Vluchtelingencrisis Noordoost-Syrië begint nu pas echt

'De winter staat voor de deur, dat maakt het extra schrijnend'

Hoewel de Turkse wapens zwijgen en de crisis in Noordoost-Syrië uit de media is verdwenen, komt de vluchtelingenstroom nu pas echt op gang. Vooral Koerden en Assyrische christenen uit het bedreigde gebied drommen samen voor de Syrisch-Iraakse grens. Metterdaad start daarom in samenwerking met ZOA een noodhulpcampagne voor deze vluchtelingen in Noord-Irak.

“We staan nog maar aan het begin van deze crisis,” zegt Esther Grisnich, ZOA-landendirecteur in Irak. “Er mag dan een tijdelijke wapenstilstand zijn, maar Turkije heeft de bufferzone langs de grens al ingenomen. Dat gebied is helemaal gezuiverd van Koerden, christenen en andere bevolkingsgroepen.” De afgelopen twee weken zijn al meer dan 12.000 vluchtelingen uit Syrië de grens met Noord-Irak overgestoken.

De VN-vluchtelingenorganisatie schat dat het aantal vluchtelingen kan oplopen tot 250.000. Kan Irak zo’n aantal aan?
“De situatie zal heel nijpend worden. De kampen in Noord-Irak zijn nu al overvol met Syriërs – jezidi’s en christenen – die vanwege het eerdere geweld in Syrië gevlucht zijn. Veel mensen zoeken daarom elders hun heil, bijvoorbeeld in open gebouwen, waar ze een zeiltje spannen. Vorige week konden we wat kerosine uitdelen voor de kacheltjes en kooktoestellen, maar er komen nog duizenden gezinnen binnen die ook geholpen moeten worden. Daar is extra hulp voor nodig, en daarom starten we deze noodhulpactie.”

Wat doet ZOA concreet voor deze mensen?
“We bieden noodhulp in de vorm van hulppakketten. Denk aan kleine kacheltjes, dekzeilen, matrassen en dekens, maar ook voedsel- en hygiënepakketten Ook helpen we de coördinerende hulporganisaties bij het realiseren van toiletfaciliteiten en het aanleggen van water en elektriciteit. Wat de situatie extra schrijnend maakt, is het feit dat de winter voor de deur staat. We zien hier vrouwen, kinderen en ouderen binnenkomen met niet meer dan een plastic tasje met kleding. De mannen en vaders zijn achtergebleven om te vechten. Sommigen vluchten voor de zoveelste keer; eerst voor Assad, toen voor ISIS en nu voor deze situatie.”

Het was net redelijk rustig in Noord-Irak.
“Inderdaad. Net op het moment dat we de mensen konden helpen hun leven in hun eigen dorpen weer op te bouwen, komt er een nieuwe crisisgolf overheen. De situatie wordt dus steeds fragieler. Bovendien zal ISIS deze situatie aangrijpen om zich weer te herpakken, met alle risico’s op aanslagen van dien.”

Hoe schat je het komende halfjaar in?
“Zolang de internationale coalities en Amerika en Europa niets doen om Turkije uit het gebied te verdrijven, kunnen deze mensen niet terugkeren. Ik denk daarom dat het een langdurig verhaal wordt. Daarbij kan ik me voorstellen dat vluchtelingen zeggen: ‘Dit is de derde of vierde keer dat ik moet vluchten, nu maak ik de oversteek naar Europa. Liever in Duitsland aan de fabrieksband, dan weer voor onbepaalde tijd in een vluchtelingenkamp.’”

Geef voor de Koerden in nood via Metterdaad.nl/koerden
of via EO Metterdaad NL88 INGB 0000 300 300 o.v.v. Koerden.

Beeld: ANP

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons