Embert Messelink wint preekwedstrijd met Psalm 8

Thema: 'Wij zijn God niet’

Preekwedstrijd Embert Messelink

Embert Messelink, directeur van natuurbeweging A Rocha en student theologie, won onlangs de preekwedstrijd van de Evangelische Theologische Faculteit Leuven. Het thema was ‘Leven in een technologisch tijdperk’. Messelink nam Psalm 8 als uitgangspunt en zette boven zijn preek: ‘Wij zijn God niet’.

Waarom deed je mee aan deze preekwedstrijd?
“Omdat het thema me erg boeit en ook raakt aan mijn werk voor A Rocha, waar we nadenken over geloof en natuurbehoud. Ik zie dat veel mensen sterk geloven in techniek en wetenschap, als middelen om alle problemen op te lossen – van klimaatverandering tot biodiversiteit tot afval. Deze preekwedstrijd zag ik als een kans om hier eens goed over na te denken. Dat ik heb gewonnen, zie ik als een mooie bemoediging.”

Wat was de kernboodschap van je preek?
“Dat we tot veel in staat zijn en dat techniek nuttig is en behulpzaam voor een goed leven, maar dat we ook de bedreigingen van techniek niet uit het oog moeten verliezen. Want het gevaar is levensgroot dat mensen gaan denken dat ze zelf God zijn. En dan kan techniek leiden tot uitbuiting, uitputting van de aarde en vernietiging. Daarom is het goed dat mensen zich ook bewust zijn van hun kleinheid en kwetsbaarheid.
Ik heb me voor deze preek verdiept in Psalm 8, waar het precies hierover gaat. Er staat dat God de mens bijna goddelijk heeft gemaakt. Maar tegelijk wordt de kleinheid van de mens benadrukt: kijk je ’s nachts naar de sterren, dan vraag je je af: wie ben ik als mens? Wie zijn wij dat God aan ons denkt?”

Techniek en geloven in God zijn geen twee tegenpolen?
“Er zijn ontzettend veel mooie voorbeelden te noemen van technieken die heel waardevol zijn. Wat hebben we niet een ellende achter ons kunnen laten dankzij bijvoorbeeld medische technieken. Dat is iets om God diep voor te danken. Daar hoeven we dus ook niet een beetje besmuikt over te doen, omdat het allemaal maar aards is, nee: we mogen er voluit dankbaar gebruik van maken. Tegelijk moeten we volop aandacht hebben voor het feit dat we in een tijd leven waarin juist alles wat we kunnen, heel grote negatieve gevolgen heeft. Daarom stel ik in mijn preek ook dat het goed is om techniek te relativeren. Het is niet het belangrijkste in ons leven met God. Sterker nog: de afleiding van techniek kan zo groot zijn, dat het het goede leven in de weg kan zitten. Als je de natuur alleen nog maar via digitale plaatjes op je computerscherm ziet, maar niet meer weet hoe een roos ruikt, zit er duidelijk wat scheef.
Tot slot: wat we doen met wetenschap en techniek moeten we uiteindelijk ook aan Gods voeten kunnen leggen. Het moet passen bij het koninkrijk dat komt.”

Wat betekent dat laatste concreet?
“Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik bewust wil nadenken over nieuwe technologische middelen. Wat is het goede hiervan? Wat zijn eventuele nadelen? Ik wil bijvoorbeeld mijn ogen niet sluiten voor het productieproces van een mobiele telefoon. Als er betere alternatieven komen, wil ik daarvoor kiezen. Het is dus een permanent proces van bewust worden en bewust zijn.”

Ga je deze preek nog een keer ergens houden?
“Misschien wel. Maar ik heb een journalistieke achtergrond, dus ik zal altijd kijken of ik bij de actualiteit kan aansluiten.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons