Politieagent Gert Jan werd knock-out geslagen

En twee anderen bij wie Kerst op hun kop staat

in Geloven
Gert Jan de Jonge met koptelefoon

Familie, kerkdienst, lichtjes, veel eten en gezelligheid. Als je even brainstormt, heb je de ingrediënten voor de kerstdagen zo bij elkaar. Of toch niet? Deze mensen vieren Kerst – soms noodgedwongen – op een andere manier.

‘Alsof ik een duwtje van een engel kreeg’

“In augustus werd ik uit het niets knock-out geslagen toen ik een trouwstoet staande hield in Rotterdam. Hoe het nu met me gaat? Er zit wat vooruitgang in, maar ik blijf last hebben van m’n rug en nek. Drie keer per week ga ik naar het politiebureau om een paar uur te werken. Dan zet ik mijn koptelefoon op zodat ik minder hoofdpijn krijg.
Als de rechtszaak met de dader plaatsvindt, ga ik erheen om te vertellen wat voor impact dit op mijn gezin heeft. Iedereen thuis moet rekening houden met mij. Ik ben niet boos op die gast die mij sloeg. Het is ontzettend triest wat hij heeft gedaan.
Weet je wat het is? Die klap, ik had ’m echt liever niet gehad. Maar het had veel slechter gekund. Ik stond met mijn gezicht richting het asfalt en ik ben op het gras gevallen. Het voelde alsof ik een duwtje van een engel kreeg.
Kerst vind ik fantastisch. Jezus wordt geboren, degene die onze zonden heeft weggepoetst. Door Hem mogen we straks naar de hemel. Bij de politie werk je altijd tijdens Kerst. Het bijzondere van dit jaar is dat ik de héle Kerst met mijn familie kan vieren. Dat is toch mooi?”

Politieagent Gert Jan de Jonge (38) werd in augustus knock-out geslagen. De beelden hiervan gingen het internet over.

‘Ik word nooit meer de oude’

Kitty en gezin

Kitty: “Ik heb een herseninfarct gehad, waardoor ik nooit meer de oude word. Praten kost meer moeite, ik moet weer goed leren lopen en ik vergeet dingen. Doordat de minste prikkels al te veel zijn, kan ik niet meer naar de kerk en vier ik de geboorte van Jezus met mijn man en zoon in plaats van met de familie.
Samenzijn en liefde delen staan voor ons met Kerst voorop. Die waarden dragen we het hele jaar door uit. We hebben een bedrijf om kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, waaronder onze zevenjarige zoon Logan, te helpen. Dit werk is voor mij nu lastiger. Ik gaf lezingen die me gemakkelijk afgingen, nu moet ik drie dagen bijkomen. Als ik gerevalideerd ben, hoop ik er weer helemaal voor de kinderen te kunnen zijn.
Mijn geloof is door het infarct niet gaan wankelen, wel vraag ik me af waarom mij dit overkomen is. Mijn leven was in balans, nu moet ik opnieuw uitvinden wat Gods plan is.”

Martijn: “Met goede planningen houden we met zijn tweeën alle ballen hoog. Ik neem een groot deel van het huishouden en de zorg voor Logan op me. Gelukkig is mijn werk flexibel. Ik heb nog een hoop vrije dagen staan, dus de kerstdagen brengen we rustig met zijn drieën door.”

Kitty Loduvica Hiert (34) heeft in september een beroerte gehad. Haar man Martijn Snoek (36) ondersteunt haar zo veel mogelijk.

‘Het gaat om de geboorte van Jezus’

Henny Sulmann-Moes kerststal broodje pindakaas

“Mijn man Gerrit en ik vieren sober Kerst. Wij vinden de geboorte van Jezus het belangrijkste: daar begon alles mee. Als ik kerstjurkjes met glitters zie, denk ik: waarnaartoe doe je dat aan? We dragen wat we altijd dragen, en eten wat we altijd eten.
Ik heb wel een zelfgemaakte kerststal van vijfendertig jaar oud. Als we thuiskomen van de rooms-katholieke kerstnacht-dienst, leg ik kindje Jezus in de kribbe om Zijn geboorte te symboliseren. Op eerste kerstdag komt mijn 92 jaar oude vader op bezoek en op tweede kerstdag wensen we de ouders van Gerrit een gezegend kerstfeest, maar we gaan absoluut niet naar de meubelboulevard.
Ik heb in mijn leven veel genade mogen ontvangen, waar ik met Kerst extra stil bij sta. Bijvoorbeeld toen ik boos was op iemand en naar diegene toe wilde gaan. Ik besloot eerst te bidden, waardoor ik vrede in mijn hart kreeg. De Heilige Geest heeft me er zo voor behoed verkeerde dingen te zeggen. Verder zijn er veel mensen op mijn levenspad gekomen die me over God vertelden, waardoor mijn geloof is gegroeid. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik het vind om dicht bij Jezus te zijn.”

Henny Sulmann-Moes (64) viert sober Kerst.

Tekst: Aliene Boele en Anouk van de Schootbrugge 
Beeld: GoedFolk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons