Marleen Stelling presenteert 'Zie je zondag': 'De kerk is onverminderd belangrijk'

Zondag, 9.20 uur, NPO 2

Marleen Stelling

Overal in Nederland komen mensen samen om hun geloof in God te delen. In 'Zie je zondag!' bezoekt Marleen Stelling kerken die ook in deze tijd relevant zijn. En in 'Café Lazarus' ontmoet ze jonge mensen die iets voor hun medemens en de wereld betekenen.

“Ik vind het heerlijk om het land door te trekken: van Amsterdam tot Epe, van Utrecht tot Ameland,” vertelt de enthousiaste presentatrice Marleen Stelling. “De warmte van de mensen die ik ontmoet, raakt me. Dat houdt me hoopvol! De kerk is onverminderd belangrijk. Dat zie en ervaar ik in de verhalen van de mensen die ik ontmoet: als de nood aan de man is, bij ziekte of overlijden, maar ook in de gewone, alledaagse dingen.”

Café Lazarus

Ook het tv-programma Café Lazarus maakt ze met volle overtuiging. “Deze feestmaand spreek ik allemaal mensen die op hun manier licht ontsteken in deze donkere wintermaand. Zondag is dat Don Ceder, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam en advocaat. Hij maakt zich nu in het bijzonder hard voor daklozen. Hij pleit voor meer bewogenheid en hoopt dat we ons laten raken door het lot van een ander. En Lucretia van der Vloot zingt zó prachtig in de sfeervolle kroeg dat ik tot tranen toe ontroerd ben.”

Wie is Marleen Stelling?

  • 29 jaar.
  • Studeerde theologie en journalistiek & nieuwe media.
  • Werkt sinds 2013 bij de EO; presenteerde onder meer Het Vermoeden en (als copresentator) De Nationale Bijbelquiz.
  • Schreef het liefdesverhaal Alle bloemen zijn op weg naar jou, dat ze zelf illustreerde, en werkt nu aan haar eerste roman.
  • Presentator Zie je zondag! (zondag, 9.20 uur, NPO 2), Café Lazarus (zondag, 23.45 uur, NPO 2) en De Nachtzoen (NPO 2).

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Ik ben best wel een eenling, dus ik zou waarschijnlijk een klein groepje familie en vrienden uitnodigen en dan met kaarsen en lekkers op tafel het leven doornemen. Kussens op de grond, fijne muziek, en dat iedereen dan vrijuit durft te spreken. Ik kan er nu al naar uitkijken.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In Chartres. Wat een adembenemende ramen heeft die kathedraal... Ik heb de kerk bezocht toen ik als tiener door Frankrijk reisde. Ik weet nog zo goed hoe overrompeld ik was. Echt een godshuis, dat is wat ik dacht.”

Ik probeer anderen te benaderen zoals Jezus dat doet

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met best veel mensen! Ik stel mezelf geregeld de vraag: wat zou ik denken en voelen als ik in zijn of haar schoenen zou staan? Vooral als ik merk dat ik me erger of iemand niet begrijp, werkt die vraag hartstikke goed.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Er zijn veel verhalen die ik erg mooi vind. Het verhaal van Zacheüs inspireert me elke keer weer. Je hoeft je niet te verstoppen of te schamen als mens. Ik probeer anderen te benaderen zoals Jezus dat doet in het verhaal. Als je liefdevol om je heen kijkt, laat je een ander tot bloei komen.”

Wat ontroert je?
“Sinds ik moeder ben, gaan de spreekwoordelijke sluizen voortdurend open. Ik probeer er maar aan te wennen dat ik op onverwachte momenten kan volschieten. De oogjes van mijn zoontje staan zo open; hij heeft zo’n oprechte en heldere blik. Dat is iets waar ik als ‘volwassene’ vooral een voorbeeld aan kan nemen.”

Beeld: Daisy Ranoe

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons