Top 10 christelijke films voor de zomervakantie

Films met geloofsthema's

Film

De zomervakantie is een fijne aangelegenheid voor een film, met name op dagen waarop het zomerse weer even uitblijft. Maar voordat je een goede kraker met een mooi thema te pakken hebt, ben je vaak wel even aan het zoeken. We verzamelden daarom tien films met geloofsthema’s, gesorteerd op de hoogst gewaardeerde IMDb-scores. Heb jij ze al gezien?

1. Spotlight

(IMDb score: 8,1)
De onderzoeksafdeling 'Spotlight' van de krant The Boston Globe wordt ingezet om verslag te doen van diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarbij ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. Een film, waar zelfs het Vaticaan lovend over sprak!

2. Tortured for Christ

(IMDb-score: 7,9)
Een filmische vertelling over het leven van Richard Wurmband, oprichter van 'Voice of the Martyrs'. Deze Roemeense predikant zat veertien jaar in de gevangenis vanwege zijn geloof in Jezus. Het docudrama is een verfilming van zijn internationale bestseller 'Tortured for Christ'. De hulporganisatie Stichting de Ondergrondse Kerk (SDOK) biedt de film gratis aan.

3. The two popes

(IMDb-score: 7,9)
Achter de Vaticaanse muren moeten de conservatieve paus Benedictus XVI en de liberale toekomstige paus Franciscus een gemeenschappelijke basis vinden voor de toekomst van de katholieke kerk. De film speelt zich af in 2013, vlak voor het onverwachte aftreden van paus Benedictus XVI. We zijn getuige van een langdurige ontmoeting tussen Benedictus en zijn latere opvolger Franciscus (dan nog kardinaal Bergoglio). De ontmoeting is speculatief, maar maakt een geloofwaardige indruk. Lees ook de filmrecensie. Deze film is ook te bekijken via Netflix.

4. Selma

(IMDb-score: 7,5)
In het waargebeurde drama 'Selma' blikken we terug op één van de historische hoogtepunten uit de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. (David Oyelowo) ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet, waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd. Lees hier ook de filmrecensie.

5. De Apostel (L’Apôtre)

(IMDb-score: 7,2)
'De Apostel' (L’Apôtre) vertelt het waargebeurde verhaal van Akim, een jonge moslim in Frankrijk, die samen met zijn broer wordt opgeleid tot imam. Maar dan breekt Akim met de religie van zijn familie en sluit hij zich aan bij een kerk. Zijn broer zint op wraak. Lees hier de filmrecensie (let op: spoilers!).

6. Miracles From Heaven

(IMDb score: 7,1)
'Miracles from Heaven' – de verfilming van het gelijknamige boek – vertelt het verhaal van een meisje dat na een tragische val een ontmoeting met Jezus en een wonderbaarlijke genezing claimt. In deze film wordt de hoofdrol vertolkt door Jennifer Garner ('Valentine's Day’). Hoewel de film niet erg subtiel is (vooral in z’n portrettering van niet-gelovigen), is het dankzij knap acteerwerk en een adembenemend verhaal toch de moeite van het bekijken waard. De film is ook te bekijken via Netflix.

7. Free State Of Jones

(IMDb score: 6,9)
In het waargebeurde en epische filmdrama Free State of Jones volgen we de christelijke Newton Knight, vertolkt door Oscarwinnaar Matthew McConaughey, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. We zien hoe Knight zijn eigen zoon verliest tijdens deze wrede oorlog; voor Knight de reden om de strijd aan te gaan tegen het zuiden. Lees meer in dit artikel.

8. Woodlawn

(IMDb score: 6,5)
Woodlawn vertelt over de waargebeurde gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld rondom het Woodlawn high school football team. Wanneer een vreemdeling naar de stad komt en met de spelers praat te midden van een hevige strijd vol racistische spanningen, stimuleert zijn boodschap van vergeving een spirituele opleving onder de spelers. Dankzij hun geloof in God leren de teamleden hun angsten en haat te overwinnen.

9. The Shack (De Uitnodiging)

(IMDb score: 6,3)
De film The Shack is gebaseerd op het gelijknamige boek dat in Nederland is verschenen als De Uitnodiging. Hierin krijgt hoofdpersoon Mack een mysterieuze uitnodiging om terug te gaan naar de hut waar zijn dochtertje werd vermoord. Lees ook het uitgebreide artikel: Waarom is God een zwarte vrouw in De Uitnodiging? Helaas staat de film niet meer op Netflix.

10. Risen

(IMDb score: 6,3)
Risen vertelt over de geschiedenis na de dood van Jezus, vanuit Romeins oogpunt. Een Romeinse soldaat, gespeeld door Joseph Fiennes, moet de geruchten over Jezus's opstanding verdrijven. Daarom gaat hij op zoek naar het lichaam van Jezus dat volgens de Romeinen gestolen is uit het graf. Lees hier ook de filmrecensie.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons