Een bijzonder staatsbanket

Blog van Jeroen Snel

Koning Willem Maxima Duivenvoorde

In een vraaggesprek met kinderen zei premier Rutte onlangs iets als: “Ik leer veel van de koning, omdat hij vertelt wat er in het land gebeurt.” Met andere woorden: Rutte zit maar in zijn torentje, terwijl de koning vaker in het land is en hoort hoe het met mensen gaat.

En het is waar: als beschermpaar van het Oranje Fonds bezoeken de koning en koningin regelmatig projecten. Dit doen ze altijd onaangekondigd, waardoor mensen niet nerveus zijn en geen mooi praatje hebben voorbereid. Ze vertellen vanuit het hart wat ze doen en hoe het ermee gaat.

In de uitzending van 21 december nodigen we samen met het Oranje Fonds twintig mensen uit voor een staatsbanket op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Deze gasten hebben in het afgelopen jaar de koning of koningin ontmoet bij een project voor mensen bij wie de kans op een geïsoleerd leven groot is. Er wordt heerlijk voor hen gekookt, geïnspireerd op menu’s die gebruikt zijn voor staatsbanketten in het verleden. Er zijn zelfs lakeien die bedienen!

Ik wil graag van hen weten hoe ze terugkijken op het koninklijke bezoek. Heeft het hen geholpen? En hoe gaan ze nu de feestdagen in? Hebben ze iemand om Kerst mee te vieren? In Blauw Bloed gaat het vaak over glitter en glamour, maar die avond snijden we een belangrijk maatschappelijk thema aan: eenzaamheid. Ik vind het mooi dat ook onze koning en koningin hier aandacht voor hebben. Ik wens u een fijne Kerst en een prachtig 2020!

Mogelijke verplaatsing uitzending

Op 21 december wordt voor ‘Blauw Bloed’ de finale van het WK voetbal voor clubs gespeeld. Mocht deze wedstrijd uitdraaien op een verlenging, dan wordt deze uitzending verplaatst naar zaterdag 28 december.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons