Versterkte oproep vanaf de moskee

Blog van Tijs van den Brink

Best een ouderwetse breinbreker, die beslissing van de Blauwe Moskee in Amsterdam om vanaf 8 november iedere vrijdag de islamitische gebedsoproep te versterken.

Hoewel, waarom eigenlijk? Grondwettelijk is er niets aan de hand: de moskee mag dit doen. Sterker nog, de moskee mag dit dagelijks doen, als ze dat zou willen. De gemeente mag slechts voorwaarden stellen aan de duur van de oproep en het geluidsniveau. Net als aan het beieren van kerkklokken. Gevoelsmatig is er voor veel mensen een groot verschil tussen de gebedsoproep en het klokgebeier. Zelfs de doorgaans liberale en tolerante gemeenteraad van Amsterdam liet onlangs merken weinig enthousiast te zijn over het plan van de moskee. Burgemeester Halsema stelde dat moslims ook via een app attent gemaakt kunnen worden op de start van het gebed, daar is geen versterkte oproep voor nodig. 

Zelf merk ik dat ik het op zichzelf geen probleem vind dat mensen door middel van geluid attent gemaakt worden op het begin van een islamitische dienst, als dat geluid tenminste een beetje binnen de perken blijft. Mijn bezwaar zit veel meer bij de inhoud van de oproep: ‘Allah is het grootst, er is geen God die het recht heeft om aanbeden te worden anders dan Allah, en Mohammed is zijn profeet. Kom naar het gebed, kom naar het succes,’ zo vertaalde Blauwe-Moskee woordvoerder Nourdeen Wildeman de oproep vorige week in Dit is de Dag. Ik ben het oneens met die oproep, omdat ik bijvoorbeeld vind dat ook Jezus Christus het recht heeft aanbeden te worden. Als je geen moslim bent, word je straks bij elke oproep dus ongevraagd geconfronteerd met een opvatting waarmee je het oneens bent. Dat mag in een land waar de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar is het wenselijk?

Het gekke is: als het gaat om publieke religieuze uitingen bestaan er best strenge omgangsvormen in ons land. Enigszins religieuze reclames in bushokjes of op stations willen nog wel eens voor problemen zorgen – dat ligt te gevoelig. Waarom mag zo’n oproep dan wel?

Mijn conclusie: het mag, wat de Blauwe Moskee doet. Maar ik zou zelf mijn geloof niet op die manier willen belijden: ongevraagd, voor iedereen hoorbaar, zonder de mogelijkheid je eraan te onttrekken als je in de buurt bent. Ik zou me daar zeer ongemakkelijk bij voelen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons