Hanna Luden over Auschwitz-kerstversieringen: 'Schrijnend tekort aan historisch besef'

CIDI-directeur in 'EO Live'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips

Onlangs haalden Amazon en Bol.com Auschwitz-kerstversieringen uit hun online schappen. Ze verkochten sterren, ballen en kerstklokjes met afbeeldingen van vernietigingskamp Auschwitz. "Hier moeten we zo alert op blijven," zegt Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, in het radiomagazine EO Live. Ze maakt zich zorgen.

Nadat de eerste berichten over Auschwitz-kerstornamenten naar buiten kwamen, verwijderden de webwinkels Amazon en Bol.com in allerijl de producten van hun websites. Het blijft bij de online verkoop echter niet bij kerstversieringen. Zo stuitte de Israëlische krant Haaretz op een Birkenau-badhanddoek. En wie een beetje googelt, komt al snel nazi-posters tegen, of olieverfschilderijen met de beeltenis van Sovjetleider Stalin.

'Lakse houding Nederlandse bedrijven'

Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), hekelt de lakse houding van Nederlandse bedrijven. "Maar als je ze attendeert op dit soort producten, schuiven ze de verantwoordelijkheid direct af, want deze bedrijven zien zichzelf als platform. Dus voelen ze zich niet niet verantwoordelijk voor de inhoud. Terwijl dat natuurlijk niet klopt, want ze kunnen wel degelijk bepalen wat anderen op hun platform verkopen."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Auschwitz-kerstversieringen
Na protesten verwijderden webwinkels de Auschwitz-kerstversieringen van hun site.

De twee webwinkels zijn overigens niet de eersten die de mist ingingen met holocaustproducten. Enkele jaren geleden verkocht kledingketen Zara namelijk een wit-grijsgestreept kledingstuk met op de borst een gele ster. De associatie met concentratiekampkleding was duidelijk. Maar na veel commotie haalde Zara bakzeil en verwijderde de kleding uit de winkels. "Ook dit laat een gebrek aan historisch besef zien," vindt Luden. "Het blijft belangrijk dat de verschrikkelijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog verteld worden."

'EO Live' over Auschwitz-kerstversieringen

Zaterdag 14 december, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons