Uit de Liedjesbijbel: ‘Dansen met Jezus’

Het liedje van de maand januari

in Geloven

De makers van de Liedjesbijbel zetten maandelijks een nieuw liedje en een bijpassend Bijbelverhaal online. Het liedje van de komende maand is: ‘Dansen met Jezus’.

Van de makers: “Dansen! Vroege christelijke denkers gebruikten soms een verrassend woord om God te typeren: perichorese. Dat betekent zoiets als: rondedans. Je hoort er ons woord ‘choreografie’ nog in. God is Drie-eenheid en in zichzelf een rondedans, was de gedachte. Wij mogen aansluiten bij die dans.

Van Kerst tot Pasen

Die gedachte hebben wij als basis genomen voor ‘Dansen met Jezus’. Het hele leven van Jezus wordt geschetst als een vorm van dansen, vanaf Kerst in het eerste couplet, tot Pasen in het laatste. Steeds komt de uitnodiging terug om met Jezus mee te bewegen en hem te volgen.
Het verhaal waaraan dit lied is gekoppeld, is een van de moeilijkste uit de Bijbel. Abraham is van plan zijn zoon Isaak te offeren, maar gelukkig doet hij het niet. Het blijkt een test van God te zijn. Een soort schijnbeweging. Daarin ligt de link met het liedje. Als je danst maakt de ander soms bewegingen die je niet begrijpt. Je moet erop vertrouwen dat het goedkomt als diegene je leidt. Net als bij Abraham.”

'Dansen met Jezus'

Ik danste op de eerste zonnestraal,
ik danste op de sterren en de maan,
ik danste uit de hemel naar omlaag,
ja, dansend in een stal kwam ik op aard’.

Kom, iedereen, en dans dans dans!
Want kijk, ik ben de dans dans dans!
Volg mij en dans me achterna!
Samen doen we de dans dans dans!

Ik danste rond en bleef niet lang alleen,
er danste al meteen een visser mee.
We dansten door met iemand die niets zag,
toen danste zelfs wie nooit gelopen had.

We dansten fijn, toch werden mensen kwaad:
‘Dat dansen, niet normaal, het houdt geen maat.
Dat dansen, bah, dat valt toch uit de toon,
dat dansen moet nu stoppen, doe gewoon!’

Refrein

We dansten, maar ze duwden m’ aan de kant.
Ik danste door, de rest ontsprong de dans,
ik danste, maar mijn benen werden zwaar,
mijn dansen brak, ik zakte in elkaar...

Ik dans, ik dans, ik ben weer opgestaan!
Ik dans, ik dans, dat blijft altijd mijn naam!
Ik dans, ik dans, en als je mee wilt gaan,
ik dans, ik dans, sta op en sluit je aan!

Refrein

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons