Waldemar Torenstra dwaalt door verleden Paleis Soestdijk

Verborgen verleden van Nederland: vrijdag, 21.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Paleis Soestdijk

Voordat Soestdijk op slot gaat voor een grondige verbouwing, bezoekt Waldemar Torenstra dit Huis van Oranje. In Verborgen verleden van Nederland (NTR) dwaalt hij door de kamers van het paleis en luistert naar de verhalen die erbij horen. 

Tijdens zijn rondgang door het paleis loopt Waldemar Torenstra een zaal met een bijzondere geschiedenis binnen. Hier leefde koningin Juliana haar passie voor amateurtoneel uit. Een vrouw haalt hier herinneringen op aan de tijd waarin ze hier toneelspeelde met de koningin. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Soestdijk
Waldemar dwaalt door de kamers van Soestdijk.

Een andere kamer eert koning Willem II, de held van de Slag bij Quatre-Bras. Hij speelde in 1815 een hoofdrol tijdens deze veldslag, die twee dagen voor de Slag bij Waterloo plaatsvond.

Sterke vrouwen van Soestdijk

Ook koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma hebben hun sporen nagelaten in het paleis. Hoe verder Waldemar in Verborgen Verleden van Nederland teruggaat in de geschiedenis van het paleis, hoe meer sterke vrouwen hij tegenkomt.

Verborgen verleden van Nederland: Paleis Soestdijk

In het geschiedenisprogramma Verborgen verleden van Nederland (NTR) ontrafelt Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken. Persoonlijke geschiedenissen worden afgewisseld met ontdekkingen in archieven en historische bijzonderheden. Vanavond neemt de presentator en acteur de kijkers mee naar Paleis Soestdijk.

Vrijdag 8 november, 21.10 uur, NPO 2

Beeld: NTR en Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons