Een ‘gewone’ puber

Blog van Jeroen Snel

Amalia puber jarig monarchie blauw bloed

Prinses Amalia viert op 7 december haar 16e verjaardag. Daarom staat Blauw Bloed zaterdag in het teken van onze kroonprinses.

We hebben een archief vol beelden die we door de jaren heen van Amalia gemaakt hebben. In de uitzending blikken we terug op haar kindertijd, maar we laten vooral zien hoe ze nu is als tiener. Hoe ziet haar leven eruit? Ze gaat naar het Sorghvliet Gymnasium, maar welk vakken volgt ze? En heeft ze naast paardrijden nog meer hobby’s? 

Als het gaat om plichtplegingen, bestaat er een groot verschil tussen onze prinsessen en kinderen uit buitenlandse koningshuizen. In landen als België, Spanje en Zweden treden jonge royals vaker op de voorgrond. Maar Amalia zien we eigenlijk maar drie keer paar jaar: op Koningsdag, tijdens het fotomoment in de zomer en op de ski’s in Lech. 

Amalia’s volwassen leven staat in het teken van de monarchie

In Nederland kennen we de mediacode: als ik Amalia en haar vader nu tegenkom in een restaurant, mag ik daar geen foto of video van delen. Maar als Amalia naar een groot, openbaar evenement gaat en ze wordt daar gefilmd, geldt de zogeheten stadionformule. Dat betekent dat we die beelden wél mogen uitzenden. Zo kwam het dat we Amalia afgelopen jaar zagen bij Jumping Amsterdam, een paardenevent. 

Ik vind het mooi dat Willem-Alexander en Máxima ervoor kiezen hun dochters buiten de spotlights te houden. Vanaf haar 18e krijgt Amalia een toelage van het Rijk en moet ze officiële handelingen verrichten. En dat stopt nooit: kijk maar naar Beatrix, die is ook nog steeds aan het werk. Amalia’s volwassen leven staat in het teken van de monarchie, maar de komende twee jaar mag ze nog ‘gewoon’ even puber zijn. Die rust is heel gaaf! 

Blauw Bloed

Zaterdag, 19.30 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons