Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beitske Visser, Nederlands hoop in autosport voor vrouwen

'Hopelijk ben ik een voorbeeld voor meisjes die willen racen'

Deel:

Autocoureur Beitske Visser uit het Friese Uitwellingerga draait mee in de absolute wereldtop, maar racet nu vooral online. Vanuit huis stuurt ze met hoge snelheid bochten in op het circuit van Zandvoort. "Natuurlijk wil ik graag weer echt racen," zegt Beitske, "maar het opnieuw opstarten daarvan is ingewikkeld, omdat de races in veel landen plaatsvinden.”

“Normaal gesproken ben ik meer op reis dan thuis, terwijl ik nu al mijn races thuis afwerk," vertelt Beitske Visser, die ook tijdens haar online races door haar fans gevolgd wordt. "Mijn races zijn te zien op Twitch.tv, waar ik na een wedstrijd graag de tijd neem om vragen van fans te beantwoorden. Ook zorg ik ervoor dat ze me via social media kunnen blijven volgen.”

'Racen is fysiek zwaar'

Ondertussen zorgt Beitske er wel voor dat ze in conditie blijft, want autosport vergt veel van een coureur. Het is echt topsport. “Veel mensen denken dat je alleen maar goed hoeft te kunnen sturen, maar in de W Series rijd ik in auto’s zonder stuurbekrachtiging," legt Beitske uit. "Racen is fysiek zwaar."

Wie is Beitske Visser?

• 25 jaar
• Begon haar racecarrière in 2000 in de kartingsport.
• Is sinds haar 15e fulltime actief in de autosport.
• Reed in diverse klasses, waaronder Formel Master, Formule 3, GT3 en GT4.
• Rijdt nu in de W Series, een competitie voor vrouwen waarin ze in 2019 als tweede eindigde. Ook is ze BMW-fabrieksrijder.

Races zijn te bekijken via Twitch.tv/beitskevisser.
Je kunt Beitske ook volgen via Facebook, Twitter en Instagram.


"In races waarbij je met driehonderd kilometer per uur op bochten afrijdt, moet je ook nog eens heel lang geconcentreerd blijven. Als fabrieksrijder voor BMW zit ik soms een uur zonder airco in een cockpit, waar het vijftig graden wordt. Ik train dus veel, zodat ik fit blijf.”

Zou er meer aandacht mogen zijn voor vrouwen in de autosport?
“De afgelopen jaren krijgen de media wel meer belangstelling voor vrouwen in de autosport. Nu zijn er nog wel veel minder vrouwen dan mannen actief in deze sport. Hopelijk ben ik een voorbeeld voor meisjes die later willen racen.”

Opgegroeid tussen auto's

Zelf leeft Beitske Visser al sinds haar allerjongste jaren tussen de auto's. "Mijn ouders hadden een garagebedrijf en mijn vader heeft ook een tijdje geracet. Vanaf mijn 3e zeurde ik bij mijn ouders om een kart. Het was dus al vroeg duidelijk wat ik later wilde worden.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Beitske Visser W Series BMW
Beitske Visser kijkt uit naar een terugkeer op het racecircuit, als BMW-fabrieksrijder en in de W Series.

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Er komen vaak lastige keuzes op mijn pad, zoals de vraag in welke klasse ik wil rijden. Stoppen met school was ook een ingrijpende keuze, maar daar heb ik bewust voor gekozen. De kans om ver te komen in deze sport, krijg je maar één keer.”

Soms zit ik een uur zonder airco in een cockpit, waar het vijftig graden wordt

Denk je weleens aan de dood?
“In elk geval niet als ik in de auto stap, want dan kun je wel stoppen met racen. Mijn sport is trouwens minder gevaarlijk dan veel mensen denken. Bij andere sporten, zoals voetbal en wielrennen, komen veel vaker ernstige blessures voor. Ik houd me niet zo met de dood bezig en ik ga er ook niet van uit dat er daarna iets is.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Buiten coronatijd reis ik veel, maar dan krijg ik vooral vliegvelden, hotels en circuits te zien. Helaas ken ik de omgeving van alle bestemmingen dus niet zo goed. Maar ik woon vlak bij Sneek, waar het landschap heel mooi is. Na elke race kom ik hier graag thuis.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--