Kan Suriname vooruitkijken na veroordeling Desi Bouterse?

'EO Live' over toekomst Suriname; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Bouterse

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname organiseert komende zondag voor de 38e keer de 8 december-herdenking. Deze keer heeft de herdenking een bijzonder tintje. Vorige week vrijdag veroordeelde de Surinaamse Krijgsraad president Desi Bouterse tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden. In EO Live een gesprek met Romeo Hoost, nabestaande van een van de slachtoffers.

Romeo Hoost is voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname en een neef van advocaat Eddy Hoost, een van de geëxecuteerden. Komende zaterdag is hij te gast bij presentator Yvonne Sprunken in EO Live. Hij vertelt wat de Decembermoorden en het proces hebben losgemaakt en wat zijn visie is op de toekomst van Suriname.

Decembermoorden in Fort Zeelandia

Op 7 december 1982 worden vijftien prominente Surinamers opgepakt. Ze moeten mee naar Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het militaire regime van Desi Bouterse. Hij is dan al sinds 1980 aan de macht door een coup. Na een marteling worden de vijftien op 8 december op een van de open ruimtes in het fort geëxecuteerd.

Ook in de Surinaamse gemeenschap in Nederland slaan de moorden diepe wonden

De Decembermoorden slaan diepe wonden in Suriname, maar ook in de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Van meet af aan gaan de beschuldigingen naar Bouterse en de zijnen, maar pas in 2007 begint de Krijgsraad met een proces. De rechtszaak kent veel oponthoud, maar op 29 november doet de Krijgsraad ineens uitspraak. Desi Bouterse krijgt 20 jaar cel, maar de president mag nog wel in verzet en beroep.

'EO Live' over Suriname na veroordeling Bouterse

Zaterdag 7 december, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: ANP/Ranu Abhelakh

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons