Dit leerde ds. Paul Visser van vervolgde christenen

‘Laat luxe geen excuus zijn om Christus niet te volgen’

Lessen van vervolgde christenen

Eind november reisde de Amsterdamse PKN-predikant Paul Visser naar het zuiden van India. Hij luisterde er naar verhalen van vervolgde christenen en werd bemoedigd door de volharding van gelovigen. Tegelijk is zijn appel aan christenen in Nederland des te indringender. “Wij worden niet geroepen om het vol te houden in de verdrukking, maar onder de druk van een jachtige, welvarende wereld.”

De reis die Visser maakte – georganiseerd door SDOK – was bedoeld als bemoedigingsbezoek en om stem te geven aan lijdende christenen in dit deel van de wereld. “We hebben diverse plekken bezocht waar kerken vernield waren en hadden contact met plaatselijke voorgangers en gemeenteleden.”

Welke ontmoeting heeft de meeste indruk op u gemaakt?
“De ontmoeting met de weduwen van twee vermoorde pastors. Een van deze pastors is onthoofd, en toen we met de weduwe, een vrouw van middelbare leeftijd, in gebed gingen, kwam er heel veel emotie los. Ze heeft tien minuten lang hard gehuild. Daarna rechtte ze letterlijk haar rug en vertelde ze dat ze samen met enkele anderen een week lang gevast en gebeden had voor de moordenaars van haar man. Dat was zo’n krachtig getuigenis.”

Vooraf zei u dat u hoopte versterkt te worden in het onderlinge geloof. Is dat ook gebeurd?
“Ja, zeker. Alleen al het feit dat je aandacht hebt voor deze mensen en voor hun verhaal wordt heel erg gewaardeerd. Bemoedigen is niet alleen de juiste woorden spreken, maar vooral ook ‘er zijn’. Daarbij heb ik in India de kracht van het geloof gezien, en gemerkt hoe reëel Christus aanwezig is in de verdrukking. Hier in het Westen willen we vaak wonderen als extra bij alle luxe die we al hebben. Daar gebeuren wonderen net als in de Bijbel: midden in de verdrukking, en tijdens de verspreiding van het evangelie. Daarbij vond ik hun volharding typerend.”

In de kerk in Nederland is ongelooflijk veel zinloos geneuzel

Heeft deze reis uw kijk op de kerk in Nederland veranderd?
“Ja. Er is ongelooflijk veel zinloos geneuzel. We kunnen het ons veroorloven om overal maar over te discussiëren. Dat geldt zowel voor orthodoxe kringen, als voor evangelische en vrijzinnige bewegingen. Bovendien zouden we wat meer mogen sterven aan onze ‘ikkerigheid’. We spreken zo vaak vanuit onszelf: wat ik eraan beleef, wat ik ervan vind, hoe ik het zie... Maar waar is de dienstbaarheid aan Christus? Willen we ons geven aan Hem, en zo aan de mensen om ons heen? Navolging heeft in de Bijbel te maken met inzet en opoffering; zin of geen zin. Daar zit zegen in, zag ik. En dat is iets om ons in te oefenen.”

Leven we te veel in luxe?
“Narigheid is geen garantie voor gebed en onze welvaart is een gegeven. Dé vraag is dan ook of wij de luxe gebruiken als excuus, of dat wij die zien als verzoeking en uitdaging. Wij worden niet geroepen het vol te houden onder de druk van agressie, maar onder de druk van een jachtige, welvarende wereld. Vraag je af: waar zit voor mij de dreiging om het geloof te verliezen? Hoe neemt de ‘tegenpartij’ ons te grazen? En gaan wij ervoor daarop te anticiperen, in volhardend gebed en vast geloof? Of zijn we te verwend, te verveeld en te verweekt geraakt om de boze te weerstaan?”

Dat zijn ferme woorden. Wat is daarvoor nodig?
“Dagelijks gebed en veel Geest van God. Dat kan ik ook niet organiseren, maar dat is wat ik zag in India: mensen gaan veel samen in gebed, puur om het vol te houden. Dat is de sleutel tegen geestelijke malaise, altijd en overal. De geestelijke spankracht en voortgang van Gods werk liggen slechts een knieval bij ons vandaan.”

Zaterdagavond is ds. Paul Visser te gast in het radioprogramma EO Live (Radio 5) en vertelt hij meer over zijn ontmoeting met vervolgde christenen.

Fotobijschrift: Paul Visser in gebed met de weduwe van de onthoofde pastor.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons