Klokkenluiders in 'NieuwLicht': 'Meer bescherming nodig'

Wat kan de samenleving doen?; dinsdag, 22.40 uur, NPO 2

in Mediatips
NieuwLicht klokkenluiders

Klokkenluiders. Ze lijken onmisbaar om misstanden aan te tonen, corruptie, fraude en wanbestuur bloot te leggen. Helaas krijgen ze hiervoor vaak genoeg geen applaus, maar juist pek en veren. In NieuwLicht (EO) aandacht voor hun kwetsbare positie. Wat kunnen we voor klokkenluiders doen?

Roelie Post werkte als ambtenaar bij de Europese Commissie en ontdekte grootschalige adoptiefraude waarbij Roemeense kinderen voor veel geld werden verkocht aan het buitenland. Roelie slaagde erin een wet door te voeren die adoptie vanuit Roemenië verbood.

'Risicovol om klokkenluider te worden'

Uiteindelijk trad ze naar buiten als klokkenluider toen de Europese Commissie om ondoorgrondelijke redenen deze wet weer ongedaan maakte. Maar we zien in NieuwLicht dat het risicovol is om klokkenluider te worden. Zo ook voor Roelie, die vertelt dat haar leven ingrijpend veranderde. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

NieuwLicht klokkenluiders Roelie Post
Klokkenluider Roelie Post bracht grootschalige adoptiefraude aan het licht.

Ook Victor van Wulfen, klokkenluider bij met Ministerie van Defensie, vertelt zijn verhaal in NieuwLicht. Hij voert rechtszaken zonder advocaat. Hoewel het de voormalig luchtmachtpiloot is gelukt twee tuchtzaken te winnen, noemt hij dat een uitzondering: “Klokkenluiders zoals ik hebben geld nodig om goede advocaten te kunnen betalen."

'Vaak dure advocaat nodig'

"Als je vecht tegen invloedrijke organisaties als het Ministerie van Defensie, heb je een goede en vaak ook dure advocaat nodig. Anders red je het niet," legt Victor uit. "Het is dat ik al mijn tijd en energie in deze zaak stop en dat mijn vriendin zorgt voor een inkomen voor ons beiden, anders had ik dit nooit kunnen doen.” 

NieuwLicht: Klokkenluiders

Klokkenluiders staan er vaak alleen voor, zien we vanavond in NieuwLicht. Niet alleen psychisch, maar ook juridisch krijgen klokkenluiders weinig bijstand. Hoe kunnen ze beter beschermd worden en welke rol speelt de overheid daarin? Lees ook het Dossier Klokkenluiders op de site van het programma.

Dinsdag 17 maart, 22.40 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons