Willeke Brouwer lanceert Graphic Novel Bible

‘De wereld van de Bijbel kan heel spannend zijn’

in Mediatips
Willeke Brouwer

Een verhaal uit de kinderbijbel, maar dan anders: dat is De engel en het kind van cartoonist en schrijver Willeke Brouwer. In deze Graphic Novel Bible vertelt ze het kerstverhaal aan de hand van tekst en tekeningen. “Ik laat veel open voor eigen interpretatie.”

“In dit boek komt alles wat ik mooi vind bij elkaar: illustreren, schrijven en mijn liefde voor Bijbelverhalen,” vertelt Willeke. “De verhalen vond ik als kind al prachtig, ik droomde erin weg en zag mezelf door de woestijn lopen.” Die ruimte voor verbeelding wil Willeke meegeven aan de jonge lezers. “Ik ga ervan uit dat kinderen net zo nieuwsgierig zijn als ik destijds was. De wereld van Narnia of The Hobbit vinden ze vaak prachtig, maar mensen besteden niet zo veel aandacht aan de wereld van de Bijbel, terwijl die net zo spannend kan zijn.”

Bevallen met Maria

Willeke heeft het boek geschreven met alle Nederlandse Bijbelvertalingen bij de hand. “Ik gebruikte ze bewust door elkaar heen, zodat ik niet zou vasthouden aan één woord.” Tijdens het schrijven bedacht Willeke wat leuk is om met cartoons af te beelden. Ze beschrijft of tekent graag feitjes die in traditionele kinderbijbels niet verteld worden. “Daar zit geen boodschap in, maar ik wil de verhalen levendig maken en interesse van kinderen wekken.”

Iets goddelijks tekenen is lastig

Heb je een favoriete pagina?
“Ik moet erg lachen om de pagina over bevallen rond het jaar nul, waarop ik uitleg hoe dat toen ging. Ik ben dagen bezig geweest met researchen. De pagina is heel realistisch, want in de Bijbel bevallen vrouwen continu. Je leest bijna nooit iets over hoe dat ging en hoe dat was voor vrouwen, terwijl dat juist interessant is. Mannen mochten er bijvoorbeeld niet bij zijn.”

Is een Bijbelverhaal illustreren anders dan een fictief kinderboek?
“Aan de ene kant niet, omdat ik logische dingen teken. Bijvoorbeeld wat Maria gedacht kon hebben toen ze hoorde dat ze het Kind van God in zich heeft. Aan de andere kant is het lastig als ik iets goddelijks moet tekenen, zoals een engel.”

Niet voorkauwen

Willeke hoopt met het boek ook niet-gelovige kinderen te bereiken. “Kinderen willen geen dingen opgelegd of voorgekauwd krijgen, daarom laat ik in tegenstelling tot traditionele kinderbijbels veel open voor eigen interpretatie. Ik leer kinderen op een toegankelijke manier over de Bijbel, bijvoorbeeld met feitjes in de kantlijn over Pesach of de Thora.”

Twee buitenlandse uitgevers onderhandelen over een uitgave in het Duits of Frans

Buitenlandse uitgevers

De engel en het kind is de eerste Graphic Novel Bible in een reeks van drie. Deel twee is De Koning en het offer en gaat over het paasverhaal. De reis en de belofte is deel drie en komt op de markt als kinderbijbel, waar verkorte versies van het kerst- en paasverhaal in staan. Deel twee en drie komen uit in 2020. De toekomst van deze serie ziet er veelbelovend uit, laat Willeke weten. “Twee buitenlandse uitgevers onderhandelen met Royal Jongbloed over een uitgave van De engel en het kind in het Duits of Frans!”

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Larz Kemper

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons