Frits van Noppen in actie voor Mercy Ships

Christelijke chocolatier gaat voor het lekkerste wereldrecord

in Geloven
Frits van Noppen lekkerste wereldrecord chocolade

Frits van Noppen (49) is al dertig jaar chocolatier. Maar voor zo’n enorme uitdaging heeft hij nog nooit gestaan: een wereldrecord vestigen met het grootste en zwaarste chocoladekunstwerk ooit. Van 6 tot 8 februari 2020 is het meesterwerk te zien in de Onderzeebootloods in Rotterdam. De opbrengst van deze wereldrecordpoging gaat naar Mercy Ships.

Drie jaar geleden opperde een collega van Frits om een wereldrecord te vestigen met chocolade. Frits was meteen enthousiast. Maar ‘zomaar’ iets doen, dat wilde hij niet. “Ik wilde iets maken waarmee ik iemand help. Dus begon ik te brainstormen. Na verloop van tijd werd het plan groter en groter.” 

Verbazingwekkend groot

Wat het chocoladekunstwerk gaat voorstellen, blijft een verrassing tot de onthulling. “Ik kan wel zeggen dat het verbazingwekkend groot gaat worden. Het kunstwerk bestaat uit 1620 elementen en zal naar schatting ruim tien ton wegen.” Lachend: “Als je een wereldrecord wilt halen, moet je het goed doen. Eén ding is zeker: ik ga het moeilijk maken voor de volgende.” 

Het blijft spannend

Sinds januari 2019 is Frits overdag en ’s avonds druk bezig met zijn wereldrecord- poging. Inmiddels zijn alle voorbereidingen getroffen. In januari 2020 begint de productie. Hoeveel manuren hij er al in heeft gestoken? Frits denkt even na. “Immens veel. Ik heb geeneens tijd om dat uit te rekenen. Het is mégadruk.” Ondanks de voorbereidingen blijft de presentatie spannend. “Er is goed over nagedacht, maar straks moeten we het waarmaken.” Frits kijkt uit naar het eindresultaat: “Het mooie is dat mensen kunnen komen kijken. Het wordt een chocoladebeleving die je niet snel zult vergeten.” 

Fan van Mercy Ships

Bedrijven en particulieren kunnen een chocolade-element sponsoren voor duizend euro, of een gift overmaken. In totaal hoopt Frits 1,5 miljoen euro op te halen. De opbrengst gaat naar Mercy Ships, een organisatie waar Frits naar eigen zeggen fan van is. “Ik vind het zo’n mooie club. Het werk dat zij doen, heeft mijn hart. En weet je wat ik zo gaaf vind? Iedereen op het schip moet zelf kost en inwoning betalen en werkt vervolgens gratis. Toch zijn er veel mensen die dat willen doen. Daar heb ik respect voor.” Ooit hoopt Frits zelf ook aan de slag te gaan op een schip van Mercy Ships. “Voor mijn part in de schoonmaakploeg. Het maakt niet uit wat je daar doet, het is allemaal dankbaar werk.” 

Op 6 februari wordt het kunstwerk onthuld in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Op 7 en 8 februari kan het publiek het eindproduct komen bewonderen. Toegangskaarten zijn via hetlekkerstewereldrecord.nl te koop. 

Tekst: Aliene Boele

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons