Films over de Tweede Wereldoorlog op Netflix

Vrijheid heeft een hoge prijs

in Mediatips
zookeepers wife

Over de Tweede Wereldoorlog zijn tientallen films gemaakt. Visie maakte een selectie van het actuele aanbod films op Netflix over dit thema. 

World War II in colour (docuserie)

Een 13-delige historische documentaireserie met beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend aan deze indrukwekkende serie is dat de originele zwart-witbeelden gekleurd zijn met geavanceerde technieken. 

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en discriminatie.

Bankier van het verzet

In de spannende film Bankier van het verzet beginnen Walraven en Gijs van Hall in 1942 een illegale bank. Ze willen hiermee het verzet tegen de Duitsers financieren. Op spectaculaire wijze plegen de broers de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks de risico’s houdt hun bank de hele oorlog stand, maar zelf betalen ze een hoge prijs.

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik.

The Zookeeper's Wife (biografische film)

Antonina Zabinski en haar man Jan hebben een prachtige dierentuin, waar ze dagelijks met veel plezier publiek ontvangen. Eerst zien we hun leven als een soort romantische versie van de Hof van Eden: dieren en mensen leven in vrede en harmonie samen. Als de Duitsers in 1939 Polen binnenvallen, wordt hun dierentuin in Warschau grotendeels verwoest. Het terrein komt vervolgens onder het bevel van een Duitse zoöloog, die er een speciaal fokprogramma start. Ondertussen gebruiken Jan en Antonia de dierentuin om uiteindelijk driehonderd Joden uit handen van de Nazi’s te redden. De film is soms wel erg stereotype gemaakt en is met een lengte van 126 minuten aan de lange kant. Toch is de geschiedenis zo boeiend dat het een kijktip waard is.

  • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en angst.

Riphagen (Nederlandse biografische film)

De Amsterdamse crimineel Dries Riphagen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlogschatrijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem. Soms wat clichématig, maar Jeroen van Koningsbrugge maakt dat goed door de rol van Riphagen met veel overtuigingskracht te spelen.

  • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik.

Unbroken (gebaseerd op waargebeurd verhaal)

Unbroken vertelt het waargebeurde verhaal van olympisch atleet Louis Zamperini. In 1943 stortte het vliegtuig waarin hij op missie was neer. Na 47 dagen ronddobberen op zee, worden hij en twee andere bemanningsleden door de Japanners opgepikt uit het water en tot krijgsgevangenen gemaakt. 

Playing for Time (gebaseerd op waargebeurd verhaal)

In deze film uit 1980 wordt de Joodse muzikante Fania Fenelon gevangengenomen door de nazi's en naar Auschwitz gestuurd. Als ze in het concentratiekamp aankomt, wordt ze herkend als beroemde zangeres en pianiste. Hierdoor maakt ze deel uit van een groep vrouwelijke muzikanten, die door op te treden voor de Duitsers, weten te ontkomen aan het zware werk en de gaskamers. Maar tegen welke prijs?

Film niet te vinden op Netflix?

Dat kan kloppen: Netflix past het aanbod namelijk voortdurend aan. Daardoor kan een film of serie (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Heb je nog een tip voor een andere film of serie op Netflix? Stuur ons een berichtje!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons