Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw EO-programma 'Ook hier' over racisme in Nederland

Maandag t/m vrijdag, 21.15 uur, NPO 2

Deel:

Na de dood van George Floyd gingen ook in ons land mensen de straat op om te demonstreren tegen racisme. "Ook hier wonen mensen die het gevoel hebben dat ze niet volledig meetellen," zei premier Rutte vorige week. "Ook hier is racisme; ook hier is discriminatie." In Ook hier (EO) portretteert Dwight van van de Vijver Nederlanders over het racisme dat ze ervaren. 

“Het is ontzettend belangrijk dat deze verhalen gedeeld worden," vindt Dwight van van de Vijver. "In het nieuws lijken alleen de mensen die het hardste schreeuwen hun verhaal te kunnen doen. In Ook Hier en met #ookhier willen we luisteren naar de alledaagse verhalen van gewone Nederlanders zoals jij en ik. Zonder een statement te maken, alleen de verhalen vertellen en hiernaar luisteren.” 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ook hier Dwight van van de Vijver
Dwight van van de Vijver interviewt in 'Ook hier' Nederlanders die te maken krijgen met racisme. Credits: EO/Willem Jan de Bruin en Shutterstock.

Ook Pearl Jozefzoon heeft ook zo'n ervaring: “Ik ging een keer met de auto de pont op," vertelt de zangeres aan Dwight in Ook hier. "Ik was nooit eerder met de pont geweest, dus had geen idee hoe het werkte. De pontbestuurder zei: ‘Twee euro, alsjeblieft.’ Dus ik zei: ‘O, even mijn portemonnee pakken’, waarop hij antwoordde: ‘Hier in Nederland kosten dingen gewoon geld, dat moet je maar leren.’"

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ook hier ervaringen van racisme
"Ook hier wonen mensen die het gevoel hebben dat ze niet volledig meetellen," zei premier Rutte. Credits: EO/Willem Jan de Bruin en Shutterstock.

"Als ik in de supermarkt mijn vriend bel over het eten moet ik mijn telefoon overdreven duidelijk weer in mijn zak doen," vertelt Sharona (27). "Anders heb ik zó de beveiliging achter me staan." In de reeks Ook hier, die deze week dagelijks op tv te zien is, blijkt dat Sharona's verhaal niet op zichzelf staat. Shanice, die pas 5 jaar oud is, krijgt al te maken met racisme. "Toen we gingen bidden, wilde niemand in de kring mijn handje vasthouden." 

Hoofddoek

De 17-jarige Rouad kreeg eveneens op school te maken met racisme: "Ik wilde de gymzaal inlopen maar werd tegengehouden door een klasgenoot. ‘Eigen volk eerst’ zei hij en stapte voor me naar binnen."

Toen we gingen bidden, wilde niemand in de kring mijn handje vasthouden

Maryoum (73) vertelt wat er gebeurde toen ze op de bus zat te wachten. "Vanuit het niets begon de bestuurder van een auto naar mij te toeteren en stak zijn middelvinger op, alleen maar omdat ik een hoofddoek draag."

'Racisme is als liefdesverdriet'

De verhalen van deze Nederlanders laten zien dat discriminatie ook in ons land nog steeds een probleem is. "Racisme is een pijn die je moeilijk uit kunt leggen," legt Marcello uit in Ook hier. "Het is als liefdesverdriet. Je snapt het alleen als je het zelf meemaakt."

Dwight van van de Vijver presenteert 'Ook hier'

In deze nieuwe tv-reeks spreekt Dwight van van de Vijver met Nederlanders die in het dagelijks leven te maken krijgen met racisme. In Ook hier en met #ook hier op sociale media wil de EO deze verhalen hoor- en zichtbaar maken.

Vanaf 8 juni, maandag t/m vrijdag, 21.15 uur, NPO 2

Beeld: EO/Willem Jan de Bruin en Shutterstock

--:--