Ophef om verleidings-tv

Blog van Tijs van den Brink

Opmerkelijk televisienieuws vorige week: RTL stopt voorlopig met het uitzenden van reality-tv-programma’s als Temptation Island en De Villa.

In die programma’s worden – veelal – jonge mensen in een huis vol camera’s gestopt en worden de deelnemers verleid om (al dan niet seksuele) relaties met elkaar aan te gaan. In De Villa gaat het om vrijgezellen, in Temptation Island betreft het stellen. Zij worden uit elkaar gehaald, waarna er met buitenstaanders pogingen worden ondernomen om beide partners te verleiden, om te testen hoeveel ze van elkaar houden.

RTL stopt voorlopig met deze programma’s, omdat er enkele weken geleden een rel ontstond. Een jongeman trok de string opzij van een slapende vrouw die dronken was. In tijden van #metoo kan dat absoluut niet door de beugel, oordeelde RTL-directeur Peter van der Vorst. Hij besloot een diepgravend onderzoek in te stellen om te kijken wat er is misgegaan, en of er vaker dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen (maar misschien niet uitgezonden worden). Ik ben blij met het besluit van Van der Vorst. Mannen moeten volgens mij nooit aan vrouwen komen die daar niet van gediend zijn, laat staan als ze slapen en dronken zijn. Niet voor #metoo en niet na #metoo.

Toch verbaasde ik me ook over de beslissing van de commerciële omroep. Wat hadden de makers dan verwacht? Je brengt mensen bij elkaar in een intieme setting, je giet ze vol met alcohol en doet er alles aan om voor elkaar te krijgen dat er ‘spannende dingen’ gebeuren. Is het niet wat merkwaardig dat je je dan ‘rotschrikt’ als iemand ongewenst een string opzij trekt? De uitdrukking ‘de kat op het spek binden’ had ervoor bedacht kunnen worden.

Nogmaals: ik ben blij met het besluit van Van der Vorst. En het is terecht dat er ophef ontstond over deze ongewenste seksuele handeling. Toch blijft er iets knagen: waarom ontstaat die ophef wel als er een string wordt weggetrokken, maar niet op het moment dat partners in volle glorie verleid worden om ontrouw te zijn aan hun eigen partner? Het doel van Temptation Island is officieel relaties testen, maar met een klein beetje onwil kun je ook zeggen dat het doel relaties kapotmaken is. Er is een verschil: het wegtrekken
van een string is tegen de wil van de vrouw, het testen van de relatie niet. Maar eerlijk gezegd vind ik het slopen van een relatie ook verschrikkelijk.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons