Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Boeken, films en programma's om naar uit te kijken in 2020

Deze films, boeken, concerten en tv-progamma's kun je in het nieuwe jaar verwachten

Een nieuw jaar betekent nieuwe boeken, films, concerten en tv-programma’s. Waar kijken Visie-redacteur Gert-Jan Schaap en filmrecensent Rick de Gier naar uit? En welke concerten en tv-programma’s zijn volgens Visie een aankondiging waard?

Deel:

Films om naar uit te kijken

Filmrecensent Rick de Gier kijkt uit naar deze vijf films die in 2020 uitkomen. 

Little Women (6 februari)

De romanklassieker Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott uit 1868 blijft onverminderd populair: dit jaar verschijnt alweer de achtste verfilming. Regisseur en scenarist Greta Gerwig maakte in 2017 de veelbekroonde highschoolfilm Lady Bird, dus de verwachtingen liggen hoog. De trailer belooft alvast een feministisch randje en mooi acteerwerk van onder andere Meryl Streep, Saoirse Ronan en Emma Watson. 

A Hidden Life (6 februari)

Na zijn magnum opus The Tree of Life (2011) maakte regisseur Terrence Malick een handvol mindere films, waarin zijn lyrische stijl steeds meer als een kunstje aanvoelde. Maar de eerste geluiden over A Hidden Life zijn weer erg positief. Het biografische drama draait om Oostenrijker Franz Jägerstätter, die tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde mee te vechten met de nazi’s. Na zijn dood werd hij in de Rooms-Katholieke Kerk heiligverklaard. Zoals vaker bij Malick speelt religie een belangrijke rol in het verhaal. 

No Time to Die (2 april)

Na de James Bond-film Spectre (2015) liet hoofdrolspeler Daniel Craig in interviews weten helemaal klaar te zijn met geheim agent 007, maar dat was misschien gewoon een slimme onderhandeltruc, want in No Time to Die keert hij voor de vijfde keer terug. Schurk van dienst is een terrorist gespeeld door Rami Malek (Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody), en Léa Seydoux is terug als Bondgirl. Volgens de producent mogen we een minder seksistische toon verwachten, passend bij het #MeToo-tijdperk. 

Soul (17 juni)

Op 4 maart verschijnt de nieuwe Pixar-animatiefilm Onward, die zich afspeelt in een magische wereld vol elfen en draken – vast leuk, maar deze opvolger lijkt nog iets interessanter. Soul gaat over een jazzmuzikant die na een ongeluk terechtkomt in een geheimzinnige wereld waar zielen worden gevormd. Regisseur Pete Docter schreef eerder mee aan de Toy Story-films en maakte de prachtfilm Inside Out, dus weet wel raad met existentiële thema’s. 

Tenet (17 juli)

Over deze spionagethriller is nog weinig bekend, want cineast Christopher Nolan (InceptionDunkirk) doet altijd erg geheimzinnig over de films waar hij aan werkt. Hij gaf zijn acteurs niet eens een kopie van het script; ze mochten het vooraf één keer lezen, in een afgesloten ruimte. Wat weten we wel? Tenet is Nolans duurste film tot nu toe, er is gefilmd in maar liefst zeven landen, en er zijn rollen voor Robert Pattinson, Michael Caine en Kenneth Branagh.

Boeken

Nieuwe boeken om te ontdekken

Visie-redacteur en boekenwurm Gert-Jan Schaap raadt deze vijf nieuwe boeken aan. 

Eindstation Auschwitz (januari)

Boek eindstation Auschwitz

Deze maand brengt Meulenhoff Boekerij een uniek boek uit: Eindstation Auschwitz. Mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945) van de Joodse arts, psychiater en psychoanalyticus Eddy de Wind. Zijn huiveringwekkende ooggetuigenverslag is het enige boek dat in z’n geheel ín het beruchtste vernietigingskamp werd geschreven. Deze uitgave, die gelijktijdig in meer dan twintig landen zal verschijnen, is geïllustreerd met beeldmateriaal uit het archief van de familie De Wind, inclusief twee niet eerder gepubliceerde foto’s van vlak na de bevrijding van Auschwitz. Dat het boek deze maand verschijnt, valt samen met het feit dat Auschwitz 75 jaar geleden werd bevrijd. 

Heerschappij (februari)

heerschappij

Eind februari verschijnt bij Athenaeum de Nederlandse vertaling van Dominion van Tom Holland (1968): Heerschappij. De christelijke invloed op het westerse denken. Met literaire pen wekte deze Britse auteur al eerder de geschiedenis tot leven in indrukwekkende publicaties als Rubicon en Perzisch vuur. In zijn nieuwste werk toont hij met de stukken aan wat de blijvende impact van het christelijk geloof is op het Westen. Bijvoorbeeld als het gaat om het ontstaan van de moderne wetenschap, het hameren op mensenrechten en onze diepgewortelde overtuiging dat mensen in principe gelijkwaardig zijn. Holland sluit zijn ogen niet voor de misdaden die christenen hebben gepleegd (onder meer op de slavenplantages), maar toont ook aan dat er gelovigen waren die deze publiekelijk aan de kaak stelden. Een boek dat ongetwijfeld heel wat pennen en tongen in beweging zal brengen. 

De laatste getuigen (april)

de_laatste_getuigen-2

Achter de schermen hebben drie Visie-redacteuren de afgelopen periode vijftien Nederlandse ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog geïnterviewd, onder wie een kind van ‘foute ouders’ en een Joodse kampoverlevende. Deze verhalen, verrijkt met achtergrondinformatie over belangrijke aspecten van de bezettingstijd en prachtige foto’s, zijn vanaf begin april te lezen in het luxe uitgevoerde boek De laatste getuigen, dat we in samenwerking met Royal Jongbloed uitbrengen. In de aanloop naar de lancering besteden we er vanaf Visie 3 aandacht aan. 

Febe (april)

phoebe

Onder christelijke lezers zijn Bijbels-historische romans behoorlijk populair – vooral als het om bekende personages gaat, zoals Jozua, Ruth en David. Maar wat nu als je een roman schrijft over iemand van wie veel minder bekend is? De Britse Bijbelwetenschapper en auteur dr. Paula Gooder (1969) wijdde een bijna vierhonderd bladzijden tellende roman aan Febe, die in Paulus’ Romeinenbrief – bijna terloops – wordt genoemd. Volgens Gooder was zij als diaken degene die de nu wereldberoemde brief aan de Romeinen destijds naar de kerk in Rome bracht. Wie was zij? Hoe leefde ze en wat geloofde ze? De Nederlandse vertaling van dit boek, dat een venster biedt op de fascinerende wereld van de vroege kerk en veel achtergrondinformatie bevat, verschijnt in april bij Van Wijnen. 

Stalingrad (december)

stalingrad

Het duurt helaas nog maanden, maar in december ploft de Nederlandse vertaling van de roman Stalingrad van Vasily Grossman (1905-1964) van de drukpersen. Deze Joods-Russische oorlogscorrespondent oogstte alom roem met Leven en lot, dat oorspronkelijk in 1960 verscheen en door velen tot de grootste romans van de 20e eeuw wordt gerekend. Stalingrad, dat wordt uitgegeven door Balans, kan worden gezien als de voorloper van dit schitterende epos. De slag om Stalingrad, de wreedste veldslag van de Tweede Wereldoorlog, duurde zes maanden en eiste een duizelingwekkend aantal slachtoffers aan Duitse en Russische zijde. Grossman nam eraan deel. Ik kan niet wachten tot ik het in handen heb. 

Elly & Rikkert

Aan te raden concerten

Welke artiesten laten in 2020 hun muziek live horen? 

Elle Limebear & Reyer

Twee toonaangevende aanbiddingsleiders uit Groot-Brittannië en Nederland gaan samen op tour. Reyer is lid van de band van Opwekking en Elle Limebear is druk bezig met haar debuutalbum. De combinatie van de twee betekent concerten vol passie, beleving en aanbidding. 

7 t/m 9 februari in Assen, Veenendaal en Dordrecht, Eventsforchrist.nl 

Elly & Rikkert

Het bekende duo viert zijn 50-jarig jubileum met een tour vol liederen van toen en nu. Ze vullen de avond met oude en nieuwe liedjes, verhalen, kinderliedjes, poëzie en cabaret. Met deze tour nemen ze een beetje afscheid en zeggen ze ‘dankjewel’ tegen hun grote schare trouwe fans. 

Vanaf 9 mei, op meerdere plaatsen in Nederland, Truetickets.nl 

Matt Redman

Wie kent het nummer ’10.000 redenen’ nu niet? Matt Redman is de zanger van het origineel en hij komt in 2020 met nieuwe muziek. Zijn liederen laten het unieke karakter van God zien en de relatie die Hij met ons heeft. Matt keert midden 2020 in Zwolle terug na een periode vol muziek maken. 

Donderdag 4 juni om 20.00 uur in de IJselhallen in Zwolle, Eventsforchrist.nl 

Rend Collective

De Ierse groep met folk- en rockinvloeden presenteert in 2020 een nieuw album. Nederland is een van de eerste landen waar Rend Collective optreedt. Hits als ‘My Lighthouse’ en ‘Build Your Kingdom Here’ doen het goed bij het grote publiek. Hoe zal dit nieuwe album uitpakken? 

Zondag 27 september om 20.00 in de Melkweg in Amsterdam
Vrijdag 16 oktober om 20.00 in de IJselhallen in Zwolle, Eventsforchrist.nl 

Gerald Troost

Gerald Troost zit twintig jaar in het vak en gaat dat vieren met het concert Grijs Gedraaid. Samen met artiesten als Reyer, Christiaan Verwoerd en Ralph van Manen zingt hij zijn grootste en mooiste liedjes. Hij blikt terug met videofragmenten van en verhalen over ontroerende hoogtepunten. 

Zaterdag 3 oktober om 20.00 uur in de Basiliek in Veenendaal, Basiliek.ticketing.nu 

duncan-laurence-rotterdam-2020-280601

Tv-programma’s in het nieuwe jaar

Niet alleen de EO trapt 2020 af met een keur aan nieuwe programma’s. Ook bij andere omroepen en zenders komen er mooie dingen aan. 

Forever Young

Chris Zegers presenteert Forever Young, waarin mensen van 80 tot 100 jaar laten zien dat ze onvermoeibaar alles uit het leven halen. Een van de geportretteerden is de 98-jarige Mark Sertich, die twee keer per week ijshockey speelt. Chris: “Forever Young gaat niet over hoe je zo oud mogelijk moet worden, maar over hoe je zo jong mogelijk kunt blijven.” 

Vanaf maandag 6 januari om 21.25 uur op NPO 3. 

Net ff Anders

In dit nieuwe programma volgt presentatrice Marlijn Weerdenburg zes jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking. Ze delen de droom om een normale toekomst op te bouwen, met een eigen baan, huis, relatie en kinderen. Met zijn zessen vormen ze een hechte vriendengroep en samen gaan ze aan de slag om te zorgen dat iedereen zijn droom kan bereiken. 

Vanaf dinsdag 7 januari om 21.15 uur op NPO 3. 

ADHDennis

Presentator Dennis Weening duikt voor dit nieuwe programma in de wereld van de ADHD. Volgens zijn omgeving voldoet hij aan de beschrijving en Dennis wil erachter komen of deze mensen gelijk hebben. Hij onderzoekt of zijn innerlijke onrust voortkomt uit ADHD en ondergaat behandelingen om meer rust te vinden. 

Vanaf dinsdag 7 januari om 21.30 uur op SBS 6. 

Over Mijn Lijk

In het achtste seizoen van Over Mijn Lijk neemt presentator Tim Hofman het stokje over van Valerio Zeno. Tim ontmoet vijf jonge mensen die in de bloei van hun leven staan, maar plots te horen hebben gekregen dat ze doodgaan. Wat gebeurt er met je als je zo’n bericht krijgt? 

Vanaf donderdag 9 januari om 21.25 uur op NPO 1. 

Eurovisie Songfestival 2020

Voor het eerst sinds 1975 heeft Nederland het Eurovisie Songfestival gewonnen, dankzij de mooie stem van Duncan Laurence. Die winst betekent automatisch dat de volgende editie in Nederland plaats- vindt. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren de shows. De halve finales zijn te zien op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei, en de grote finale op zaterdag 16 mei. 

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

--:--