijkt, zal onvermijdelijk terugdenken aan Het Kleine Huis op de Prairie of Dr. Quinn, Medicine Woman. Het bijzondere is dat When Calls the Heart een uitgesproken christelijke boodschap uitdraagt. Nagenoeg alle bewoners van Hope Valley zitten op zondag in de kerk, Bijbelteksten worden regelmatig aangehaald en personages maken biddend keuzes. En wie het ook maar probeert de hoogste wet – heb je naast lief als jezelf – te tarten, wordt desnoods gearresteerd. Dat de gebrokenheid soms wel heel snel geneest en het dorp haast nooit tot de volgende aflevering hoeft te volharden in gebed, nemen kijkers op de koop toe.

 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld.

Chesapeake shores (serie)

Terwijl het in serieland steeds gewoner wordt om expliciete seks en heftig geweld te tonen, is er één kabelnetwerk dat lijnrecht tegen die trend ingaat: Hallmark. Dit Amerikaanse televisiekanaal brengt (veelal romantische) films uit waar je met een gerust hart met het hele gezin naar kan kijken, zoals deze serie over een vrouw die terugkeert naar het dorp uit haar jeugd. Een serie als een Hallmark-kaart: wellicht een beetje zoet, enigszins voorspelbaar maar toch hartverwarmend.

 • Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.

Noah (Bijbelse film)

Toen Noah in 2014 in de Amerikaanse bioscopen uitkwam, zorgde de film voor ophef: de film was niet Bijbels genoeg. Al met al is Noah een film die is geïnspireerd op de Bijbel. Er worden inderdaad allerlei elementen uit de Bijbel letterlijk overgenomen, maar de film vult ook van alles in. Dat kan nauwelijks anders – een Hollywood-productie moet wel aan de wetten van Hollywood voldoen. Hoe de ‘godenzonen’ worden neergezet – die de mensheid ‘besmetten’ in het Bijbelse verhaal – zal daarom menig christen verbazen. En Noach wordt dan wel erg onsympathiek neergezet, maar tegelijk, alle bijbelse helden hebben, voorzichtig uitgedrukt, een rafelrandje… 

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld en angst.

Nothing to Lose (Nada a Perder) (Braziliaanse biografische film over voorganger)

Wat doe je als buitengewoon rijke leider van een megakerk wanneer je verdacht wordt van omstreden prediking en schimmige financiële praktijken? Dan verfilm je gewoon je eigen leven. Dat deed Edir Macedo in ieder geval; hij betaalde voor deze verfilming van zijn autobiografie. Voor de (zeer) welwillende kijker is het resultaat het verhaal van een vasthoudende volgeling van Jezus die staat voor zijn geloof; voor de wat kritischere kijker een platte, melodramatische en eenzijdige heiligenprent.

 • Kijkwijzer: 6 jaar wegens angst.

Jessica Darling’s It List (tienercomedy)

Als je naar de middelbare school gaat, wil je erbij horen. Maar in deze comedy lukt dat Jessica Darling niet echt; vooral omdat ze het niet zo belangrijk lijkt te vinden. Deze comedy is goed geschikt om met jonge tieners te kijken; hoewel niet expliciet christelijk, stelt het de waarde van populariteit lichtvoetig aan de kaak. Voor wat oudere kijkers valt het voorspelbare script en het houterige acteerwerk wellicht op.

 • Kijkwijzer: alle leeftijden.

Left Behind (christelijke actiefilm)

In de jaren 90 kon je niet om de Left Behind-boeken heen: een serie thrillers waarin werd beschreven hoe het zou kunnen gaan als de christenen worden opgenomen en de anderen achterblijven. Na een aantal lowbudgetverfilmingen kwam er in 2014 een wat grotere verfilming uit met filmster Nicolas Cage in de hoofdrol. De film combineert het spannende gegeven van een opname – inclusief hoopjes achtergebleven kleren – met de vraag wat het met mensen doet als je achterblijft, terwijl de christenen in je omgeving weg zijn. Of je geraakt wordt door deze vragen, ligt eraan; in de seculiere pers werd de film unaniem neergesabeld vanwege bizarre plotwendingen, houterige dialogen en ongeloofwaardig acteerwerk, maar christelijke recensenten zagen vaak de goede insteek en oprechte bedoelingen.

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar.

The Two Popes (dramafilm gebaseerd op ware gebeurtenissen)

De Rooms-Katholieke Kerk staat er de laatste jaren niet zo fraai op in de cinema. Alleen al daarom is het nieuwe Netflixdrama The Two Popes opvallend: de toon is mild, relatief luchtig en theologisch verrassend serieus. De film speelt zich af in 2013, vlak voor het onverwachte aftreden van paus Benedictus XVI (geboren als Ratzinger). We zijn getuige van een langdurige ontmoeting tussen Benedictus en zijn latere opvolger Franciscus (dan nog kardinaal Bergoglio). De ontmoeting is speculatief, maar maakt een geloofwaardige indruk. 

Filmjournalist Rick de Gier vertelt: "Nog los van de inhoud is de film een absolute aanrader vanwege het acteerwerk: de Britse acteurs Anthony Hopkins (Benedictus) en Jonathan Pryce (Franciscus) lijken niet alleen fysiek op hun personages, maar imiteren ook knap hun manieren. De gesprekken die ze voeren – over theologie, muziek, eenzaamheid – zitten vol mooie nuances en subtiel-komische details." 

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik.

Bankier van het verzet (Nederlandse oorlogsfilms)

Je zou denken dat alle grote verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog wel zijn verteld. Toch bewijzen nieuwe boeken en films steeds weer het tegendeel. Zoals de mede door de EO geproduceerde bioscoopfilm Bankier van het verzet, over de Amsterdamse bankiers en broers Walraven en Gijsbert van Hall. Met een list beroven de verzetsstrijders De Nederlansche Bank van zo'n honderd miljoen gulden: goed voor de financiering van vrijwel het gehele Nederlandse verzet.

Filmjournalist Rick de Gier vertelt: "Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) heeft de geschiedenis verfilmd zoals oorlogsverhalen in Nederland meestal worden verfilmd: degelijk, ernstig, met weinig artistieke opsmuk. Stilistisch had Bankier van het Verzet van mij wel ietsje avontuurlijker gemogen, maar dat doet verder weinig af aan de kracht van het verhaal, dat helder en spannend wordt verteld, met een groep uitstekende acteurs."

 • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en taalgebruik.

I’m in love with a church girl (romantische film)

Eigenlijk verraadt de titel al precies waar deze film over gaat: over iemand die verliefd wordt op een kerkmeisje. Die ‘iemand’ is in dit geval een drugscrimineel die een nieuw leven probeert op te pakken. Uiteraard gaat dat niet zo eenvoudig als hij hoopt, maar leert hij onderweg de nodige Waardevolle Lessen.

 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.

Come Sunday (Amerikaanse biografische film over voorganger)

Terwijl bishop Carl Pearson naar een programma over de genocide in Rwanda kijkt, wordt zijn geloof op de kop gezet. Hij gelooft dat God tegen hem zegt dat de eeuwige bestemming van mensen niet zo makkelijk is als ‘christenen naar de hemel, alle anderen naar de hel’. Het zorgt voor een aardverschuiving in zijn zicht op God, maar maakt zijn plek als leider van een grote pinksterkerk erg lastig. Deze zeer goed geacteerde, integere, sterk geschreven biografische film vermijdt knap stereotypes en zet een integer beeld van geloof en worstelen met God neer. In deze productie worden meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven en de geportretteerde voorganger gaat ver in het bevragen en betwijfelen van het geloof. Dat maakt het geen lichte kost, maar wel stevig doorpraatmateriaal voor bijvoorbeeld een kringavond.

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.

Good Sam (feelgoodfilm)

Kate Bradley (Tiya Sircar) is een ambitieuze Amerikaanse journalist die op een dag een bijzondere scoop in handen krijgt. Een anonieme gever legt – naar het lijkt willekeurig – grote sommen geld bij mensen in New York voor de deur. Hij wordt al snel ‘Good Sam’ genoemd, naar de goede Samaritaan. Wie is deze gever en wat is zijn motief? Al snel claimen allerlei mensen dat zij Good Sam zijn, maar Kate weet hen allemaal te ontmaskeren. Over wie deze gulle gever dan wel is, blijft ze lange tijd in het duister tasten. Deze film is hier en daar wat zoet, maar je blijft als kijker wel geboeid door de verschillende verhaallijnen. 

 • Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.

Miracles from Heaven (christelijk familiedrama)

Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal staat aan de basis van deze film: een meisje heeft een ongeneeslijke ziekte, maar valt uit een boom en wordt daardoor geheeld. Hoewel de film niet erg subtiel is (vooral in z’n portrettering van niet-gelovigen), is het dankzij knap acteerwerk en een adembenemend verhaal toch de moeite van het bekijken waard.

 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.

Unorthodox (autobiografische miniserie)

Nooit eerder zette de 19-jarige Esther een voet buiten haar ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. Nu vlucht ze naar Berlijn en laat ze New York en de man aan wie ze is uitgehuwelijkt achter. Aangespoord door zijn familie en de gemeenschap, zet haar echtgenoot de achtervolging in. Ondertussen tonen flashbacks hoe Esthers oude leven er achter de voordeur uitzag en waarom ze de ontsnapping waagde.

Visie-filmrecensent Jort van Slooten vertelt: “De miniserie Unorthodox is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De scènes in Berlijn zijn fictief, maar met name de Joodse tradities zijn met bijzonder veel oog voor detail gefilmd. Omdat de serie daar geen uitleg bij geeft, voelt Unorthodox authentiek en overtuigend, maar ook afstandelijk. Esthers nieuwe wereld is daarentegen wel herkenbaar en begrijpelijk. Daardoor is begrip in Unorthodox bovenal eenrichtingsverkeer.”

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.

Angela's Christmas (kerstfilm voor kinderen)

Tussen alle kerstkitch op Netflix zit soms een oprecht hartverwarmend kleinood. Dit is er zo een: een Ierse, half uur korte animatiefilm over een meisje dat de pop Jezus uit de kerststal steelt om hem warmte en familieliefde te geven. Uiteraard verloopt dat niet helemaal zoals gepland. Voor de kleinsten zitten er wat enge momenten tussen, maar voor anderen is het een heerlijke film, waarin niet de Kerstman maar Jezus een verrassende hoofdrol speelt.

 • Kijkwijzer: alle leeftijden.

Kun je de film niet vinden?

Let op: Netflix past het aanbod voortdurend aan. Daardoor kan een film of serie (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Heb je nog een tip voor een andere mooie christelijke film of serie op Netflix? Stuur ons een berichtje!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons