Jamai bezoekt Leger des Heils voor 'Kerstfeest in de Stad'

‘Wil je samen muziek maken?’

in Mediatips
Jamai en Marciano Kerstfeest in de Stad

Geen baan, geen eigen huis, maar wél veel positiviteit. Marciano (41) woont bij het Leger des Heils in Den Haag en probeert zijn leven op de rit te krijgen. Rappen is zijn passie, al heeft hij er weinig mogelijkheden toe. Zanger en presentator Jamai ging bij Marciano op bezoek en verraste hem met het opnemen van een rap voor EO-programma 'Kerstfeest in de Stad'.

Jamai loopt door de gangen van Leger des Heils-locatie Huis en Haard Wenckebach in Den Haag. Er klinkt muziek uit kamer 27 en na een klopje op de deur verschijnt Marciano. “Goed je te ontmoeten!” zegt Jamai enthousiast, terwijl hij de kamer van Marciano binnenloopt. De mannen nemen al kletsend plaats op de groene bank. 

Marciano Kerstfeest in de Stad

Het gesprek gaat algauw over Marciano’s passie voor rappen. “Ik schrijf zelf teksten, of ik freestyle. Dan bedenk ik ter plekke tekst. Als ik om me heen kijk, zie ik veel gebeuren waar ik over kan rappen.” Marciano biedt aan om wat te laten horen. Hij pakt zijn telefoon en speelt een opgenomen rap af, die gaat over zijn verleden. ‘Ik ben blij dat ik nog leef, de strijd is niet over’, klinkt uit zijn mobiel. Jamai heeft zijn ogen dicht en beweegt op de muziek. Hij zucht: “Wat heftig.” Marciano: “Als ik niet positief was gebleven, was ik nu de weg kwijt geweest.”

Verslaafde ouders

Marciano is als drugsbaby geboren. Tijdens een wandeling door de regen vertelt hij dat hij als kind zo’n tachtig keer is verhuisd, omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen. Jamai reageert geschrokken. “Ik weet een beetje wat je doormaakte, door mijn ervaring als ambassadeur van Het Vergeten Kind.” Inmiddels heeft Marciano het zijn ouders vergeven. Hij vertelt vol liefde over zijn moeder, die inmiddels dertig jaar clean is van drugs. “Door haar geloof is ze van haar verslaving afgekomen.” 

Ik kon niet naar een creatieve school

Verrassing voor Marciano

Eenmaal weer binnen is het tijd voor de lunch. Marciano en Jamai bakken samen eieren en praten over Marciano’s schooltijd. “Op mijn 15e heb ik ontheffing aangevraagd. En door financiële omstandigheden kon ik niet naar een creatieve school.” Marciano legt het ei op een wit bord en spreekt een gebed uit voor het eten, voor positiviteit en voor de zieken. Na een hap van het ei heeft Jamai een verrassing voor hem. “Als je een stabieler leven had gehad, had je misschien een muziekcarrière kunnen hebben. Je hebt zó veel talent. Zou je het daarom leuk vinden om vandaag met mij naar de studio te gaan om muziek te maken?” De glimlach die op Marciano’s gezicht verschijnt, zegt meer dan duizend woorden. “Ik ben sprakeloos.” 

Ik leer van Marciano's strijdlust en positiviteit

Gezond na operatie

Jamai Kerstfeest in de Stad

Tijdens de autorit van Den Haag naar Amsterdam vertelt Jamai dat Marciano’s verhaal hem inspireert. “Ik leer van zijn strijdlust en positiviteit. Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd in verhalen van mensen, daardoor leer ik hen beter begrijpen. Nieuwe mensen ontmoeten, daar leef ik voor.” 
Ondertussen kletsen Jamai en Marciano over eten, muziek en de indrukwekkende dag. Algauw gaat het gesprek over Kerst, een feest dat Jamai altijd fijn vindt. “Het is een periode waarin je terugdenkt aan het afgelopen jaar en stilstaat bij de mensen van wie je houdt. Ik kijk terug op een heel mooi jaar. Na mijn niertransplantatie ben ik gezond geworden, ik kan weer doen wat ik wil en dat is de belangrijkste zegen.” 

Respect voor het geloof

Na een korte pitstop bij een tankstation om ons te voorzien van dropjes en drinken, vertelt Jamai dat hij gelovig is opgevoed. “Ik zie geen ruimte om actief te geloven, maar ik weet zeker dat Iets altijd aanwezig is. Ik heb respect voor het geloof.”

Ik heb samenzijn niet veel meegemaakt

Knusse kamer

Jamai parkeert zijn auto voor de muziekstudio, en wijst naar de naam ervan. “Studio Soundwise, hier ben ik héél veel geweest.” Producer Mark opent de deur en neemt Marciano en Jamai mee naar de opnameruimte. Een knusse kamer, voorzien van alle gemakken: gitaren, een keyboard en een aantal grote computerschermen. Mark: “Hier gaan we werken aan het nummer ‘Samen Zijn’ van Willeke Alberti. Jamai zingt deze op 8 december met Kerstfeest in de Stad, en jij,” hij kijkt naar Marciano, “mag er een stuk rap op bedenken en inzingen.”     

Marciano moet meteen denken aan een rap die goed past bij het nummer. Dit is toevallig de tekst die hij deze ochtend had bedacht. “Wat zou je ervan vinden om deze tekst in te zingen?” vraagt Mark. Marciano antwoordt bescheiden: “Ik zou wel willen, maar heb de apparatuur niet.” Waarop de producer hartelijk lacht: “Gelukkig zitten we in een hele mooie studio!” 

‘Wijk niet af van de weg’

Nerveus gaat Marciano voor de microfoon staan. Hij zet de koptelefoon op één oor en houdt het andere oor onbedekt. Zonder te twijfelen begint hij te rappen. “Wijk niet af van de weg, maar houd de juiste richting aan. Ik ben een strijder, wijk niet af van de weg met mijn Meester”, klinkt het door de microfoon. Na een vijftal opnames is het de beurt aan Jamai om een paar zinnen in te zingen. Ook daar zijn een aantal opnames voor nodig, waarna Mark genoeg materiaal heeft verzameld. We gaan de opnameruimte uit, zodat het eindresultaat een verrassing blijft. 

Mijn talent is een cadeau van boven

Anderen hoop geven

“Het nummer 'Samen Zijn' heeft voor mij extra veel betekenis, omdat ik samenzijn niet veel heb meegemaakt,” vertelt Marciano. “Ik vind het mooi dat ik mag helpen zo’n lied door te geven. Mijn talent is een cadeau van boven en ik wil daarmee anderen graag hoop geven.” Op de vraag hoe hij het vindt om deze dag met Jamai door te brengen, reageert hij blij. “Ik heb een goede klik met Jamai en vind hem erg tof. Hij is zichzelf en wil me leren kennen. Het is erg leuk om iemand om me heen te hebben die mijn talent en interesses deelt.”

Jamai en Marciano knuffel Kerstfeest in de Stad

‘Iets om trots op te zijn’

Na een kwartiertje spelen met de opnames, kan Mark het eindresultaat laten horen. Jamai en Marciano gaan er goed voor zitten en hebben hun oren gespitst. Tijdens het luisteren laten de heren niet veel merken, maar als de muziek stopt, kijken ze met een mix van ongeloof en enthousiasme naar elkaar. “Yeah!” roept Jamai. Hij geeft Marciano een schouderklopje. “Dit is iets om trots op te zijn.” Marciano is er stil van en weet niet veel meer te doen dan knikken en lachen. Ze geven elkaar een dikke knuffel waarop Jamai afsluit: “Het was een erg fijne dag en je bent een supermooi persoon. Je hebt zo veel levenslust en bent ongelooflijk positief, dat is heel inspirerend.” 

Kerstfeest in de Stad

De video van Marciano en Jamai is te zien tijdens de uitzending van Kerstfeest in de Stad. Op 25 december, 20.20 uur, NPO 1. 

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Willem-jan de Bruijn. De foto's zijn gemaakt tijdens opnames voor 'Kerstfeest in de Stad' op 8 december in Maassluis. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons