Nieuw boek Adrian Plass

‘Als je humor als onkruid ziet, wordt het klimaat ondraaglijk’

in Mediatips
Adrian Plass bij groene heg met heggenschaar

Kurkdroge humor gecombineerd met serieuze onderwerpen is het succesvolle standaardrecept voor een boek van de Britse schrijver Adrian Plass. Eind oktober verscheen Heilige Schijn, de Nederlandse vertaling van zijn boek 'Looking Good, Being Bad'.

Adrian lacht om zijn eigen boeken, en dat terwijl hij de tekst bijna woord voor woord kent. “Ik geniet van de kurkdroge humor en serieuze stijl.”

Wat inspireert u?
“Mijn droge stijl heb ik te danken aan de humoristische Britse schrijver Stephen Potter. Hij heeft in de jaren 40 en 50 succesvolle boeken geschreven over bijdehand en ad rem zijn. Het had niet zo veel te maken met christelijke gewoonten, maar ik ben gek op Stephen Potters werk. Hij is een echte komedieheld.”

Spanning

Boekcover Heilige Schijn Adrian Plass

“Mijn inspiratie voor Heilige Schijn komt uit dezelfde bron als voor veel van mijn andere boeken,” vervolgt Adrian. Ook dit keer schrijft hij over zichzelf en de situaties waarin hij is beland als lid van de christelijke kerk. “Mijn vrienden zijn zo aardig geweest waardevolle ideeën aan te dragen op basis van hun eigen ervaringen. Er lijkt een bepaalde spanning te bestaan tussen groepen gelovigen. Wellicht komt dat door de botsing van enerzijds een geloofssysteem dat niet berust op wetenschap met anderzijds een bijna neurotische positieve bewering van het tegendeel. Op die basis berust en groeit humor én biedt humor schaduw. Als je humor als onkruid ziet en verwijdert, wordt het klimaat ondraaglijk.”

Wat wilt u bereiken met dit boek?
“Het gewenste antwoord is dat de kerk er lering en bemoediging uithaalt om zichzelf minder serieus te nemen en authentiek te worden. Maar eigenlijk zocht ik een excuus om het gat tussen wie we zijn en wie we zouden moeten zijn te onderzoeken.”

Hoofd vol ideeën

“Ik heb ontzettend genoten van het schrijven. Een groot deel is ontstaan door dagelijkse wandelingen met mijn hond Lucy. Elke dag kwam ik terug met een hoofd vol ideeën voor een nieuw hoofdstuk. Iedereen die fulltime schrijft, kent de angst dat je geheugen je in de steek laat. Alles wat er dan overblijft, is de gedachte aan een idee, maar de inhoud van dat idee is weg. Dus ik maakte er snel notities van.”

'Het is het waard om voor de kerk te vechten'

Wat wilt u met dit boek zeggen over de kerk?
“Het is het waard om voor de kerk te vechten en God niet los te laten. De waarheid zal ons vrijmaken. We zullen beren op de weg zien, waar we langs moeten om bij die vrijheid te komen.”

Houdt u nog steeds van de kerk?
“Zeker weten! Ik houd van mijn broeders en zusters en van het feit dat we allemaal kwetsbaar en verantwoordelijk zijn. Ook houd ik van de altijddurende kansen op verandering én van Jezus.”

Heilige Schijn

Vertaling van Looking Good, Being Bad van Adrian Plass. Uitgeverij Plateau, €17,99, 216 pagina's. 

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons