Tijs en de wetenschappers

Blog van Andries Knevel

Andries en de wetenschappers Knevel

Soms sta je even met een mond vol tanden. Je hoort iets en denkt: dat kan niet. Dit overkwam me onlangs. In Israël zat ik te praten met een groepje mensen, want samen met mijn vrouw leidde ik daar een reis. Geen EO-reis, maar wel een reis met mensen die weleens naar de EO kijken.

En natuurlijk praat je dan ook over de EO. Een man (die mij kende onder de naam Andries Knevel, ik zeg het er maar even bij) met wie ik een deel van de avond had doorgebracht, zei toen tegen mij: “Ja, jullie maken tegenwoordig ook een heel mooi programma over gelovige wetenschappers. Tijs en de wetenschappers, meen ik.” Dat was het moment waarop ik even stilviel. Toen ik me weer had herpakt, antwoordde ik: “Ik wil natuurlijk wel bescheiden blijven, maar dat programma heet Andries en de wetenschappers en de man die nu voor u zit heet Andries.” 

De hilariteit was groot. Ik lachte hartelijk mee, maar dacht ondertussen wel: daar doe je het dus allemaal voor, dat Tijs met de eer gaat strijken. Maar daar doe je het natuurlijk allemaal níét voor. Je doet het om te tonen dat geloof en wetenschap op een heel natuurlijke manier kunnen samengaan, door te laten zien dat er wereldwijd veel gelovige topwetenschappers zijn. Inmiddels heb ik tien afleveringen gemaakt, en ik dacht eerlijk gezegd dat er niet meer zouden komen. 

Maar zie daar: de NPO gaf tot mijn grote vreugde ruimte voor vier nieuwe delen. En dus ben ik weer namen gaan opschrijven van christelijke wetenschappers. “Is dat niet moeilijk?” vroeg iemand mij onlangs. “Zijn die er wel?” En ik kon zeggen: “Ze zijn er bij bosjes. Meer dan iedereen denkt.” Dus kijk volgend jaar maar weer naar Tijs en de wetenschappers! 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons