Help, de tijd glipt door mijn vingers!

Yvonne Bijl geeft advies

Drukke moeder

“De tijd lijkt door mijn vingers te glippen, ik ren van hot naar her. Voor mijn eigen activiteiten, maar zeker ook voor die van mijn drie kinderen. Hoe kan ik dit voorkomen?"

Hoe kan het toch dat steeds meer volwassenen, en zelfs kinderen, aangeven dat de tijd vliegt? De tijd gaat even snel als altijd, alleen hebben we blijkbaar massaal het gevoel dat de tijd sneller gaat. Te snel. Dat realiseren we ons vaak eens te meer op de drempel van een nieuw jaar. “Tjonge, weer een jaar voorbij,” zeggen we dan.

Minder snel

Een goed gesprek met mensen op hoge leeftijd geeft je snel duidelijkheid over hoe het er ‘vroeger’ aan toeging. Stilzitten zat er ook toen niet vaak bij, alleen hadden mensen minder omhanden. Geen clubjes, schoolontbijt, MR-vergaderingen of sporten en muziekles in een ander dorp. En videospelletjes waren nog niet uitgevonden. School, kerk en werk: dat was het. Er werd veel buiten gespeeld, dus alle energie werd er heerlijk uitgevoetbald of -gerend. Natuurlijk was er ook weleens haast en onrust, en was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Maar er was veel meer leven in het hier en nu. De tijd leek minder snel te gaan. Immers: met aandacht leven zorgt voor rust.

Leven in het moment

Leven in een stand van A naar B naar C zorgt ervoor dat je onderweg niet leeft. Je bent gebrand op het volgende. Je leeft niet, je óverleeft. En dat geeft dat gehaaste gevoel, waardoor de tijd sneller lijkt te gaan. Wat je daaraan doet? Ga leven in het moment. Neem een kop thee als de kinderen uit school komen. Maak een puzzel met een van de kinderen, of speel een potje voetbal. Nee, niet op de computer, maar gewoon op een grasveld. Neem de fiets naar pianoles, in plaats van de auto. En nee, dan kun je niet gelijk even door naar de winkel en daarna nog wat langsbrengen bij die zus uit de gemeente. Want dat lijkt wel efficiënt, maar het maakt gehaast.

Je bent je eigen norm

De kunst is om te onthaasten. Besef elke dag dat je een keus hebt. Je hoeft niet alles in één dag te proppen. Moet je veel dingen op een dag? Vraag je dan eens af van wie dat moet. Wie legt jou dat op? Misschien ben je dat zelf wel. Lijkt dat wat anderen doen de norm? Bedenk dan dat jij je eigen norm bent. Dus kijk waar je kunt schrappen, of dingen anders kunt inkleden. Kortom: leef met aandacht en vanuit dankbaarheid. Neem de tijd voor je kinderen en voor jezelf. Na gedane arbeid kun je rusten. Wees in het hier en nu. Zoals Kinga Bán zong: ‘Dit is vandaag, en het is alles wat je hebt.’

Tips

  • Neem vaker de fiets in plaats van de auto.
  • Ga eens een gesprek aan met een 70- of 80-plusser. Vraag eens hoe zij vroeger leefden. En wat zij van ons gejaagde leven vinden.
Boek duizendmaal dank

Leestip

Lees het boek Duizendmaal dank van Ann Voskamp (uitgeverij Van Wijnen, 256 blz., € 17,50) 

Luistertip

Luister op YouTube naar het lied ‘Vandaag’ van Kinga Bán. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons