Seven Worlds, One Planet: 'Zelfs in Europa nog echte wildernis'

Bijna uitgestorven lynx terug in Spanje; woensdag, 20.35 uur, NPO 1

in Mediatips
Seven Worlds One Planet Europa

In de natuurserie Seven World, One Planet (EO) komen we aan in het dichtbevolkte Europa. De mens heeft ons werelddeel ingrijpend veranderd, maar bijzondere dieren overleven er op verrassende plekken. Er is nog wildernis te vinden in Europa, terwijl sommige soorten blijven bestaan door initiatieven van natuurbeschermers.

Hoog boven de stad Gibraltar leidt de berberaap, de enige primaat van Europa, een leven vol ontvoering en tragedie. Ondertussen vechten  hamsters op de begraafplaatsen van Wenen met elkaar om voedsel. Als de avond valt, vormen de bossen rondom eeuwenoude Italiaanse bergdorpen het jachtgebied van zelden waargenomen wolven.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Seven Worlds One Planet Europa
Uitgestrekte bossen in Finland; ooit zag een groot deel van Europa er zo uit.

In Seven Worlds, One Planet nemen we ook een kijkje onder de grond. In de pikdonkere grotten van Slovenië, houden ‘babydraken’ of olmen zich schuil. Deze dieren kunnen wel honderd jaar oud worden.

Bruine beer

Toch is er in deze dichtbevolkte wereld nog wildernis te vinden. De uitgestrekte bossen van Finland, in het uiterste oosten van het continent, vormen de ideale omgeving voor een bruine beer om haar jongen groot te brengen. In het noorden, aan de rand van de poolcirkel, weergalmt op de open toendra het geluid van een titanenstrijd. Mannelijke muskusossen knallen met hun koppen tegen elkaar, waarna alleen de winnaar van het gevecht mag paren.

Hongaarse oeverazen

Het warme, stabiele klimaat en de lange, warme zomerdagen in Europa veroorzaken een spectaculair fenomeen, waarvan we in Seven Worlds, One Planet getuige zijn. In Hongarije komen tijdens een paar dagen in juni miljoenen oeverazen tevoorschijn uit de rivier de Tisza. Ze gaan de strijd met elkaar aan omdat ze graag een partner willen vinden. Binnen een paar uur zijn ze allemaal dood en laat het spektakel weer een jaar op zich wachten.

Veel dieren in Europa hebben al duizenden jaren last van de invloed van de mens

Op dit moment is slechts 4% van Europa beschermd natuurgebied. Veel dieren in Europa hebben al duizenden jaren last van de invloed van de mens. Toch zijn er een paar soorten die geluk hebben en dankzij initiatieven van natuurbeschermers kunnen overleven. De pardellynx was bijna uitgestorven, maar keert nu terug naar de Spaanse heuvels.

'Overgebleven natuur beschermen'

Een paar decennia geleden waren er nog maar 100 pardellynxen over, maar de populatie is gegroeid en nu zijn er 700 exemplaren. Alleen door de natuur die nog over is te beschermen en door nieuwe natuurgebieden te creëren, is er een toekomst voor de wilde dieren van Europa.

Seven Worlds, One Planet: Europa

Seven Worlds, One Planet – The Making Of
16.45 uur, NPO 1

Seven Worlds, One Planet
20.35 uur, NPO 1

Beeld: BBC

Kijk 'Seven Worlds, One Planet' hier terug

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons