Verwachten Joden hun messias ook in een stal?

Bart Wallet over 'Joodse Kerst'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Joodse messias Kerst

Wereldwijd leven miljoenen christenen toe naar Kerst. De komst van Jezus naar deze aarde wordt dan gevierd en herdacht. Jezus is de messias die al in het Oude Testament wordt voorspeld. Althans, volgens de christenen. In het radiomagazine EO Live doet historicus Bart Wallet de Joodse visie op de messias uit de doeken

Veel religieuze Joden ontkennen dat de messias al is gekomen en verwachten deze persoon nog. Jezus kan het niet zijn, redeneren ze, vanwege de simpele feiten dat hij bijvoorbeeld moest lijden en dat hij Israël niet heeft verlost van de vijanden. “Dit komt niet overeen met het beeld dat in het Oude Testament van hem wordt geschetst”, zegt Wallet, kenner van de Joodse geschiedenis. “Christenen leggen dit geestelijk uit, maar Joden zien dit anders. Jezus was wel een bijzondere persoon, maar de messias kan hij volgens hen niet zijn.”

Messiasverwachting in rabbijnse traditie

"Er waren in die tijd wel meer predikers die messias-aspiraties hadden. De huidige Joodse messiasverwachting krijgt een forse duw door de val van Jeruzalem in het jaar 70 na Christus," vertelt Wallet. “In de rabbijnse traditie die dan ontstaat wordt de visie op de komst van een messias beter uitgewerkt. In onze tijd speelt het ontstaan van de staat Israël een grote rol bij de messiasverwachting. Zeker bij bepaalde groepen Joden.”

Derde tempel

Er wordt ook binnen het Jodendom verschillend over hem gedacht. Welke gedaantes neemt hij aan? Herbouwt hij de derde tempel? Wallet: “Binnen sommige religieuze groeperingen wordt hier serieus over nagedacht. Moeten er bijvoorbeeld weer offers gebracht gaan worden in die derde tempel?”

Joodse Kerst?

Duidelijk is dat het beeld van de christelijke messias, die als baby naar de aarde komt, geboren wordt in een kribbe en uiteindelijk aan een kruis hangt, niet past bij de Joodse visie. Maar hoe zou het Joodse kerstfeest er dan wel uitzien?

'EO Live' over de Joodse messias

Zaterdag 21 december, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons