Trump is Jezus niet...

Blog van Tijs van den Brink

Ik houd best veel van politiek, zoals u als trouwe lezer van deze column wel weet. Als er grote dingen spelen, volg ik het op de voet. Toch is dat nog niks vergeleken bij een echtpaar dat ik vorige week in de Verenigde Staten ontmoette.

Trisha en Dave woonden in Texas en zetten vorig jaar hun bedrijf on hold. Ze verkochten hun huis en met het geld dat dat opleverde, kochten ze een camper. Weet u wat ze tegenwoordig doen? Ze reizen in hun camper achter president Donald Trump aan.

Trump treedt met grote regelmaat in het openbaar op, tijdens zogeheten rally’s. Dit doet hij meestal in swingstaten: staten waar het erom spant of de Democraten of de Republikeinen de grootste worden bij de verkiezingen. De rally’s van Trump worden meestal maar kort van tevoren bekendgemaakt, uit veiligheidsoverwegingen. Zodra bekend is waar een nieuwe bijeenkomst wordt gehouden, reizen Trisha en Dave erheen in hun camper.

Toen ik het verhaal van Trisha en Dave voor het eerst hoorde, dacht ik: die zijn vast niet helemaal goed. In de war. Maar nee, ik ontmoette twee montere vijftigers, die een zeer optimistische, vrolijke, bijdetijdse indruk maakten. Waarom ze achter Trump aan reizen? “Wij zijn ervan overtuigd dat we in een historische tijd leven.
Er is eindelijk een president die de boel opengooit, die de strijd echt aangaat met corruptie.”

Om toch een beetje in hun levensonderhoud te voorzien, bundelden Trisha en Dave de tweets van Trump. In een boek (harde kaft!) met de titel Just the tweets zijn alle tweets van de president gebundeld. Voor 35 dollar kunt u een exemplaar bemachtigen. En o ja, Trisha en Dave zijn gelovig. De hele verkiezingsavond lang bad Trisha voor Trump. Ze gelooft dat hij door God gestuurd is om orde op zaken te stellen.

Als gezegd: ik houd van politiek, maar hier kan ik me natuurlijk helemaal niets bij voorstellen. Je baan opgeven, je huis verkopen en achter een politicus aan reizen, omdat je ervan overtuigd bent dat er historische dingen gebeuren. Het doet me aan de discipelen denken. Maar er is (minstens) één cruciaal verschil: Donald Trump is Jezus Christus niet...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons