'Vastbijten in Zwarte Pietendiscussie?'

Met Martin Luther King dromen van broederschap

'I have a dream.' Op 28 augustus 1963 sprak Martin Luther King zijn beroemde rede uit. Hij droomde ervan dat iedereen op een dag gelijk behandeld zou worden, ongeacht huidskleur of afkomst. En dat op een dag de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders samen zouden aanschuiven aan een tafel van broederschap. Hij moest zijn strijd voor gelijke rechten enkele jaren later met de dood bekopen.

Oerwoudgeluiden

Soms lijkt het alsof we anno 2019 nog niet veel verder zijn. Vorige week was in het nieuws hoe Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira was uitgejoeld op het veld door supporters die oerwoudgeluiden maakten. Het leidde tot het delen van vergelijkbare verhalen door andere voetballers met gekleurde huid, die dit ook meemaakten. Ook de verharde discussie rond Zwarte Piet, laat zien dat het met onze tolerantie vaak niet best gesteld is.

Zwarte Piet

Natuurlijk, soms kosten veranderingen tijd. Maar ik zie met verbazing hoe sommige mensen zich vastbijten in hun recht op het zwart blijven schminken van Zwarte Piet. Alsof het anders voor de kinderen geen feest meer is om met cadeautjes verrast te worden. Het eerlijke verhaal is denk ik dat het voor deze mensen uiteindelijk om een soort machtsstrijd gaat: wie heeft het in Nederland voor het zeggen?

Levensruimte

Nederland werd ooit rijk in de tijd van slavernij. Verhalen zoals van voetballer Moreira en rond Zwarte Piet laten zien dat in onszelf nog steeds sporen te vinden zijn van diezelfde VOC-mentaliteit. Ik droom ervan dat we andere keuzes gaan maken en elkaar levensruimte geven. I have a dream. Ik zie zo’n tafel van broederschap wel voor me, jij ook?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons