Wierd Duk en het ‘Ere zij God’

Blog van Tijs van den Brink

Toen Telegraaf-verslaggever (en domineeszoon) Wierd Duk en zijn broer enkele jaren geleden de begrafenis van hun moeder mochten regelen, waren ze het er snel over eens. Aan het einde van de begrafenis moest het ‘Ere zij God’ gezongen worden.

Natuurlijk omdat ze wisten dat dat lied voor hun moeder veel betekende, maar zelf vond Duk het ook echt mooi. Hoewel hij niet meer gelooft. “Dat zit in je DNA,” vertelt hij komende zondag in Adieu God?. “En niet eens op een afstandelijke manier. Als kind zat ik me vaak achter in de kerk te vervelen, maar bij het ‘Ere zij God’ neuriede ik altijd wel even de tweede stem mee…”

'Cultuurchristen'

Duk sluit niet uit dat als hij ooit begraven wordt, ook het ‘Ere zij God’ klinkt. “Dat zou wel mooi zijn eigenlijk, maar ook hypocriet.” Want, zoals gezegd: Duk gelooft niet in God. Hij is wat vandaag de dag een ‘cultuurchristen’ wordt genoemd: iemand die enthousiast is over de waarden van het christendom, maar niet gelooft dat God bestaat. En dus is het best vreemd om ‘Ere zij God’ te zingen.

Naïef

Een niet-gelovige die min of meer ontroerd het ‘Ere zij God’ meezingt: me dunkt dat we hiermee in het hart zitten van de discussie over het cultuurchristendom, waar ook iemand als Thierry Baudet zich toe rekent. Cultuurchristenen schurken tegen het christendom aan, voelen zich ermee verwant en genieten met volle teugen van de christelijke cultuurschatten. Maar met Jezus hebben ze als het erop aankomt niet zo veel. Duk zegt zondag in Adieu God? dat hij Jezus vooral ‘naïef’ vindt.

Misbruiken van het christendom

Progressieve christenen zetten zich vaak fel af tegen cultuurchristenen. Ze vinden dat mensen als Duk en Baudet het christendom ‘misbruiken’ om de islam te bestrijden. Conservatieve christenen zijn juist zeer enthousiast over de cultuurchristenen. Ze verwelkomen hen als bondgenoten in de strijd tegen de ontkerkelijking en verval. Zo kritisch als ze kunnen zijn op (relatief ) progressieve politici als CU-staatssecretaris Paul Blokhuis, zo lovend zijn ze over Baudet en z’n soortgenoten.

Kern

Ik zit er tussenin, merk ik. Hartstikke mooi als cultuurchristenen strijden voor christelijke waarden als omzien naar elkaar en gemeenschapszin, maar ik geloof niet dat christelijke waarden los verkrijgbaar zijn. Als je Jezus weghaalt uit het christendom, haal je de kern eruit. En zal het uiteindelijk een stille dood sterven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons