Rico vs Badr: kun je als christen naar het 'gevecht van de eeuw' kijken?

Theoloog Frank Bosman en vechtsportliefhebber Johan Trip in debat

in Mediatips
Rico vs Badr

Komende zaterdag vechten kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari om de wereldtitel in het Gelredome-stadion in Arnhem. Kun je als christen genieten van zo’n spannend gevecht? Theoloog Frank Bosman vindt van niet. Kickboksliefhebber Johan Trip ziet juist geen enkel probleem. In het radiomagazine EO Live een debat over 'Rico vs Badr'.

De confrontatie tussen Rico Verhoeven en Badr Hari wordt nu al ‘Het gevecht van de eeuw’ genoemd. Komende zaterdag vechten de kickboksers om de wereldtitel in het Gelredome-stadion in Arnhem. Kaarten zijn niet meer te koop, maar het gevecht wordt ook live op tv uitgezonden. Wat de uitkomst zaterdag ook wordt, spannend gaat het zeker worden.

'Good guy' Rico tegen 'bad guy' Badr

De vechtsportliefhebbers in het Gelredome willen allemaal zien of Badr Hari revanche kan nemen voor de vorige wedstrijd, die hij al snel moest staken. Het is geen geheim dat Rico en Badr elkaar niet erg aardig vinden. Beide heren zullen er dus alles aan doen om de ander een nederlaag toe te brengen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rico vs Badr
Badr Hari incasseert een trap van Rico Verhoeven tijdens hun ontmoeting in Oberhausen.

De strijd tussen Rico (30) en Badr (35) is al jaren omgeven met veel spanning. Badr Hari gold zo’n tien jaar geleden als dé grote ster in het kickboksen. Maar sinds 2012 wordt zijn sportloopbaan overschaduwd door gevechten met justitie vanwege mishandelingen. Volgens Johan Trip, een enthouisiast vechtsportfan, staat deze wedstrijd dan ook voor veel meer.

Debat 'EO Live' over 'Glory Collision 2: Rico vs Badr'

De strijd tussen wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven en zijn uitdager Badr Hari is zaterdag rechstreeks te zien bij Veronica. Maar kun je als christen wel genieten van 'Rico vs Badr'? Luister naar het debat tussen Frank Bosman en Johan Trip in het radioprogramma EO Live

Zaterdag 21 december, 20.00 uur, Veronica

"De strijd gaat tussen de 'good guy' tegen de 'bad guy'. Het is een soort Nederland-Duitsland," zegt Johan, die in EO Live de degens kruist met Frank Bosman. De cultuurtheoloog kan het vechtsportevenement in het Gelredome niet waarderen. Hij speelt op z'n tijd wel eens een gewelddadig computerspelletje, maar gaat in ieder geval niet kijken naar deze kickbokswedstrijd. "Het is geritualiseerde oorlogsvoering," vindt Frank. "We stoppen net voordat ze elkaar doodslaan. Dat is het dunne laagje vernis dat we beschaving noemen." 

Drie jaar na 'Oberhausen'

Volgens Johan is daar helemaal geen sprake van. “Het is een mooie technische sport, met voldoende regels waar je je aan moet houden," vindt hij. "De hele ambiance, alle adrenaline die plotseling vrijkomt, is prachtig om te zien”. Rico Verhoeven en Badr Hari troffen elkaar drie jaar geleden al in de ring.

Kickboksen is een mooie, technische sport

Maar tijdens het gevecht in het Duitse Oberhausen moest Badr de strijd staken vanwege een armblessure. Dat de fans sindsdien voorzichtig hopen op een re-match, is misschien wel het understatement van het jaar. Op verbaal vlak is het gevecht in ieder geval weken geleden al losgebarsten op social media. Johan Trip is er zaterdag dus bij. Hij hoopt stiekem op een overwinning van Badr Hari.

Beeld: ANP/Koen van Weel/Remko de Waal  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons