'Probeer mensen te interviewen voordat ze dood zijn, daarna wordt het lastig'

Marc de Hond overleden (42)

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. Marc stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

In december 2002 werd bij de zoon van opiniepeiler Maurice de Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij een van de spoedoperaties waarbij de tumor moest worden verwijderd, raakten de zenuwen in zijn merg bekneld. Hierdoor belandde de presentator in een rolstoel. In eerste instantie kostte het hem veel moeite om zijn nieuwe leven te accepteren. Maar na een aantal jaar schikte Marc zich in zijn lot en ontpopte zich tot een belangrijke spreekbuis van Nederlanders met een beperking.

Eind 2018 werd bij Marc blaaskanker geconstateerd. Ook in zijn lymfeklier werden kankercellen gevonden. "Maar ik maak gewoon nog plannen" vertelt Marc aan Margje Fikse in de Jodcast welke in maart 2020 werd opgenomen. De Joodse roots van Marc komen in deze podcast ook ter sprake. Zijn opa en oma overleefden Auschwitz. "Het verhaal van mijn opa en oma is een heel tragisch maar ook een heel mooi verhaal. Mijn kinderen Livia en James gaan heel veel horen over hun overgrootouders."
 

Beluister hier de Jodcast (maart 2020)

Jodcast is de podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld en het land Israël. In de Jodcast maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders.

In september 2012 was Marc te gast in het tv-programma De Kist. Aan presentator Kefah vertelde hij over de constante pijn in zijn lichaam en hoe het is om in afhankelijkheid te leven. ‘De dood zal voor mij daarom ook een verlossing zijn’, zei Marc destijds.

'De Kist' (2012)

"Marc was een heel bijzondere man en een geweldige zoon" zegt opiniepeiler Maurice de Hond in een reactie op het overlijden van zijn zoon Marc. "Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc", stelt Maurice. "Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken."

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons