Lichamen Urker vissers gevonden

'Dwars door alles heen bidden wij om vrede'

Duikers hebben twee lichamen gevonden in de stuurhut van de gezonken viskotter UK165 Lummetje. De lichamen zijn geborgen, meldt de Landelijke Eenheid. Om er 100 procent zeker van te zijn dat het gaat om de twee vermiste opvarenden, vindt nog deze zondagmiddag identificatie plaats.

De vissersboot uit Urk zonk donderdagochtend vroeg. Er waren twee bemanningsleden van 27 en 41 jaar aan boord. Het vaartuig werd donderdag al gelokaliseerd op de zeebodem, maar er kon niet worden gedoken vanwege onstuimig weer. Zaterdag konden marineduikers voor het eerst naar het schip duiken, zondag konden ze er voor het eerst ook naar binnen.

Gebed

Op Urk werd in de kerken vanmorgen nog gebeden voor de families van de vissers en voor de zoekactie. Ook in de Ichtuskerk op Urk bad dominee Jonkman voor de betrokkenen. "Wij leven in een wereld vol verdriet en nood. Op het ene moment zijn wij bezig met onze werkzaamheden, en even daarna kan het einde er zijn. Wij bidden voor de families van Jochem en Hendrik Jan. De onzekerheid over hoe de zoektocht zal verlopen vandaag. Of de lichamen gevonden worden, in het schip of daarbuiten. We vragen of de lichamen terug mogen worden gebracht hier op Urk zodat er gerouwd kan worden. God, dwars door alles heen bidden wij om vrede. Om de vrede die in Jezus gekomen is."

Einde aan knagende onzekerheid

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker is opgelucht dat er met de vondst van de twee lichamen in de gezonken visserskotter een einde is gekomen aan de 'knagende onzekerheid' voor de familie. "Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances over brengen aan de families. Ik hoop dat de lichamen na identificatie en onderzoek zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot", zegt Bakker.

De vlag bij het gemeentehuis zal vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok hangen. Ook andere instanties wordt gevraagd dit te doen. Bakker heeft ook een woord van dank aan iedereen die de afgelopen dagen heeft geholpen bij de zoekactie en de berging. "Er is met grote inzet en een hartverwarmende betrokkenheid gewerkt", aldus de burgemeester.

Groot verdriet

'Er is een einde gekomen aan alle onzekerheid," schrijft het Urkerland. "De opvarenden Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries zijn gevonden. Duikers van de marine hebben de beide vissers aangetroffen in het wrak van de UK 165.  Er is groot verdriet, maar ook dankbaarheid dat de beide plaatsgenoten nu gevonden zijn. De families van de omgekomen Jochem (41) en Hendrik Jan (27) zijn vanmorgen door burgemeester Ineke Bakker van Urk geïnformeerd over het vinden van de beide vissers door de marine. Er is dankbaarheid dat de zoekactie ertoe geleid heeft dat beide lichamen aan boord van de gezonken UK 165 gevonden en nu ook geborgen zijn, naast het grote verdriet dat beide families getroffen heeft."

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons